Casa de Cultură a municipiului Tecuci, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local, a organizat sâmbătă, 9 decembrie 2023, la Sala Studio, o nouă lansare de carte.
Este vorba de lucrarea intitulată „Gânduri împurpurate sub tricolor – Gheorghe Arhip, Veteranul tecucean de 100 de ani”. A fost o manifestare deosebită, desfășurată cu sala plină, prezenți fiind oameni de diferite vârste și profesii, toți dorind să îl cinstească pe veteranul nostru tecucean Gheorghe Arhip, acum, când în două luni de zile va împlini 101 ani.
Manifestarea a fost deschisă de profesorul Vladimir Radu, consilier municipal, care a început prin a aduce mulțumiri tuturor prezenți la eveniment, pentru a marca acest moment special în viața culturală a Tecuciului. Întotdeauna, continuă vorbitorul, apariția unei noi cărți este un eveniment cât se poate de important. Dar când eroul cărții este o persoană care a depășit suta de ani totul apare în cu totul și cu totul altă ipostază. Și pentru acest lucru mai mulțumim încă odată autorului cărții și Casei de Cultură pentru că ne-a găzduit aici.
„Autorul cărții, respectiv profesorul Virgil Pavel, nu este la prima încercare literară și faptul că acum s-a oprit la un tecucean cu o vârstă respectabilă, ne face să ne aplecăm și mai mult și să îl cinstim. Este totuși o persoană activă, care, recent, și-a dat chiar și zăpada de pe trotuarul casei. În persoana autorului cărții, respectiv prof. Pavel, avem un autor care a scris aproape zece cărți, despre oameni de profesii diferite, oameni de excepție ai Tecuciului – o profesoară – Iulia Gheorghiu, un medic poet – Ioan Jean Hurjui, un sculptor – Dan Mateescu, un profesor de matematică – Neculai Pavel, fratele autorului, renumită personalitate în SUA și cărți despre viața și familia acestuia dar și despre școala unde a lucrat peste 30 de ani, Liceul de fete nr. 1 – azi CNSH Tecuci”, spune prof. Radu. Apoi, vorbitorul se oprește la a analiza copertele cărții, respectiv prima copertă, colorată, cu eroul cărții – Gheorghe Arhip înfășurat în tricolor și ultima copertă cu un frumos citat al cpt. Leon V. Crețulescu și al profesorului Pavel, despre tecuceni.
Profesorul Radu ne mai spune că în această carte se regăsesc și date despre un alt veteran de război, tot tecucean, Constantin Popa, tot trecut de o sută de ani, dar care a încetat din viață în urmă cu 40 de zile.
În continuare, ne sunt prezentați invitații speciali la acest eveniment, comandorul Constantin Asofronie, președinte al Asociației Județene Cultul Eroilor Galați, maior Ana Olinici, de la Batalionul 83 de rachete Bârlad, însoțită de cpt. Iulian Dinu și colonel Ciprian Dumitrașcu de la emisiunea „Ora armatei” difuzată la Radio România Actualități. Mulțumește apoi pentru prezență și preacuvioșilor părinți de la Protoieria Tecuci, prezenți la acest eveniment. Se amintește și faptul că în dimineața zilei de 9 decembrie 2023, la emisiunea Ora Armatei de la Radio România Actualități, a vorbit prof. Pavel despre această activitate și, mai ales, despre cartea realizată.
În continuare, a luat cuvântul prof. doct. Cezar Ungan, autor al prefeței acestei cărți care, printre altele, ne spune că în calitatea de președinte al subfilialei Cultului Eroilor Tecuci a aflat că la Matca există doi veterani de război, respectiv Costică Popa și Gheorghe Arhip, i-a cunoscut, i-a luat în evidență și de atunci, au colaborat în cele mai bune relații. Despre carte ne spune că este structurată pe 11 secțiuni, 30 fotografii color și 33 de reproduceri de diplome și medalii obținute de veteranul Gheorghe Arhip. Menționează că această carte se bazează pe cercetările făcute de profesorul Pavel și care a realizat această carte dezinteresat material, lucrând mult timp alături de distinsa soție, profesoara Lidia Pavel.
Fiind invitat la microfon pentru o primă intervenție, veteranul Gheorghe Arhip ne vorbește de cele 8 tunuri trase de cai pe care le avea în primire, amintind și faptul că drumul, pe jos, de la Praga în Germania a durat 65 de zile, mai exact 65 de nopți, pentru că ziua nu se putea circula. În acest timp, pe ecran, se derulau secvențe din războiul la care a participat veteranul Arhip. Tot un material filmat a fost cel la care a fost invitat în Parlamentul României regele Mihai pentru a i se sărbători cei 90 de ani de viață ai regelui, manifestare la care a participat și veteranul Gheorghe Arhip, invitat special de către Majestatea Regală.
A luat apoi cuvântul profesorul Pavel care începe prin a ne spune că îl cunoaște de mult timp pe Gheorghe Arhip, urmărindu-i atent întreaga evoluție, oprindu-se la perioada când a fost trimis să se perfecționeze din punct de vedere militar, în Germania. Revenit la microfon pentru alte completări, prof. Ungan precizează că, la preluarea conducerii Asociației Cultul Eroilor, existau 17 veterani, astăzi fiind în viață doar 4. Mai specifică faptul că autorul dedică această carte bunicului – sergent Neculai Pavel, căzut în Primul Război Mondial la Oituz în anul 1916 și fratelui mai mic, prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel, plecat dintre noi prea devreme, odihnindu-și somnul de veci în Ohio – Athens, SUA.
În continuare, a luat cuvântul părintele Gheorghe Joghiu, începând prin a aduce în prim plan momentul 29 aprilie 2023, atunci când veteranul Gheorghe Arhip a fost omagiat și premiat de către Înalt Prea Fericitul părinte Casian Gălățeanu. Încheie prin a ne spune că profesorul Pavel a scos din seiful tecucean câteva valori umane care trebuie să rămână în memoria noastră și a urmașilor noștri.
Cuvinte de apreciere pentru această activitate au venit și de la maior Ana Olinci, de la Batalionul 83 Bârlad. A urmat apoi un moment muzical, cu piesa „Domnule Maior”, în excelenta interpretare a lui Vasile Șeicaru.
A luat apoi cuvântul comandorul Constantin Asofronie, președinte al As. Cultul Eroilor Galați „Regina Maria” care a mulțumit pentru invitația de a fi prezent, apreciind întreaga activitate a profesorului Pavel. Invitat din nou la cuvânt, profesorul Pavel aduce mulțumiri prof. Ștefan Andronache care i-a pus la dispoziție lucrarea „Flăcăii Tecuciului”.
A luat apoi cuvântul comandorul Adrian Brahnea, apreciind faptul că s-a realizat această carte și, iată, nu s-a mai scris despre eroi care au căzut pradă gloanțelor ci și despre cei care au scăpat de gloanțe și pot fi azi, acum, aici, în fața noastră.
Cuvinte de apreciere au venit și de la col. Ciprian Dumitrașcu de la Ora Armatei – Radio România Actualități, impresionat de realizările tecucene și foarte bucuros că a intrat în legătură cu veteranul Gheorghe Arhip, remarcând la acesta dragostea față de Patrie și Tricolor.
Invitat din nou la cuvânt, veteranul Gheorghe Arhip ne spune că provine din Matca, dintr-o familie cu zece copii, doi murind mai repede. În copilărie, citea „Colecția celor 5 lei” care i-a dezvoltat dragostea față de patrie, de popor, alături de el alți doi frați fiind înrolați.
În final, profesorul Pavel mulțumește celor care l-au sprijinit în realizarea cărții și a acestei activități, dar și familiei Popa și familiei Arhip. Propune, către organele locale, încercarea de a primi și titlul de Cetățean de Onoare al Tecuciului pentru Gheorghe Arhip și chiar Post Mortem pentru veteranul de peste o sută de ani Constantin Popa.
În același timp, profesorul Ungan, propune celor în drept avansarea veteranului Gheorghe Arhip la gradul de colonel în rezervă.
Apreciem cum se cuvine reușita acestei manifestări adresând felicitări organizatorilor.
Iancu Aizic