Casa de Cultură Tecuci a început seria de spectacole care se vor desfășura în perioada 17 – 20 decembrie, pe scena sălii de spectacole „Ion Petrovici”, toate sub generosul titlu „Decembrie Magic!”. Duminică, în prima seară, a fost vorba de un spectacol desfășurat pe durata a 200 de minute în care și-au dat concursul mai multe grupuri corale aparținând parohiilor de pe raza municipiului Tecuci.
Spectacolul a fost deschis de managerul Casei de Cultură Tecuci – Gabriel Călugăru, amintind faptul că acesta este primul spectacol din cele dedicate Crăciunului. A continuat vorbind de importanța Crăciunului, frumoasa sărbătoare în care sunt reunite familiile, vorbind apoi și de frumusețea colindelor noastre românești.
Primul grup coral care a apărut pe scenă, a fost corul de copii al parohiilor din Corod, coordonat de profesoara Mihaela Georgiana Huzum, un frumos grup de 30 de persoane, costumați foarte frumos iar fetițele purtând coronițe pe cap. Am apreciat și prestația foarte bună a celor două soliste, Teodora Huzum și Ana Maria Bulancea. Corul a prezentat piesele: „Isus în casa noastră”, „Azi o stea s-a ridicat”, „La peștera din Betleem”, „Vino, Iisuse, în inima mea”, „Colo sus, mai sus în soare”, programul acestora încheindu-se cu frumoase urări de „La mulți ani tuturor!”.
A urmat Corul de copii al Parohiei Bucești, având coordonator pe Nina Susanu, corul participând frecvent la numeroase concursuri naționale și chiar internaționale. Este un grup de 20 de persoane care a prezentat piesele: „În seara de Moș Ajun”, „Praznic luminos”, „La Betleem în noapte”, „Pe patul de fân uscat”, „Sub fereastră la om bun”, „Sculați voi gazde mari”. Foarte apreciată a fost și evoluția Corului de adulți al Buceștilor.
Grupul folcloric „Doina Mândrei” din Brătulești coordonat de părintele Ilie Mihai a avut o evoluție impecabilă, prezentând piesele: „Bună seară, gazdă aleasă”, „Aduc Vâscul”, „Gre Iernita, „Galbenă gutuie”, „Ia sculați, sculați boieri”, „O, ce veste minunată”.
A urmat Grupul „Ecou de pe Siret”, fondat și pregătit de părintele Stelian Chirvase, având dirijor pe cunoscutul profesor Olimpiu Zăgreanu și care a prezentat piesele: „Trei crai de la răsărit”, „Sculați, sculați, boieri mari”, „Hai cu toții să suimu”, „Sosit-a ziua cea sfântă, luatu-s-o dusu-s-o”, „Astă seară-i seară mare”. Grupul este compus din 15 femei de diferite vârste și profesii.
A urcat apoi pe scenă îndrăgitul grup bărbătesc „Zestrea” din comuna Barcea, grup renumit cu prezențe la diferite concursuri, format din 14 persoane și dirijat de Cristian Lazăr. Au fost prezentate piesele: „Povestea lui Moș Crăciun”, „Deschide ușa creștine”, „Primenește-ți, gazdă, casa”. Grupul a avut și de această dată o prestație excelentă.
A urmat Corul Parohial din Tălpigi, condus de părintele Mihai Roșu, un grup recent înființat, mulți din membri fiind pentru prima oară pe scenă. Este un grup de 16 persoane interpretând frumoase colinde printre care: „Vino, Isuse, în inima mea”, „Leagăn verde leagăne”, „Deschide ușa creștine”.
Întâmpinată cu multe aplauze a fost Corala Preoților din Protoieriile Tecuci și Nicorești, având dirijor pe Cătălin Viorel Constantin. Corul a prezentat piesele: „Catavasia la Nașterea Domnului”, „Larg deschideți poarta” – având solist pe preot Cătălin Constantin, „La poartă la Ștefan Vodă”, „Toată obștea creștinească”, „Isus, bine-ai venit”, „Colo sus pe lângă lună” – solistă Ștefania Coroiu, o tânără folkistă de la Grupul de folk, „Ia sculați voi, gazde mari” – solist părintele V. Coroiu – tatăl Ștefaniei, „Steaua” dar și alte piese, încheind cu nelipsita piesă „O, ce veste minunată!”. Foarte frumos și momentul poetic, având recitator pe părintele Petru Ojog, o recitare a unui fragment evanghelic.
Apreciat a fost și momentul interpretării duetului tată – fiică cu părintele Vasile Coroiu și fiica Ștefania.
Publicul a ascultat cu mare atenție și mesajul transmis cu ocazia Sfintelor Sărbători de IPS Casian Gălățeanu, Arhiepiscopul Dunării de Jos, cu puternic îndemn la pace și liniște sufletească.
În final, managerul Casei de Cultură, Cristian Gabriel Călugăru, a mulțumit tuturor formațiilor ce au apărut pe scenă, instructorilor acestora, cu un plus pentru conducătorul Coralei Preoților, părintele Viorel Cătălin Constantin.
Mulțumim și noi organizatorilor și facem mențiunea că de mult timp nu am mai văzut Sala de spectacole așa de plină.
Iancu Aizic