Tânăra scriitoare Bianca Mădălina Partenie povestind despre… povești – FOTO

  

Biblioteca municipală „Ștefan Petică” din Tecuci a organizat luni, 18 decembrie 2023, în Sala Helios, o frumoasă manifestare pentru lansarea a două noi cărți realizate de scriitoarea Bianca Mădălina Partenie, dar și pentru o întâlnire cu tânărul public tecucean și nu numai. În fapt, este vorba de cărțile „Tot ce nu știați despre Moș Crăciun” și „Tărâmul poveștilor uitate” – cărți despre care vom vorbi cu altă ocazie. Sala „Helios” era cu o atmosferă de poveste, copiii stând liniștiți pe scaune dar și așezați pe jos, protejați de niște pernuțe. 

 Mădălina s-a remarcat încă din Școala gimnazială, ea fiind din Dobrinești dar studiind la Școala „Gabriel Drăgan” din Nicorești și obținând primul ei premiu atunci când era în clasa a VI-a, cu o participare la Gala Teatrului Școlar, cu un monolog scris și interpretat de ea. Anii au trecut, Mădălina a trecut prin mai multe cercuri literare tecucene, a terminat cu succes CNSH și SNSAP iar acum este înscrisă la doctorat. 

Recent, pe rețeaua de socializare, Bianca ne spunea că „Acum, de Crăciun, toate drumurile duc… acasă și de aceea voi merge și eu cu cele două noi cărți ale mele, pentru cei mici și cei mari, la Tecuci, să prezint aceste cărți pe care le-am scris cu sufletul de copil. Vă aștept cu drag să le citim și să discutăm despre ele, la Biblioteca tecuceană!”. 

Manifestarea a fost deschisă de bibliotecara Diana Cioclu, cu marea bucurie că sala a fost arhiplină, cu public format din elevi, profesori și numeroși invitați speciali. 

 Pentru început, fiind în preajma marilor sărbători de iarnă, s-a ascultat un frumos program de colinde realizat de elevii de la Școala din Ungureni, coordonați de prof. Mihaela Bujoreanu. Am ascultat frumoase colinde și recitări, dar și o solistă talentată – Mariana Triscău. 

Apoi, Diana Cioclu, moderatoarea și inițiatoarea acestui eveniment, ne-a vorbit despre Bianca și frumoasa ei evoluție, amintind și de rolul avut în această perioadă de timp de profesoara Eleonora Stamate, prin atragerea Biancăi în mai multe cenacluri literare printre care și Cenaclul „Ștefan Petică” de la Bibliotecă. 

Invitată să ia un prim cuvânt, Bianca ne spune „Întotdeauna, la întâlnirile cu cititorii, sunt foarte emoționată, și acum cu atât mai mult, pentru mă aflu în fața profesorilor și oamenilor care m-au format și au contribuit la desăvârșirea mea pe acest drum frumos al literaturii. De aceea, încep prin a vă mulțumi că sunteți acum, aici, alături de mine pentru a mă încuraja. Scrisul a fost pentru mine un vis care până la urmă mi s-a împlinit. Am trecut prin poezie, proză și acum am ajuns în lumea minunatelor povești. Îmi amintesc cu drag de primul meu premiu primit de la Ziarul Tecuceanul prin jurnalistul Iancu Aizic atunci când aveam doar 12 ani, dar și de premiul obținut la Concursul de poezie «Când vioarele tăcură» de la Biblioteca din Tecuci. Prin scris, acum, vreau să demonstrez tuturor că atunci când muncești, când vrei ceva cu adevărat, visul se poate transforma în realitate”. 

În continuare, a luat cuvântul profesoara Eugenia Olariu, director al Colegiului Național „Spiru Haret”, care a avut-o pe Bianca elevă. Ne spune că pe toată perioada liceului a fost un elev foarte bun, disciplinat și prezent la toate acțiunile școlare, o mândrie pentru colegiu, și se bucură că acum e prezentă. A intervenit Bianca spunând că „distinsa profesoară Olariu a fost cea care i-a deschis drumul și spre filosofie”, reamintind că acum studiază la Școala Doctorală SNSPA. „Pentru mine, Biblioteca și CNSH au fost casele mele, în aceste locuri eu mă simt cel mai bine, la fel ca și la Dobrinești, în satul meu natal. De aceea, îndemn elevii de azi, să își urmeze visul, să-l presărați cu iubire, speranță și mult curaj. Eu fac și acum acest lucru, pentru că prin scris mă regăsesc mai bine, mă face să mă simt cu adevărat în elementul meu. Și voi, elevi, trebuie să aveți în primul rând rădăcini în iubirea literaturii și în viață și apoi veți avea și aripi pentru a zbura unde doriți. Eu obișnuiesc să culeg tot ce îmi oferă viață”, a mai spus Bianca. 

 În continuare, despre începuturile literare ale Biancăi, ne-a vorbit și profesoara Eleonora Stamate, cea care a fost unul din inițiatorii Galei Teatrului Școlar și a fost în numeroase jurii ale acestui festival. Ne vorbește de talentul pe care l-a descoperit la Bianca, încă de când era elevă la Nicorești, la Școala „Gabriel Drăgan”.  

A luat apoi cuvântul profesoara Tincuța Țuchel, prima ei profesoară care a văzut ceva deosebit în Bianca. Tot despre talentul Biancăi, a vorbit și fosta ei dirigintă, prof. Mihaela Arhip, dar și prof. Liliana Sima. A luat apoi cuvântul mama Biancăi, cea care a sprijinit-o permanent și recunoaște cu mândrie faptul că „Bianca a dat adevăratul sens al vieții pentru mine”. 

În final, subsemnatul am mai amintit faptul că în anul 2018, tot la Gala Teatrului Școlar, atunci când Bianca era în clasa a XII-a a prezentat o piesă scrisă de ea împreună cu prietena ei Ruxandra Voica, piesă în care au și jucat și care a fost premiată. Le-am întrebat în cât timp au scris această piesă și mi-au răspuns „Într-o noapte, dar nu chiar toată noaptea”. 

Bianca a răspuns tuturor întrebărilor copiilor din sală și a oferit, cu drag, autografe pe cărțile cerute de copii. 

Felicitări Bianca pentru tot ce faci, succes în continuare și felicitări Bibliotecii tecucene pentru manifestare! 

 

Iancu Aizic