Școlile tecucene sunt expuse comasării. De vină ar fi natalitatea scăzută

 

Comasarea unor școli din Tecuci ca urmare a natalității scăzute și nu numai a fost unul dintre subiectele dezbătute în cadrul Consiliului Local, în ședința desfășurată marți, 19 decembrie 2023. Discuțiile au avut loc în preambulul aprobării proiectului privind rețeaua școlară a unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular din Municipiul Tecuci, pentru anul școlar 2024 – 2025.  

Primarul municipiului a arătat faptul că numărul de copii este într-o continuă scădere, lucru care va duce probabil anul viitor la pierderea personalității juridice a unei unități școlare, pentru că nu se mai încadrează pe normativele actuale.  

„Lucrurile sunt destul de sumbre în ceea ce privește natalitatea și sporul natural al populației, numărul de copii este într-o continuă scădere. Dacă vom merge așa, probabil că în patru, cinci ani de zile vor mai rămâne foarte puține școli cu personalitate juridică. Anul acesta am reușit să rămânem tot ca în anii din urmă”, a declarat edilul Lucian Costin. 

Acesta a reamintit celor prezenți că în urmă cu doi ani Școala Nr. 2 a fost comasată cu Școala Nr. 4. Probabil că în 2024 la final, când se va vota noua structură, cu siguranță se va mai pierde încă o personalitate juridică. Edilul a mai adăugat că astfel de probleme au început să apară și la Școala din Satu Nou. 

„Numărul de copii scade, dar nici nu putem să renunțăm la unități școlare ca personalități juridice pentru că încă suntem municipiu. Probabil niște reglementări la nivel național vor scădea numărul limită de elevi”, a fost părerea consilierului local Vladimir Radu. 

Consilierul local Oliwer Drăgan a intervenit cu precizarea că în Satu Nou există problema migrației copiilor către alte școli, cu un standard mai înalt, menționând că „Fiecare are dreptul la opțiuni”. Pe lângă proiectul cu fonduri europene care se implementează la nivelul municipiului, trebuie îmbunătățită și calitatea actului educațional, a fost de părere viceprimarul tecucean. 

„Sunt și școli centrale care stau la cifra limită. Eu am pledat totdeauna să se păstreze nucleul școlar, un nucleu de viață în respectiva comunitate”, a mai adăugat prof. Vladimir Radu.  

Dificultăți în asigurarea numărului minim de elevi pentru ca unitatea de învățământ să aibă personalitate juridică au început să apară și la Școala 6, acolo numărul de elevi este destul de scăzut. Școala are o grădiniță în subordine, dar nu se știe cum vor evolua lucrurile. Probleme mai sunt la Școala 7 și la Școala 5, care are grădinița Școlii Nr. 10.  

Proiectul privind rețeaua școlară a unităților de învățământ din Tecuci a fost votat de toți consilierii locali prezenți. De la ședință a lipsit un consilier UIPT.