Cea de a patra seară a manifestărilor organizate de Casa de Cultură cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Tecuci, menite să cinstească Sfintele sărbători de iarnă, a fost dedicată folkului. Aceasta a purtat titlul „Bucuria Crăciunului”, spectacolul fiind organizat de Casa de Cultură miercuri, 20 decembrie 2023, la Sala „Ion Petrovici”.
De această dată, rolul de prezentator a fost atribuit lui Mihail Vasilache care, după ce a urat tuturor „Sărbători Fericite”, a vorbit despre frumusețea folkului. A invitat pe scenă primele două membre ale cercului de folk de la Casa de Cultură, condus de profesorul Cristi Corcioveanu, respectiv tinerele eleve Miruna și Alexandra Marus, care ne-au prezentat piesa „Bună seară, gazdă aleasă”, despre care prof. Corcioveanu ne spune că fac parte din cercul de folk doar de două luni și sunt acum pe scenă pentru a doua oară.
A fost rândul elevei Maria Nectaria Lungeanu să evolueze, despre care prof. coordonator Corcioveanu menționează că, de fapt, Clubul de folk a început cu această talentată solistă. Ea a prezentat piesele „Moș Crăciun” și „Florile de măru”. A urmat interpreta Ilinca Dorofteia care a prezentat piesele „Azi e miercuri, mâine-i joi” și „Colindă, colindă” – melodie din repertoriu Paulei Seling.
Tânăra și talentata interpretă Ștefania Coroiu a cântat pentru început alături de solista Elena Lupu piesa „Colind” pe versurile lui Adrian Păunescu, pentru ca apoi să ne interpreteze singură, la chitară, colindul „Ia sculați voi, gazde mari”.
În continuare, apreciatul profesor cantautor Cristi Corcioveanu și-a început microrecitalul cu câteva melodii specifice. A prezentat piesa de iarnă „Vino” – pe versurile lui Sorin Poclitaru, după care o piesă pe versurile marelui Gh. Țărnea, un colind cu titlul „Nu-i noroc”. El a fost acompaniat de Ștefania Coroiu, încheind microrecitalul cu îndrăgita piesă „Meseria de copil” – pe versurile tecuceanului nostru Aurel Brumă.
A fost rândul invitatului de onoare, recunoscutul folkist Mircea Vintilă, care a fost întâmpinat cu multe aplauze. Mircea Vintilă este un binecunoscut muzician, interpret și compozitor. El face parte din generația de renumiți folkiști ai anilor 70-80. A activat și la formația „Pasărea Colibri”. A compus piese pe versurile marilor poeți A. Păunescu, Tudor Arghezi, G. Coșbuc și alții. Este renumit și pentru cântece dedicate Bucureștiului de altă dată.
Îndrăgitul interpret și-a început recitalul cu câteva colinde și a continuat cu o piesă foarte îndrăgită – „Un om pe niște scări”. A urmat o piesă scrisă de dânsul încă din perioada studenției „Constantin și Veronica”, urmată de piesa „Pământul deocamdată”, remarcând cuvintele „Nu se poate ruina și cetatea / Nu se poate și noroi și stele!’’. A urmat piesa „Dragă Miruna”. A continuat cu melodia „Lordul John” – urmat de cunoscuta piesă „Strada Popa Nan” și apoi piesa „Ploaia care va veni”, moment în care au intrat în scenă toți elevii de la clasa de folk a profesorului Corcioveanu, printre care și micuța Nora Curcă. În final, cei de pe scenă, plus întregul public spectator, au cântat piesele „Vinovații fără vină” și „Cântecul Bufonului”.
A fost un spectacol foarte bine pregătit pentru care merită felicitați cursanții de la clasa de folk, profesorul coordonator Corcioveanu și, bineînțeles, maestrul Mircea Vintilă!
Iancu Aizic