Activitățile Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” din anul 2023

 

Anul 2023 a fost unul plin de activități prin care am încercat să ne apropiem de public „cultivând” dorința și curiozitatea de a descoperi muzeul prin participarea la evenimentele culturale dar și prin vizitarea sălilor de expunere. Am încheiat parteneriate, proiecte internaționale, proiecte educaționale, am realizat expoziții temporare și mini-expoziții, expoziții în colaborare cu muzee județene și naționale, seri de film, festivaluri etc.  

Printre cele mai ample proiecte se numără: Noaptea Muzeelor 2023, Ziua Poliției Române, Expoziția dedicată Smarandei Brăescu, Expoziția de tablouri „Tecuci 588”, Școala de Vară „Personalități ale României” ediția a II-a, Clubul de istorie „Excelsior” Tecuci, Concursul internațional de artă plastică „Gheorghe Petrașcu” ediția a II-a, proiectul cu finanțare prin P.N.R.R. „Primul meu film documentar” și multe altele. De asemeni, am avut apariții în presa locală, națională dar și internațională, amintim expoziția la care suntem parteneri „Dacia, l’ultima frontiera della romanita” care se desfășoară la Roma în Italia. 

În anul 2023 am organizat și desfășurat în muzeu dar și în colaborare cu alte instituții un număr de 56 de evenimente împărțite astfel pe categorii: 

 – 19 de expoziții 

– 16 proiecte educaționale 

– 10 proiecte de cercetare și proiecte științifice 

– 9 evenimente generale 

– 2 evenimente din categoria altele. 

Dintre acestea amintim: Exponatul lunii (amfore din colecția Mihail Dimitriu, Monitorul Oficial privind Constituția din 1923, Manualul Școlar etc.), expoziția „Istoria Poliției Orașului Tecuci”, expoziția „Realitatea unui vis. Omagiu adus Smaranda Brăescu”, expoziția de acuarelă „Amintiri din viitor”, Aleea Personalităților, expoziția „Metafore în lemn și piatră” – Dan Mateescu, expoziția concursului de artă „Gheorghe Petrașcu” ed. a II-a, cât și expozițiile în colaborare cu alte muzee : expoziția „Hortensia Papadat Bengescu”, expoziția „Arcul istoric la Galați” și expoziția internațională „Dacia, l’ultima frontiera della romanita”. 

Printre proiectele educaționale amintim: Clubul de Istorie „Excelsior”, Călătorie printre comorile Iașiului, Primul meu film documentar – atelier, Atelier de pictură, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, Școala de Vară „Personalități ale României” ediția a II-a. 

 Printre proiectele de cercetare și proiectele științifice amintim: Conferințele Muzeului, Lansarea lucrării editată de muzeul tecucean „Nicu Mircea – Archaeologica”, Șantierul Arheologic Negrilești, Șantierul Arheologic din Buciumeni, Concursul Internațional de artă plastică „Gheorghe Petrașcu” ediția a II-a. 

Dintre proiectele generale dedicate publicului larg amintim: Serile de Film pentru tineri și copii care s-au desfășurat pe tot parcursul anului dar și concertele din cadrul altor evenimente precum Enescu Percussion Group etc. 

În 2023 am avut un număr de 8.328 de vizitatori în creștere față de anii precedenți și împărțiți pe categorii de evenimente astfel: 62% au participat la evenimente expoziționale, 16% la proiecte educaționale, 6% la evenimente generale, 4 % la evenimente științifice și 12 % altele. 

De asemeni, am realizat încasări din taxe foto, taxele privind servicii de diagnostic arheologic, supraveghere arheologică, etc. în valoare de 64.500 lei din care am realizat investiții achiziționând obiectelor necesare desfășurării activităților expoziționale și muzeale dar am și asigurat plățile curente. 

 Au fost asigurate finanțările și pentru cercetările arheologice anul acesta în situl Negrilești (cod Gl-I-s-B-02988). Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a realizat, în cei 17 ani de când se desfășoară cercetări arheologice preventive în sit, un număr de 17 unități de săpătură (secțiuni și casete de dimensiuni variabile) din care au rezultat un număr foarte mare de fragmente ceramice, vase întregibile, unelte și arme din os și piatră, importante pentru studiul comunităților umane care au trăit în această zonă în perioada mileniului VI a. Chr. – sec. XIX. O altă cercetare a fost realizată în urma unei descoperiri întâmplătoare care a fost cercetată de muzeul tecucean, în localitate Buciumeni. Materialul arheologic descoperit este format din 10 piese de bronz, din care nouă sunt topoare de tip celt și una este o daltă. 

Mulțumim publicului care ne-a susținut de fiecare dată și a fost prezent la evenimentele noastre, vizitând muzeului și participând activ. Mulțumim tuturor colaboratorilor și partenerilor noștri care sunt într-un număr mare. De asemeni, nimic nu ar fi fost posibil dacă nu am fi avut sprijinul Primăriei Municipiului Tecuci și al domnului Primar Lucian Costin. 

De asemeni, mulțumim echipei Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” și tinerilor din Clubul de Istorie „Excelsior” Tecuci pentru întreaga activitate desfășurată. 

Vă dorim un An Nou fericit! 

 

Manager Daniel Dojan 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”