În fiecare an, la 7 ianuarie, credincioșii ortodocși sărbătoresc pe unul dintre cei mai populari sfinți ai ortodoxiei – Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut în popor că Înaintemergătorul Mântuitorului. Acesta este cunoscut în cadrul maselor largi de credincioși pentru viața austeră, pentru smerenie, pentru atitudinea să dură la adresa celor care păcătuiau, pentru minunile săvârșite, în mod special, pentru duhul rugăciunii, pentru sinceritate, adevăr și dreptate.
Despre viața Sfântului Ioan Botezătorul avem puține informații. În Biblie, ni se spune că el evita așezările omenești, trăind în pustie și hrănindu-se cu lăcuste și miere sălbatică.
Pustia în care a locuit se află la apusul Mării Moarte, o regiune foarte sălbatică, de unde putea să vadă Muntele Nebo, de pe ale cărui înălțimi a privit Moise spre Țara Promisă și râul Iordan, pe care-l traversase Iosua.
Vizitase probabil și râul Cherit, unde Ilie a fost hrănit de corbi. Modul său de viață, îmbrăcămintea, atitudinea, curajul creștin, toate acestea semănau foarte mult cu cele ale Proorocului Ilie, scrie crestinortodox.ro.
El ducea o viață simplă, austeră, sinceră, dar plină de duh sfânt. Proorocul Ioan a viețuit pe vremea domniei lui Tiberiu Cezar, când Pilat din Pont era dregător în Iudeea, iar la conducerea partidei religioase se aflau mai marii preoților Ana și Caiafa. El și-a început predica în ținutul din împrejurimile răului Iordan, propovăduind botezul pocăinței, un botez cu apă, pentru iertarea păcatelor.
Botezătorul era „glasul celui ce strigă din pustie”, cel ce trebuia să netezească calea Domnului. Accentul strigătului său era concentrat în cuvântul „Pocăiți-vă”. Istoricul Flavius Iosefus ne spune că predica lui Ioan a avut o mare influență asupra oamenilor simpli, care păreau gata să facă orice le spunea acesta. Ei veneau pe prundurile Iordanului și dormeau pe nisip noaptea, că să asculte de dimineață până seara pe acest luminator, care s-a lepădat cu totul de ale lumii și venise ca un înger al Domnului să vestească Împărăția Cerurilor. Informațiile despre credință, dreptatea, adevărul și libertatea propovăduite cu deplină autoritate de Proorocul Ioan au ajuns și la Irod, cârmuitorul Galileei. Misiunea divină a Proorocului Ioan a fost aceea de a-L descoperi lumii pe Iisus Hristos. Despre Ioan, Mântuitorul lumii, le spunea atunci ucenicilor săi și la tot poporul: „dintre toți cei ce s-au născut din femeie până la el, nimeni nu este mai mare ca Ioan Botezătorul”.
Dintre ucenicii lui Ioan, care au devenit apostoli ai lui Hristos, Evanghelia îi consemnează pe Petru, Andrei, Ioan Evanghelistul și Iacov. Pe de o parte, Sfântul Ioan Botezătorul recomandă contemporanilor săi, dar și nouă tuturor, pocăință pentru că „păcatul constă în închiderea în propria identitate, în refuzul celuilalt, în refuzul relației cu Dumnezeu”. Botezul pocăinței al Sfântului Ioan Botezătorul are o importantă deosebită deoarece fără acesta nu este posibilă cunoașterea lui Dumnezeu. Pe de altă parte, Proorocul Ioan ne poate fi tuturor îndreptar pe calea strâmtă a înfrângerii trufiei, a egoismului și egocentrismului nostru ridicol, îndemnându-ne, totodată, la smerenie și viață simplă. El face lucrul acesta printr-o mărturisire simplă, referindu-se la Iisus Hristos: „Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească”.
Apoi, Botezătorul ne amintește de milostenie ca fiind cea care îi îmbracă pe cei goi și îi hrănește pe cei flămânzi și ne îndeamnă să face și noi asemenea lui, cu toate că acesta nu avea posibilitățile noastre materiale. De la el avem o vorbă înțeleaptă în Faptele Apostolilor care zice așa: „Mai fericit este a da decât a lua”.
Acesta este Proorocul Ioan. El ne îndeamnă la o viață simplă, cumpătată, sinceră, curată și plină de duh sfânt. Așadar, nimeni nu s-a născut din femeie și să fie mai mare decât Proorocul Ioan. Dacă Sfântul Ioan Botezătorul ne arată calea pocăinței, a smereniei și a milosteniei, și ne întâlnim cu el în post și rugăciune, Mântuitorul ne urcă la cer și ne coboară pe pământ, zilnic. Fie că Proorocul Ioan să ne lumineze pașii fiecăruia dintre noi pe calea simplității, a sincerității și a cumpătării!
La mulți ani, sănătate și împliniri celor care poartă numele Sfântului Ioan!