Ziua poetului Mihai Eminescu și a Culturii Naționale sărbătorite la Biblioteca „Ștefan Petică” – FOTO

 

Luni 15 ianuarie 2024, începând cu ora 12, Sala Helios a Bibliotecii „Ștefan Petică” din Tecuci a găzduit o manifestare dedicată celor două mari evenimente, acțiune organizată de Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci, împreună cu Primăria și Biblioteca tecuceană. Manifestarea s-a desfășurat sub frumoasa deviză „Cel mai frumos catren, dacă aș fi în stare să-l scriu vreodată, ar avea patru versuri – Eminescu, Grigorescu, Enescu și Brâncuși”, așa ne spunea marele și regretatul poet Nichita Stănescu. 

Invitația pentru participarea la această manifestare, a fost adresată elevilor de la CNSH și nu numai de distinsele profesoare Luminița Nicolau și Săndița Nistor prin frumoasele cuvinte „Vă invităm să respirăm poezie și să împărțim bucuria, bucuria de a-l citi pe Eminescu în cadrul programului Deschideri eminesciene”. 

Manifestarea a fost deschisă de managerul Bibliotecii, Daniela Grigoraș, care a început prin a-și exprima bucuria sărbătoririi împreună a acestor evenimente, dedicate atât împlinirii a 174 de ani de la nașterea marelui poet național dar și Zilei culturii Naționale. Vorbitoarea mulțumește CNSH pentru toate activitățile desfășurate aici în anul 2023, arătând deschiderea necesară pentru colaborare și în acest an. 

 A fost apoi invitată să ia cuvântul profesoara Luminița Nicolau care a început prin a vorbi de importanta celor două evenimente, invitându-ne să ne bucurăm de frumusețea poeziei, considerându-l pe Eminescu un adevărat maestru al rimelor și ritmurilor, oprindu-se la candoarea, autenticitatea, lumina și frumusețea ce emană din versurile marelui poet. De aceea, continuă distinsa profesoară, Eminescu rămâne pentru noi toți „un mare OM și un mare ARTIST”. 

A fost apoi rândul muzicii, prin tânăra și talentata elevă Maria Nectaria Lungeanu acompaniată de eleva Maria Ariton care au prezentat piesa „Și dacă”, demonstrând încă o dată frumoasa îmbinare dintre muzică și poezie. 

În continuare, elevii Maria Toma, Genifer Astanei, Maia Marin și Maria Artiton, de la clasa a XII-a D, au ținut să ne demonstreze faptul că poeziile lui Eminescu pot fi traduse și în alte limbi. După ce Genifer Astanei a recitat în limba română poezia „Singurătate” a fost imediat tradusă de Maria în franceză și de Maia în engleză. Apoi Genifer a lecturat poezia „Departe sunt de ține”, tradusă imediat de Maia în engleză. A urmat poezia „Și dacă”- tradusă de Maia în franceză și de Narcisa în spaniolă. Poezia „Lacul” a fost tradusă de David Voinea în italiană, iar „Rugăciunea unui dac”, poezie ce reprezintă o sinteză a activității eminesciene, citită în română de Genifer, a fost apoi recitată de profesoara Nicolau în engleză.  

 A fost din nou rândul muzicii, printr-o piesă prezentată de Nectaria și Miruna Poenescu. După acest moment muzical profesoara Nicolau a ținut să mulțumească profesorilor de canto și chitară, Claudiu Vișan și Cristi Corcioveanu, pentru pregătirea elevilor interpreți. Și astfel, s-a încheiat prima activitate desfășurată sub generosul titlu „Traduceri eminesciene – mutații lingvistice și estetice”, de fapt o dezbatere și lecturi publice foarte reușite, activitate pregătită și coordonată de profesoara Luminița Nicolau. 

A urmat apoi, activitatea intitulată „Eminescu azi, prin cuvânt și cant”, cuprinzând evocări, dramatizări și accente lirice, activitate coordonată de profesoară Săndița Nistor. Pentru început, am ascultat fragmente din corespondența dintre Eminescu și Veronica Micle, prezentate de eleva Delia Paraschiv și elevul Francesco Niță, acestea culese din corespondența publicată în anul 2000 la Editura Polirom, într-un volum cu titlul „Dulcea mea Doamnă”, „Eminul meu iubit”, ediție îngrijită de Christina Zarifopol-Illiaș, corespondență care face parte din arhiva familiei Graziella și Vasile Grigorescu și care cuprinde un număr de 93 de scrisori ale lui Eminescu către Veronica din anii 1879-1883 și 12 scrisori ale Veronicăi către Eminescu în perioada 1878-1881. 

În continuare, s-a vorbit despre publicistica și articolele publicate de Eminescu în ziarul „Timpul”, cu fragmente din articolele scrise în perioada 31 august 1878 – 1 decembrie 1881, acestea cu o frumoasă interpretare a elevului Andrei Tudor. A fost vorba de articolele cu titlurile „Să facem un congres”, „În Unire, e tăria” și „Echilibru”. 

 Ultima prezentare a avut titlul „Eminescu în amintirile contemporanilor”, cu accent pe legătura marelui poet cu scriitorul Ioan Slavici, bunul lui prieten. 

A urmat un nou moment muzical prin cântecul „Eminescu” din repertoriul soților Doina și Ion Aldea Teodorovici, interpretare eleva Elina Maxim. 

Profesoară Luminița Nicolau a fost cea care a încheiat această frumoasă manifestare, îndemnându-ne să ne gândim mereu la Eminescu. 

A fost o activitate care și-a atins pe deplin scopul dorit și nu putem decât să felicităm organizatorii și gazdele evenimentului. 

 

Iancu Aizic