„Frumusețea iernilor de altădată” – Vernisaj la Biblioteca tecuceană – FOTO 

 

Astăzi, 8 februarie, la Biblioteca municipală „Ștefan Petică” din Tecuci a avut loc vernisajul expoziției de fotografie denumită „Frumusețea iernilor de altădată”. Autorul lucrărilor este prof. Ștefan Andronache. 

Evenimentul a început la ora 12, la Galeria „Helios” a Bibliotecii, pe simeze fiind expuse 30 de fotografii reprezentative ale zăpezilor depuse în anii trecuți. 

 Managerul instituției, Daniela Grigoraș, a făcut pentru început o prezentare a iernii, anotimp mult întâlnit în artă inspirând literatura, muzica, pictura, fiind muza artiștilor. Apoi a vorbit de arta fotografică care în frumusețea peisajelor invernale oferă privitorilor natura în toată splendoarea ei, în imagini impunătoare: „Fiecare fotografie este concepută pentru a spune o poveste iar procesul de realizare necesită dedicare absolută. Astăzi vă propunem o rememorare a iernilor de altădată prin intermediul unei noi și provocatoare expoziții a prof. Ștefan Andronache. Membru al Asociațiilor de Fotografi din România din anul 1976, a fost distins cu diferite medalii, premii la concursuri internaționale, naționale și interjudețene de fotografie, film și diagrame color. Există artiști fotografi pentru care fotografia este o artă aflată între pasiune și meserie, pentru Ștefan Andronache arta fotografică este limbajul care va dăinui peste timp. Pentru că-n spatele fiecărei fotografii există o poveste pe care noi nu o știm am să-l rog pe autor să ne prezinte această expoziție”. 

 Ștefan Andronache mulțumește celor care l-au onorat cu prezența la vernisaj, mărturisind că nu și-a propus să facă câte o expoziție cât de curând pentru fiecare anotimp, iar primăvara probabil o să o vedem la anul. „Apropo de iarnă, eu m-am născut iarna, mama, tatăl și sora mea tot iarna, deci noi am fost lunateci. Deci iată un motiv care m-a făcut să meditez la timpul în care am avut posibilitatea să văd lumina zilei. Și apropo de povești, îmi amintesc că cea mai frumoasă poveste de iarnă mi-o spunea bunicul meu – după moartea bunicii am stat două luni, când veneam de la școală, cu bunicul să nu intre în depresie. Seara îmi povestea tot felul de întâmplări care se consumaseră la Cudalbi, toate în timpul iernii petrecute”. Astfel, prof. Andronache a povestit publicul câteva întâmplări din copilărie și adolescență petrecute iarna, spunând că acesta a fost motivul realizării acestor fotografii. 

 „De câte ori aveam prilejul încercam să surprind frumusețea acestui anotimp cu atâta culoare albă și o pată de negru. Aici aveți sinteza sintezelor: din peste 1000 de fotografii realizate în ultimii 15 ani m-am oprit la 100, iar din acelea a trebuit să aleg 30 fiindcă nu aveam spațiu pentru mai mult. Am proiectat într-un videoclip mai multe imagini care mi-au plăcut foarte mult. Mărturisesc că iarna mă încarcă de poezie, emoție, vibrație, și s-a întâmplat și realizarea acestui eveniment – care vrea să arate tecucenilor că încă mai există iarnă”, a spus printre altele Ștefan Andronache. 

Cei prezenți au vizionat videoclipul realizat de autor, fiind prezentate foarte multe imagini surprinse în parcurile bucureștene cu nămeți, natură, oameni pe alei troienite sau veselia copiilor cu săniuțe, nostalgia iernilor.  

 Au urmat la cuvânt, aducând felicitări autorului, încurajări și noi propuneri: Mariana Enache – fost director Casa de Cultură, Nuța Donici – președinte Asociația Pensionarilor, Radu Vladimir – Consiliul Local, pictor Mircea Cojocaru, Tănase Dănăilă, prof. dr. Alexandru Dimitrescu, ing. Gheorghiță Perial din Bârlad, asistent Magda Pascu. 

Expoziția este frumoasă, meditativă, autorul surprinzând albul imaculat și peisaje de basm. Ea va rămâne pe simezele Galeriei până la finalul lunii februarie, timp în care doritorii o pot contempla. 

Sâmbătă, 10 februarie, prof. Ștefan Andronache va împlini 83 ani, motiv pentru care îi urăm Mulți ani fericiți, sănătoși și plini de creație în continuare!