Urmărit național descoperit după furtul unui autoturism. Ani grei în spatele gratiilor pentru tentativă de omor

 

Duminică, 4 februarie 2024, în jurul orei 8:30, Secția 2 Poliție Rurală Smârdan a fost sesizată telefonic de un bărbat cu vârsta de 24 de ani, care este plecat din țară. Acesta reclama faptul că în noaptea de 3/4 februarie 2024 persoane necunoscute i-ar fi sustras autoturismul pe care îl lăsase din cursul anului 2023 la adresa de domiciliu a unui prieten din satul Mihail Kogălniceanu, comuna Smârdan, județul Galați, pentru a-l repara. 

Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă. Întrucât a fost sesizat furtul unui autovehicul, cercetările au fost preluate de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Galați – Biroul Patrimoniu și Grupări Infracționale cu linia de muncă pe trafic și furturi de autovehicule, fiind întocmit un dosar penal pentru infracțiunea de furt calificat. 

În cadrul verificărilor, precum și a cercetărilor efectuate de polițiști a rezultat faptul că persoana care ar fi sustras autoturismul care fusese parcat, în fața unui imobil de pe strada matei Basarab, din satul Mihail Kogălniceanu, s-ar fi deplasat în comuna Liești din județul Galați. Autoturismul era neasigurat și cu cheia în contact. 

În jurul orei 1, un echipaj de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Liești a observat acest autoturism care avea o deplasare nefirească pe DN 25, în interiorul localității menționate. Polițiștii au pornit în urmărirea acestuia cu semnalele luminoase în funcțiune de la autospeciala de poliție, cu intenția de a-l opri pentru control.  

Persoana aflată la volan ar fi refuzat să oprească la semnalul regulamentar al polițiștilor și ar fi mărit gradual viteza de rulare. Urmărirea autoturismului a avut loc pe o distanță de câteva sute de metri, persoana de la volan l-ar fi abandonat în curtea unei unități de învățământ și ar fi fugit de polițiști, sărind mai multe garduri împrejmuitoare de la curțile imobilelor din zona respectivă nereușindu-se prinderea sa. 

Ulterior, la data de 6 februarie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul celor de la Postul de Poliție Comunală Smârdan, Secția 2 Poliție Rurală Smârdan și Secția 3 Poliție Rurală Liești, au identificat și depistat persoana bănuită de comiterea acestui furt. Este vorba despre un bărbat de 23 de ani, domiciliat în satul Mihail Kogălniceanu. 

După probatoriul administrat în cauza penală, polițiștii au luat măsura reținerii bărbatului, pentru 24 de ore, urmând ca, ulterior, să fie prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, în vederea dispunerii unei măsuri preventive, transmite IPJ Galați. 

De asemenea, s-a stabilit faptul că cel în cauză era dat în urmărire națională, întrucât se sustrăgea de la executarea unei pedepse privative de libertate de 8 ani și 8 luni, în urma condamnării dispuse de Tribunalul Galați după ce a fost judecat în calitate de inculpat pentru comiterea unei tentative de omor. După expirarea celor 24 de ore de la măsura reținerii, bărbatul a fost condus și încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați.