Un nou concert de muzică clasică la Ateneu

 

Sâmbătă, 10 februarie 2024, Ateneul Fundației Pelin a găzduit un nou concert – recital de muzică clasică. De această dată am avut plăcerea să urmărim pe scena Ateneului două valoroase instrumentiste, respectiv pianista Ludmila Calalb și violonista Juliya Belyanevich.  

 Pianista Ludmila Calalb este absolventă a Universității de Stat a Artelor și a Academiei de muzică din Chișinău. Este proaspăt deținătoare a titlului de doctor în muzică, studii finalizate cu mult succes la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Este solistă, pianista corepetitor și membră a mai multor formații camerale din Galați și Brăila. Este o pianistă care cânta cu tot sufletul, emanând permanent o certitudine asemănătoare unui șlefuitor de diamante.  

Juliya Belyanevich este violonistă profesionistă și din anul 2017 s-a dedicat în întregime muzicii de cameră. A studiat și în Olanda timp de câțiva ani, cunoscând aici mulți muzicieni care în cele din urmă i-au devenit prieteni și colegi. În anul 2018, a fondat grupul INGUZ – Quartet, cu care susține concerte în țară și peste hotare. În anul 1996 a absolvit Academia de Muzică „P.I. Ceaikovski” din Kiev și apoi a câștigat mai multe concursuri naționale și internaționale. Este născută în anul 1972 în Ucraina, într-o familie de muzicieni și a început studiu la vioara la vârsta de 6 ani.  

În concertul de la Ateneu am audiat piese de W. Mozart – „Adagio”, Viktor Kosenko – „Violin sonata opus 18”, Mircea Chiriac – „Serenadă” și Valentin Silvestrov – „Bagatelles”.  

Ca de obicei, în sala Ateneului am remarcat prezența mai multor elevi de la CNSH conduși de prof. doctor Cezar Ungan, dar și de la CNCH – de la clasele de Jurnalism, îndrumate de profesoara Ana Mazilu, elevi care au discutat cu instrumentiștii, dorind chiar realizarea de mici interviuri. Se încearcă, și se pare că se va reuși, atragerea acestora spre minunata lume a muzicii și a culturii, aici, la Tecuci.  

Și pentru toate acestea aducem, și cu această ocazie, mulțumiri domnului Doru Eugen Pelin pentru tot ce realizează în acest minunat Ateneu. Mulțumiri și distinșilor instrumentiști care ne-au creat o seară minunată. 

 

Iancu Aizic