Lansări de carte Eikon și maraton editorial la Casa de Cultură – FOTO

  

Tot în cadrul Salonului Libris Tecuci, ediția a III-a, Casa de Cultură în colaborare cu Primăria Tecuci și Editura Eikon din București a organizat miercuri, 14 februarie 2024, în foaierul Sălii „Ion Petrovici”, o expoziție cu lansări de cărți ale acestei ediții dar și un maraton al lucrărilor publicate de renumita Editură Eikon din București. 

Manifestarea a fost deschisă de managerul Casei de Cultură, Gabriel Cristian Călugăru, care, după ce a prezentat câteva date despre acțiune, ne-a făcut cunoștință cu invitatul special Valentin Ajder, directorul acestei edituri. Pentru început, acesta ne-a vorbit de importanta cărților în viața noastră.  

 A luat apoi cuvântul prof. doctor Daniel Mazilu de la CNCH pentru a ne prezenta cartea intitulată „Cum să faci filosofie cu copiii”, autor Marin Bălan. Profesorul Mazilu ne spune că este foarte onorat să fie aici, în fața publicului și ne face cunoștință cu o elevă a Colegiului, foarte iubitoare de filosofie, Mona Maria Nistor din clasa a XII-a la CNCH pentru că „Noi, împreună, să vă convingem că filosofia este bine să fie mereu alături de noi, atât pentru copii cât și pentru adulți. Aceasta pentru că filosofia ne face să dăm răspunsuri mai ușor la numeroasele întrebări ce apar în viața noastră și, mai ales, ne dezvoltă dorința de cunoaștere”.  

Continuă prin a ne prezența cartea „Cum să faci filosofie cu copiii” spunând „această carte poate fi considerată un pariu de importanță filosofică”. Vorbește de legătura dintre educația elevilor și elementul digital subliniind faptul că „uneori și omul poate fi considerat o ființă digitală”. Ne mai spune că „Filosofia se poate defini ca o știință a adevărului și contestă ideile din trecut conform cărora filosofia va apune. „Dar, iată, ea nu a apus și continuă să se dezvolte și să se studieze, ea fiind necesară atât elevilor din gimnaziu, din licee, din facultăți și chiar după terminarea studiilor universitare, deci peste tot”.  

 Distinsul profesor Mazilu ne spune că i-a pus fiului Grigore, de doar 6 ani, câteva întrebări legate de filosofie, la care copilul a dat unele răspunsuri demn de consemnat. De exemplu, la întrebarea „Ce este copilul” acesta a răspuns „Este un om, dar mai mic” . La întrebarea „Ce sunt cuvintele?” copilul a răspuns „Sunt numele unor obiecte, pentru că, pentru a cunoaște cuvântul, copilul trebuie să vadă mai întâi obiectul”. La întrebarea dacă ar dori să citească o carte de filosofie, acesta a răspuns „Da, dar mai întâi, trebuie să învăț să citesc”. 

Profesorul Mazilu ne vorbește de două teme interesante, respectiv Tema Educației și Tema salvării omului. Apoi, trece la analiza atentă a cărții despre care am amintit, menționând că „Filosofia te învață cum să înțelegi alte discipline și, în general, filosofia nu trebuie niciodată abandonată”. Continuă spunând că filosofia poate fi predată la copii și prin povești, în care să se regăsească și elemente filosofice. Vorbește apoi despre gândirea multidezvoltată la copii dar și despre gândirea creativă, cea care face să dezvolte la copii abilitatea. Se oprește apoi la o întrebare cu adevărat filosofică, poate retorică, „De ce murim?” – aceasta alături de clasica întrebare „De ce trăim?”. În final, profesorul Mazilu se oprește la a analiza dilemele morale ale elevilor.  

 În continuare, a fost rândul invitatului special Valentin Ajder, absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie din Cluj, având și masteratul în lingvistică și filosofia religiei. Din anul 2003, este director al Editurii Eikon București. Acesta începe prin a aprecia alocuțiunea profesorului doctor Daniel Mazilu și o invită la cuvânt pe eleva Nona Maria Nistor, de la CNCH. Aceasta spune „Dacă vom înțelege cu adevărat filosofia vom fi cu mult mai buni pentru că adevăratul scop al filosofiei este fericirea. Noi, în general, ne pierdem în fericiri mărunte și apoi nu ne mai regăsim pe noi înșine. Dar filosofia ne indică drumul drept spre fericire și adevăr. Personal, de când am început să înțeleg și să iubesc filosofia, mă simt mult mai bine și cred că este cel mai frumos lucru din viața mea”.  

 Continuă prin a menționa de carte, pe care o găsește „Foarte atractivă și poate indica copiilor, dar și celorlalți cititori, drumul spre cunoaștere, învățătură și filosofie. „Citind această carte, mi-am îmbogățit cu mult cunoștințele dar și imaginația și m-a făcut să înțeleg și mai bine faptul că prin voință se pot realiza multe lucruri frumoase. M-a făcut să fiu și mai curajoasă și să caut mereu ceva nou în viață. Despre carte, mai pot spune că este foarte bine structurată și am remarcat aici și câteva învățăminte cum ar fi: Dacă nu ar există literele, nu ar există cuvintele și fără cuvinte, noi nu am avea cum să comunicăm”. 

 Valentin Ajder spune că suntem urmăriți la această acțiune online de mai mulți iubitori de filosofie cum ar fi scriitorii Bogdan Silion și Tiberiu Fărcaș, regretând însă faptul că acum, în sală, nu sunt mai mulți elevi și iubitori de carte care să participe la acest eveniment. Continuă, vorbind de scriitorul Daniel Tomuleț și ne spune, ca o curiozitate, faptul ca în Grecia se studiază doar trei materii pe când la noi mult mai multe.  

 A urmat o scurtă pauză în care invitatul și-a prezentat cărțile aduse special pentru ca ultima parte să fie una muzicală cu Valentin Ajder pe post de instrumentist, prima dată la fluier prezentându-ne o frumoasă doină, după care să ia chitara și să se transforme în cântăreț folk, prezentând pentru început o piesă pe versurile marelui poet Marin Sorescu, o piesă pe versurile lui Adrian Păunescu, dar și pe versurile lui Nichita Stănescu, Adrian Popescu și muzica Adrian Ivanitchi, din repertoriul lui Tudor Gheorghe și Ioan Bocșa, iar în final piesa „Odată, am știut să zbor”.  

În concluzie, o manifestare reușită și dacă cunoașteam valoarea invitatului special Valentin Ajder și a distinsului profesor Daniel Mazilu, o impresie foarte plăcută ne-a făcut talentata elevă Nora Maria Nistor, cea care a vorbit publicului fără nici o emoție dovedind multe cunoștințe. Am discutat cu ea, mi-a spus că este și la clasa de jurnalism a distinsei profesoare Ana Mazilu și lucru acesta se vede.  

Felicitări organizatorilor și celor care au vorbit în frumoasa seară literară cu parfum de filosofie și muzică aleasă! 

 

Iancu Aizic