Reușită manifestare dedicată sărbătoririi Zilei Internaționale a Poeziei – FOTO 

  

Ziua de 21 martie este declarată de către UNESCO, începând cu anul 1999, Ziua Internațională a Poeziei. Este o recunoaștere a faptului că oamenii de litere, poeții și scriitorii, și nu numai, de pe întregul globul și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. 

Poezia reprezintă una dintre cele mai bune reprezentări ale artei, care folosește cuvintele pentru a dărui emoții, frumuseți și reacții. Poezia este acum regăsită peste tot în întreaga lume și ea mai reprezintă o formă de eliberare a sufletului, transformată în vorbe.  

La Tecuci, Casa de Cultură cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Tecuci a organizat o mega manifestare la care alături de membrii Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci s-au prezentat și membrii Cenaclului literar „Alexandru Vlahuță” din Bârlad, aceștia fiind în număr de 20. 

 Manifestarea a fost deschisă de poetul Dan Vîță, președinte al cenaclului tecucean, care ne amintește faptul că în 21 martie ne aflăm la doar o zi de la echinocțiul de primăvară și acestei zile i s-au mai adăugat încă două minute în plus, pentru sărbătorirea acestei zile a Poeziei. Poetul urează un călduros „Bun venit” colegilor bârlădeni, veniți să sărbătorim împreună acest eveniment, acum, când afară plouă și suntem martorii unei zile cu adevărat bacoviene. Ne vorbește în continuare de momentul 1999 când s-a demarat această sărbătoare a poeziei, amintind apoi și de Poems Enheduanna într-o traducere aproximativă „Marea preoteasă, bijuteria cerului”. Vorbește în continuare de primii poeți, începând cu Homer și Platon, menționând citatul „Poezia ar trebui scrisă doar dacă simțim că murim dacă nu o facem”. Se mai amintește și faptul că a mai existat o încercare de sărbătorire a acestei zile internaționale a poeziei la 15 octombrie, dar acest lucru a rezistat doar trei decenii. 

În continuare, moderatorul ne face cunoștință cu poeta Ioana  Dor, președinte al Cenaclului „Alexandru Vlahuță” din Bârlad, după care, ca o fină îmbinare între poezie și muzică, îl invită în scenă pe tenorul tecucean Petru Cristian Ciobanu care ne prezintă două arii ale compozitorului Ruggero Leoncavallo. Microfonul a fost apoi oferit poetei Ioana Dor, care ne spune că se bucură pentru faptul că se află acum aici, în această sală și în orașul care a cunoscut pașii lui Ștefan Petică, Calistrat Hogaș, Hortensia Papadat Bengescu, Natalia Negru și, nu în ultimul rând, al marelui Costache Conachi. 

 Recitalul poetic al bârlădenilor a fost deschis de poeta Gabriela Ana Balan, la origine sibiană, din zona marilor poeți Octavian Goga și Lucian Blaga. Aceasta  amintește că este acum la Tecuci pentru a treia oară. Prezintă poeziile „Sângele poeziei” și „Muzeul poetei de ceară”. A urmat poetul bârlădean Simion Bogdănescu, membru al USR Filiala Iași, prozator, eseist și epigramist. Ne prezintă poeziile „Între deziluzii”, „Femeile de târziu” și „Trădătoarea mea haina”. A fost apoi rândul poetei Ioana Dor cu poeziile „Vreme nemișcată”, „Nesomn” și „Singurătate”. A urmat poetul Ionel Dorin cu poeziile „Primăvara mă înzdrăvenesc”, „Frunză în vânt” și încheie cu o frumoasă declarație de dragoste pentru tecuceni.  

 A urmat poeta Roxana Galan care a prezentat proză poetică dar și poezia – Un joc poetic prin interpretarea poeziei „Îngerii au tăcut”. În continuare, ne-a fost prezentată o adevărată creatoare de basme, specialistă în versificări și reușite catrene, poeta scriitoare Iolandina Ivan care a prezentat poeziile „Primăvara”, „Vara”, „Toamna”, care în final a fost mult aplaudată pentru frumoasa și reușita evoluție. A urmat poetul bârlădean Marian Pavel, autor a mai multor volume de poezie și proză. A prezentat „Rondelul oamenilor buni” și „Rondelul cerului”, apoi „Elegia unui erou”, menționând că este de loc din Gohor. 

A urmat poeta Adriana Petrișor care a prezentat poeziile „Dor de infinit” și „Să tăcem”. A fost apoi rândul celui mai tânăr membru al cenaclului bârlădean, Dragoș Răianu, în vârstă de 14 ani, care a prezentat proză poetică prin lucrarea „Arderea în sânge”. A urmat poeta bârlădeană Georgeta Strat care a prezentat poeziile „Herografa în zenit”, „Sub clapa tresărirei”, „Unde” și „Pupila veșniciei”. Ne-a fost apoi prezentată o poetă a iubirii, Nina Toma. Aceasta începe spunând că „Poezia este o cale cu dublu sens, între cuvânt și poezie dar cu o strânsă legătură între cuvânt, gând și, mai ales, emoție”. Ne prezintă poeziile „Floare de vânt”, „E primăvară”, „Nimeni, niciodată” și „Poem simplu”. 

 A urmat o nouă întâlnire cu tenorul tecucean Petru Cristian Ciobanu care a interpretat două frumoase arii din opere, pentru ca apoi să intre în scenă poetul Dan Vîță, în partea a doua a manifestării cu poeții tecuceni. Primul invitat la microfon a fost profesorul scriitor Ionel Necula, fost președinte al Cenaclului, fost director al Casei de Cultură și unul din inițiatorii festivalului de poezie „Costache Conachi” Tecuci. Acesta începe prin a ura un călduros „Bun venit” colegilor bârlădeni, vorbind de legătura culturală dintre orașele Tecuci și Bârlad. Continuă despre începuturile poeziei la români, amintind de frații Iancu și Ienăchiță Văcărescu și recitând din poeziile acestora. A urmat apoi scriitorul poet Constantin Oancă, membru al USR, care ne amintește ce spunea marele Dostoievski – „Frumusețea va salva lumea”. În continuare recită poeziile „Facerea mea”, „Așteptând” și „Fata și trandafirul”. A urcat apoi pe scenă poetul scriitor Emil Dinga, economist, cercetător al Academiei Române, fost ministru, care, din anul 2016, s-a apropiat de literatură și poezie, având scoase de sub tipar mai multe volume. După ce salută poeții bârlădeni, recită poeziile „De vita” și rondelul „Liniște”. 

Poeta Mihaela Gudană a recitat poeziile „Poetul” și „Lui, poetului”. A fost rândul altei poete tecucene, Viviana Toporău care a prezentat poeziile „Ca o primăvară” și „L-am întrebat pe Dumnezeu”. 

Poetul Tănase Dănăilă a prezentat poeziile „E toamnă”, „Rămâi o veșnicie ispită”, „Doar clipa” și „Nostalgie”. 

A urmat poeta Violeta Daniela Copăceanu cu poeziile „Razele palide”, „Cu fiecare clipă” și „Poeții”. Un alt membru al cenaclului tecucean, poetul bibliotecar Iancu Huzum a recitat o frumoasă poezie de Ion Mureșan dedicată poetului Nichita Stănescu, apoi poezia „Cioclul” și „Un dor fără spațiu” și a încheiat cu frumoasele cuvinte rostite de Ioanid Romanescu „Trăiască poezia și marii visători!”. 

 Următoarea membră a cenaclului tecucean, de fapt printre cele mai vechi membre, Mariana Enache a început spunând că a funcționat la Casa de cultură din Tecuci 35 de ani din care 5 ani ca directoare. A lucrat și ca instructor coregraf înființând formația „Doina Siretului”, acum bucurându-se de cei doi copii, băiatul profesor la Facultatea de Teatru la „Dunărea de Jos” Galați, iar fata medic la Iași. A recitat poeziile „Sonet timpului” și „Rondelul iubirii”, autor fiind poetul Marian Malciu. 

A urmat poetul Adrian Răcaru, redactor șef adj al Revistei „Tecuciul Literar-artistic”, prezentând poeziile „Pământul în care asfințesc” și „Minuni obișnuite”. 

Poetul Constantin Alexandru Drinea a citit poeziile „Aș vrea” și „Pe strada Moviliței”. A fost în continuare rândul poetului Dan Movileanu care a început prin a spune că a fost debutat de marele Ioanid Romanescu, apoi ne lecturează poezii din volumul personal intitulat „Burghiile soarelui’’ – respectiv „Cârtița bunicului Franț”. 

Poetul Dan Vîță a încheiat manifestarea lecturând din propriul volum „Erotezii”. 

În final cei doi președinți de cenaclu s-au adresat publicului spectator cu mulțumiri iar noi, îi felicităm pe organizatori pentru reușita manifestării și spunem cu mare bucurie „Trăiască poezia și marii visători!”. 

  

Iancu Aizic