Premiera „Primul meu film documentar #26” la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” 

  

Ne întâlnim pe data de 12 aprilie 2024, în Sala Mare a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pentru o seară de scurtmetraj documentar. Și nu orice scurtmetraje, ci cele realizate de tinerii care au făcut parte din atelierul Primul Meu Film Documentar (#PMFD26), ediția Tecuci.  

Atelierul desfășurat în luna martie a reunit 15 participanți interesați să exploreze orașul lor natal dintr-o perspectivă diferită. Aceștia au ales să privească Tecuciul ca pe un subiect în sine, un univers bogat în realități și povești care meritau să fie scoase la lumină.  

Ne vom uita și vom aprecia împreună următoarele scurtmetraje documentare: 

– Dacă te-am cunoscut vreodată

Oglinda din noi

Ambulanța: Salvare contra timp

Îți țin pumnii

Folkul de azi și mâine. 

Proiectul „Primul meu film documentar. Atelier practic pentru liceeni”, a ajuns la Ediția 26 după ce a străbătut țara în lung și-n lat: Bârlad, Tulcea, Sibiu, București, Blaj, Caracal, Cahul și Timișoara. S-a oprit la Tecuci, pentru două ediții consecutive și a beneficiat de un partener de nădejde, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”. În cadrul acestei ediții, au fost organizate și cinci proiecții de film documentar, care au adus împreună comunitatea tecuceană și au creat spațiu pentru conversații legate de istorie și importanța ei. 

Participarea la această premieră este gratuită și se adresează tuturor celor interesați, indiferent de vârstă. Mai multe detalii despre eveniment puteți găsi pe paginile de Facebook a Asociației Vira și a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”. 

 Proiectul „Primul meu film documentar – atelier practic pentru liceeni – Tecuci” este implementat de Asociația Studio Zona în parteneriat cu Asociația VIRA și Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cofinanțat de Primăria Municipiului Tecuci. Bugetul total al proiectului este de 187.423 lei, din care 168.483 este finanțarea nerambursabilă PNRR, iar 18.940 este cofinanțare asigurată de autoritatea publică locală, Primăria Municipiului Tecuci. Perioada de desfășurare a proiectului este august 2023 – mai 2024. Cod proiect: 153.  

Asociația Studio Zona este un proiect de istorie publică, inițiat de cercetători de la Facultatea de Istorie a Universității București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, concentrat pe istoria urbană și culturală și a aspectelor complementare (politice și sociale) din secolul al XX-lea. 

Asociația Vira este un ONG cultural cu activitate structurată pe cinci direcții: documentare vizuală, educație non-formală, cultură și patrimoniu, dezvoltare locală prin cultură, organizare comunitară și o echipă alcătuită din sociologi, istorici, documentariști vizuali. Inițiatori ai proiectului PMFD. 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” este un muzeu de arheologie, artă plastică, numismatică, istorie modernă și contemporană din Tecuci. Muzeul deține cea mai însemnată parte a patrimoniului arheologic descoperit la Poiana, cetatea antică Piroboridava. 

 

Asociația Vira