Pe artista, plastician, cântăreața și uneori chiar compozitoare, Irina Bara Gâciu – Irilanka, o cunosc bine, o apreciază și chiar o simpatizează o mare parte a tecucenilor și nu numai. Aceasta pentru modul ei de a se purta, îmbrăca și mai ales, de a oferi mereu acel zâmbet îmbietor, plin de voie bună și speranță în viitor. Aici, mai sunt împletite și caracteristici din Africa, unde ea și-a petrecut, cu succes, o bună parte din viață.
De ceva timp, ea încearcă, și mai ales luptă, pentru a reda orașului un loc minunat din spațiul tecucean, care a cam fost dat uitării. Este vorba de aceea Insulă a Cercetașilor – Parcul „Oltea Doamna” unde își au sediu Cercetașii din întreaga țară. De nenumărate ori am văzut-o împreună cu mulți voluntari, încercând să curețe acest spațiu frumos.
Zilele trecute, m-am reîntâlnit cu ea și m-a invitat pentru data de duminică, 12 mai 2024, în acest loc, la un eveniment organizat de ea și alți voluntari, acțiune cu titlul „Artă-n parc”.
Sâmbătă, 11 mai 2024, am revăzut-o lipind afișe în oraș, dar mai ales în zona CNAE, anunțând acest eveniment.
Duminică, am pornit spre acest spațiu și încă de la intrarea în acest loc am remarcat bannere cu frumoasele cuvinte „Protejează bunul nostru comun, respectând natura te respecți și pe tine” și multe altele de acest fel. M-a întâmpinat Irina spunând că în realizarea acestui eveniment „a fost sprijinită de mai mulți voluntari, iubitori de artă și de frumos, în frunte cu Rodica Oana Stan și Alexandra Mocanu”. Am revăzut apoi un alt banner pe care scria „Artă în parc este despre acest parc pe care îl iubim”- cuvinte scrise de Cristina Cojocea. Am văzut un alt banner pe care scria „Iubim parcul”.
Irina Bara Gâciu și-a început pledoaria pentru acest parc mulțumind tuturor pentru participare îndemnându-ne să iubim acest frumos spațiu și să ne bucurăm de ce ne poate el oferi. Am urmărit apoi expoziția de fotografii realizată de Simona Andreea Ciobotaru, Alexandra Mocanu, Lidia Oana Stan, dar și picturi realizate de Irina Bara Gaciu precum și de apreciata artistă plastică Livia Claudia Copăceanu, prezentă la eveniment, împreună cu părinții ei care o sprijină permanent. De altfel, Claudia se impune din ce în ce mai mult în arta tecuceană, realizând numeroase portrete, mai ales cu artiști care ne-au vizitat, oferindu-le, cu drag acestora, portretele realizate cu mult profesionalism de ea, lucru pentru care o felicităm și cu această ocazie. Foarte reușite și apreciate au fost și lucrările croșetate de Paula Coman din Galați, și expuse în acest loc.
A fost apoi rândul muzicii, unde am ascultat-o pe micuța dar talentata interpretă Maria Murgoci – ce nume cu mare rezonanță, micuța interpretă fiind elevă la Școala gimnazială din Barcea, în clasa a III-a, pregătită la Casa de Cultură, la clasa de canto a profesorului Claudiu Vișan. Ea ne-a prezentat piesele „Vreau să fiu îndrăgită” și „Punctul pe i”.
Am mai remarcat un frumos tablou, expus de artista plastică Claudia Copăceanu, reprezentând o secvență din acest parc, chiar primul pod de la intrarea în parc, o lucrare foarte reușită, ca de altfel, toate tablourile acesteia.
A fost apoi rândul literaturii în parc, prin prezentarea noii cărți intitulate „Sexualitatea astăzi, între sacru și banal”- „Ghid de supraviețuire în jungla urbană”. Este vorba de o lucrare a tinerei Ioana Stăniloiu, având 138 de pagini, cu o copertă realizată de Mariam Antadze. Ioana Stăniloiu este din București, absolventă a Conservatorului dar și a Facultății de Psihologie din București, fiind și profesoară și antrenoare de șah la câteva grupe de copii din București și care, printre picături – așa cum a spus, a reușit să scrie și această carte, beneficiind de sprijin în traducerea în limba engleză de Cristina Cojocea, cea care a vorbit despre carte și i-a adresat autoarei câteva întrebări interesante despre carte, întrebări la care autoarea a răspuns cu mare plăcere și sinceritate.
Am mai remarcat prezența la această activitate a distinsei profesoare de franceză Lidia Costea, care a venit cu interesante completări despre tineret și viața de elev. Frumoase intervenții legate de tineret și mai ales de elevi au venit de la învățătoarea Mihaela Mocanu din Malu Alb, revenită în țară după 20 de ani de Italia și care dorește să înființeze la Școala din Malul Alb un centru After School, dorind prin acest lucru să promoveze cât mai mult Satul Românesc. Mama interpretei Maria Mihoci a venit cu interesante completări despre elevi și tineret.
În final, a fost iar rândul artistei Irina Bara Gâciu să ne vorbească despre acest parc, având apoi un microrecital muzical cu frumoase melodii dar și ingenioase adaptări și, mai ales, multe improvizații. Irina s-a bucurat și de prezența la eveniment a mamei și fiicei sale.
Apreciem reușita acestui eveniment și sperăm în modernizarea acestui frumos spațiu.
Iancu Aizic