Experiența Erasmus+ la Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” Tecuci 

  

În perioada 18 – 19 martie 2024, Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” Tecuci a fost gazda primei întâlniri transnaționale din cadrul proiectului Erasmus+ Using Arduinos in Vocational Training-2023-1-RO01-KA210-VET-000156616 KA210-VET – Small-scale partnerships in vocational education and training.  

 Proiectul „Utilizarea Arduino în formare profesională” își propune să investigheze ce conținuturi trebuie integrate în curriculum, ce echipamente trebuie utilizate în aplicații, ce teste și metode ar trebui aplicate în timpul lecțiilor din domeniul tehnic, îmbunătățirea programelor VET și oferirea elevilor o pregătire mai bună, adaptată nevoilor pieței muncii.  

Activitățile proiectului vor contribui la dezvoltarea competențelor digitale profesionale și de utilizarea limbajului Arduino care sunt importante pentru multe domenii profesionale tehnice, întrucât competențele digitale sunt transversale în orice domeniu.  

La această primă întâlnire transnațională au participat profesori din România, Turcia, Grecia, Italia și Spania 

 În prima zi a mobilității s-a desfășurat o vizită la Liberty Galați. În cadrul vizitei, reprezentanți/ingineri ai companiei ne-au prezentat un istoric și evoluția companiei, principalele activități de producție precum și poziția în sectorul lor de activitate.  

Au fost prezentate activități din cadrul următoarelor departamente:  

– Departament Automatizări și Digitalizare – Zona în care se participă la proiectele interne de automatizare, dar și la activități de mentenanță preventivă și corectivă; 

– Departament Automatizări și Digitalizare – Zona în care se participă la diverse proiecte, și anume la: dezvoltare software (PLC+HMI), simulări proces și punere în funcțiune cu eventuale reglaje; 

– Departament Mentenanță Centrală – Departamentul are un rol important și în implementarea proiectelor noi de modernizare din cadrul LIBERTY Galați. 

 De asemenea ni s-au oferit detalii despre parteneriatul companiei cu mediul educațional din județul Galați prin care își propune să dezvolte proiecte educaționale și să încurajeze tinerii să se alăture industriei siderurgice pentru a contribui la dezvoltarea unor metode de producție sustenabile. Aceste programe de învățare sunt concepute pentru a-i implica pe elevi în rezolvarea unor probleme reale din comunitățile lor locale, contribuind astfel la crearea unor competențe emergente, în special în domeniul științei și tehnologiei. 

După această prezentare profesorii invitați au adresat întrebări la care au primit răspunsuri și detalii cu privire la scopul vizitei noastre și anume activitățile din sectorul de dezvoltare IT și electric.  

După prezentarea companiei am vizitat laboratoare și zone de testări a echipamentelor necesare menținerii și dezvoltării  producției. 

În a doua parte a zilei, după prânz, s-a desfășurat o vizită culturală în orașul Galați vizitând faleza Dunării, Universitatea Dunărea de jos și centrul istoric. 

 Din motive organizatorice invitații au fost întâmpinați în școala noastră în cea de a doua zi a mobilității. 

Activitățile au debutat cu prezentarea școlii, a localității Tecuci precum și a României, prezentări realizate de elevi ai școlii. 

În prima parte a zilei s-au desfășurat două workshopuri cu tematica proiectului nostru. 

În cadrul primului workshop – Button and LED Module & Kit organizat de profesor Ilie Arghire împreună cu elevii s-a prezentat setul de butoane și module LED fiind primul kit de formare al ARDUinVET de predare-învățare a sistemelorI/O ale Arduino. 

În cadrul celui de al doilea workshop Lego robot organizat de profesor Arghire Ilie și de profesor Mardare Liliana, împreună cu elevii, s-au prezentat proiecte realizate anterior, ulterior elevii împreună cu profesorii participanți au participat la realizarea unui proiect nou – Lego robot. 

O ultimă activitate din prima parte a zilei a fost vizita atelierelor școlii, a sălilor de clasă și a laboratoarelor.  

 La masa de prânz, invitații au avut ocazia să servească mâncare tradițională românească. 

În a doua parte a zilei s-au discutat aspecte organizatorice legate de proiect. S-a stabilit data următoarei mobilități organizate în Ankara/Turcia: 27-28 Mai 2024, s-a prezentat site-ul proiectului, s-au stabilit detalii privind proiectul eTwinning, proiect inițiat de partenerii din Spania, s-au stabilit detaliile inițiale pentru realizarea ghidului de predare și învățare „ARDUINO în formarea profesională” aferent proiectului nostru, partenerii din Grecia au prezentat un plan de diseminare a activităților proiectului nostru.  

La finalul zilei s-au acordat certificatele de participare într-un cadru festiv. 

 

Coordonator proiect, Prof. Mirela Dragomir 

Liceul Tehnologic „Elena Caragiani” Tecuci