Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii, Filiala Tecuci, în colaborare cu Statul Major al Forțelor Aeriene și Primăria Tecuci, a organizat sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 10, o festivitate dedicată împlinirii a 92 de ani de la stabilirea recordului mondial absolut la parașutism, realizat de eroul aviator – parașutist Smaranda Brăescu.
Aceasta s-a născut la 21 mai 1897 în satul Hînțești, comuna Buciumeni, în apropierea Tecuciului și a decedat la 2 februarie 1948. A fost prima femeie parașutist din România, pentru început campioană europeană, titlu obținut în anul 1931. Apoi, la 19 mai 1932, a devenit campioană mondială, în urmă saltului de la înălțimea de 7.315 m, cu durata de aproximativ 25 minute, după un zbor realizat cu un avion „Cessland” pe aerodromul din apropierea localității San Francisco din SUA. Trebuie consemnat și faptul că între anii 1924-1928 Smaranda urmează cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția artă decorativă și ceramică. La 5 iulie 1928, realizează primul salt cu parașuta de la înălțimea de 600 m. Apoi, doboară recordurile de 5.384 și 6.000 m, fiind decorată cu Ordinul Virtutea Militară în Aeronautică – clasa Crucea de Aur, distincție oferită chiar de Regele Carol al doilea.
A fost unul din primii instructori militari, activând în această calitate la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa. În timpul războiului, a fost activă ca pilot, în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare al Frontului de Răsărit. În prezent, o stradă din București, îi poartă numele. A fost considerată „Regina Înălțimilor”.
Acum, până la începerea manifestării de față, am revăzut statuia eroinei Smaranda Brăescu din fața Muzeului de Istorie a Aviației, intrând apoi și în muzeu, frumos reamenajat și beneficiind de interesantele explicații oferite de experimentatul aviator Gabriel Cătălin Ifrim. Am revăzut și celebra valiză ce o însoțea mereu pe Smaranda în deplasările pe care le efectua. Am revăzut și Colțul oferit unui alt erou tecucean, Dan Chiriac, cel care la data de 12 aprilie 2015 a realizat saltul cu parașuta de la 10.435 m. Să consemnăm faptul că acesta este născut la data de 20 ianuarie 1969 și în prezent este instructor – parașutist de încercări la Baia de Fier – județul Caraș Severin. Am consemnat și date importante din activitatea regretatului comandor Doru Gavril.
Manifestarea propriu-zisă a fost deschisă de comandorul Dorel Chiș, amintind de faptul că sărbătorim 92 de ani de la doborârea recordului mondial al parașutistei tecucene Smaranda Brăescu.
În continuare, pentru mai multe amănunte despre viața și activitatea acesteia, i s-a oferit cuvântul muzeografei Daniela Alecsa. Aceasta spune că este o mare plăcere să vorbească despre Smaranda Brăescu. Despre Smaranda am aflat abia prin anul 1989 și de atunci am studiat mereu tot ce se putea despre viața și activitatea ei. Smaranda a dorit, și chiar a reușit, să demonstreze tuturor faptul că femeia nu este numai pentru bucătărie și curățenie și că ea poate fi utilă în locuri mult mai importante, făcând și ceea ce fac în general bărbații, și chiar mai mult decât aceștia. Ea ne-a demonstrat că se poate, fiind o adevărată deschizătoare de noi drumuri în viață, realizând lucruri care să dăinuie în timp. Face o scurtă prezentare a eroinei, amintind și de sprijinul pe care aceasta l-a primit și de la presă, în special de la Ziarul Universul, care a scris mereu despre dânsa și chiar i-a oferit ajutoare financiare.
Muzeografa, ne vorbește apoi și de piedicile și greutățile întâmpinate în viață de marea noastră eroină. Personal, continuă vorbitoarea, am rămas fascinată de tot ce a realizat aceasta, mai ales pentru faptul că și-a început activitatea de performanță la vârsta de 31 de ani, uneori ascunzând-și vârstă reală. Dar și-a realizat dorința în viață, în special acel Vis American!
În continuare, a luat din nou cuvântul comandorul Dorel Chiș, amintind de faptul că mai avem două nume sonore tecucene în Aviație, respectiv Loredana Crețulescu și Dan Gabriel Chiriac, care au făcut multe antrenamente pe aerodromul tecucean. Continuă prin a mulțumi celor ce îl sprijină permanent, începând cu Primăria Tecuci, dnii Tuchiluș, Cătălin Pavel, Tudorel Mircea Șerban, Doru Eugen Pelin și mulți alții.
În final, Doru Eugen Pelin, consilier local, a oferit Diplome de Excelență din partea Primăriei Tecuci, în semn de recunoaștere, apreciere și respect pentru activitatea desfășurată în promovarea Muzeului de Istorie al Aviației din Tecuci, următorilor: Costel Dănăilă, Tudorel Mircea Șerban, Adrian Trăistaru, Florin Mazilu, Gabriel Cătălin Ifrim și Dorel Chiș.
Iancu Aizic