O acțiune necesară, utilă și cu mult succes la tânărul public tecucean

  

Sala de spectacole „Ion Petrovici” a Casei de Cultură din Tecuci a găzduit marți, 21 mai 2024, o manifestare care și-a îndeplinit pe deplin scopul dorit. 

 Acum, în pragul încheierii anului școlar, elevii din mai multe școli și colegii tecucene au avut ocazia să fie martorii unui eveniment intitulat „Alege cariera, Spune NU drogurilor!”. Manifestarea a avut un dublu scop – Alegerea unei cariere în viață și absolut necesara putere de a spune un NU hotărât drogurilor. 

Manifestarea a fost deschisă și moderată apoi de omul de radio Cristian Pohrib, care după ce s-a prezentat publicului spectator a continuat prin a vorbi de extinderea fenomenului de consum al drogurilor, adresându-se atât elevilor cât și profesorilor care au umplut sala. Ne spune că recent, în urma unui sondaj, s-a constatat faptul că 60% din tinerii între 12-18 ani sunt consumatori de droguri sub diferite modalități și încercăm, chiar de aici, de la Tecuci, să pornim o acțiune de stârpire a acestui fenomen. În continuare, am urmărit pe videoproiector două înregistrări Tv, prima cu apreciata crainică Andreea Esca, care a vorbit de extinderea acestui flagel, dar și o altă știre, din televiziunea internațională, care vorbea despre știrea studiourilor americane despre drogul Zombie, a cărui victimă a fost și un tânăr din Vaslui. 

 A fost invitată pe scenă doctor Edith Andra Sirotencu, care a vorbit despre dependența de droguri, caracteristicile acestora și clasificările lor. În continuare, a fost invitat la microfon binecunoscutul medic Constantin Dinu care ne-a vorbit despre dependența de droguri și necesitatea de a se renunța cât mai rapid la acestea pentru că noi ne dorim cu toții o viață normală și o carieră respectabilă și pentru aceasta e absolut necesar să spunem un NU hotărât drogurilor. 

A fost apoi rândul apreciatului avocat Bogdan Frâncu. Acesta ne vorbește de iluziile care și le fac tinerii ce consumă aceste droguri subliniind faptul că adolescenții, de la vârsta de 16 ani, pot fi chiar condamnați pentru folosirea și mai ales traficarea de droguri. 

În continuare, a fost invitat la microfon fostul procuror, acum avocat, Lucian Ovidiu Rău, acesta începând prin a ne aminti de Legea 143/2000 care face referire la consumul de droguri iar cei astfel depistați pot primi condamnări între 3-15 ani, împărțind în sală foi care conțineau textul acestei legi. 

Revenit la calitatea de moderator, Cristian Pohrib ne spune că, în general, banul te ajută să fii un om liber și în acest sens vom avea acum, în fața noastră, o persoană care ne va vorbi de acest lucru, un om care face cinste și orașului nostru, un fost component al celebrei echipe de la emisiunea „Imperiul leilor”- un Leu pe numele adevărat Felix Pătrășcanu, antreprenor, co-fondator al cunoscutei unități economice „Fan Courier”.  

 Acesta începe prin a ne spune că, în general, e bine să facem ceva util în viață și atunci când considerăm că am realizat acest lucru să încercăm să îi ajutăm și pe cei din jurul nostru. Ne vorbește de nivelul la care a ajuns firma pe care o conduce alături de alte două persoane și subliniază posibilitatea acesteia, amintind cu plăcere bucuria pe care a avut-o atunci când în anul 1998 a dus primul plic la destinație. 

Ne spune că și-a dorit să devină judecător sau avocat, pentru a împărți dreptatea, dar este mulțumit cu ce a realizat în viață și revine la ideea că e absolut necesar să îi ajutăm pe cei din jurul nostru care sunt la limita subzistenței. Ne spune că a avut ocazia să viziteze mai multe țări, ajungând chiar și în SUA, dar cel mai bine se simte aici, acasă, în România, alături de cei dragi. Continuă prin a ne spune că mama lui s-a născut la Nicorești – Tecuci și a urmat CNSH. Apoi, s-a adresat elevilor din sală cu întrebarea „Câți din voi doresc să plece din țară?”, la care mai multe mâini au fost ridicate. La întrebarea „Ce doriți să faceți acolo?” unii au spus IT, alții designeri vestimentari la care Leul a răspuns că aceste meserii se pot face și aici, în țară. Ne vorbește apoi de faptul că marea majoritate a românilor au plecat în Italia, acolo fiind considerați „Stranieri”, iar când vin în România li se spune „Italieni”! 

 A luat cuvântul prof. doctor Cezar Ungan care menționează că printr-o mătușă se înrudește cu Leul Felix Pătrășcanu, i-a urmărit cu atenție evoluția, felicitându-l pentru tot ce a realizat, numai prin muncă corectă, fără evaziuni fiscale sau alte metode. A plecat, cum se spune, de la nimic, s-a realizat foarte frumos în viață și, mai ales, ne dă dovadă clară că iubește România. 

În finalul acțiunii, un reprezentant al Cadrelor Militare în Retragere a oferit Diplome de Excelență celor ce au vorbit respectiv – doctor Edith Andra Sirotencu, doctor Constantin Dinu, avocat Bogdan Frâncu, avocat Lucian Ovidiu Rău, antreprenor Felix Pătrășcanu și omul de radio Cristian Pohrib. 

Să menționăm faptul că în sală au fost elevi de la Școala Gimnazială „Anghel Rugină” – conduși de prof. Ovidiu Vrabie, de la CNCH însoțiți de prof. Cătălin Filimon, CNSH însoțiți de profesorii Cezar Ungan și Ramona Petrică și elevi de la CNAE și Liceele „Ovid Caledoniu” și „Elena Caragiani”. De la organizatori, am aflat că această acțiune se dorește a fi anuală.  

Adresăm felicitări inițiatorilor și organizatorilor! 

  

Iancu Aizic