Pe urmele dezinformării: Programul „Masă sănătoasă” 

 

Marți, 28 mai 2024, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local Tecuci aferentă lunii în curs. Pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul privind „Neasumarea responsabilității organizării și derulării procedurilor de atribuire a contractelor / acordurilor-cadru pentru achiziția produselor și a contractelor / acordurilor-cadru de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative aferente programului pentru anii şcolari 2024-2025 şi 2025-2026”.  

„La momentul actual se află în vigoare HCL nr. 172/04.09.2023 privind Aprobarea neasumării responsabilităţii organizării şi derulării procedurilor de atribuire contractelor / acordurilor-cadru pentru achiziţia produselor aferente Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029, și a contractelor / acordurilor-cadru de prestare a serviciilor pentru derularea măsurilor educative pentru anul școlar 2023-2024. Până în acest moment, programul a fost derulat prin colaborarea Consiliului Judeţean Galaţi, neexistând sincope în asigurarea produselor către elevii municipiului Tecuci”, se arată în referatul de aprobare care însoțește proiectul de hotărâre.  

Interpelare 

În cadrul ședinței, consilierul local Radu Vladimir a transmis nemulțumirile elevilor și învățătorilor, dar și sugestia ca achizițiile să fie făcute de la producători locali.  

„În referatul de aprobare se spune că, de preferință, laptele și produsele din lapte să se repartizeze cumva producătorilor locali. Atâta timp cât Tecuciul are o fabrică de produse lactate poate că ar reuși să își hrănească elevii cu un lapte bun de aici din localitate”, a spus consilierul local. Acesta a mai adăugat: „În discuțiile cu copiii de la Școala 4 și de la Școala 7 am văzut că programul ridică niște probleme calitative. S-au plâns copiii, nu mai vor să mănânce sandviciul acela, vor să-l arunce pur și simplu, nu poate fi mâncat, nu-i comestibil”. 

În răspunsul său, primarul Lucian Costin a amintit faptul că proiectul privind neasumarea procedurii de atribuire a fost aprobat an de an la Tecuci. Atribuirea contractelor a fost lăsată în seama Consiliul Județean Galați, ca o modalitate mai corectă de distribuție pe întreg județul, care creează premisele unor economii. 

 „Asta s-a întâmplat și cu acest program de Masă Sănătoasă în școli. S-a organizat licitație și din nefericire pentru noi a venit cineva cu un preț foarte scăzut de la Focșani. Legislația este foarte complicată în sensul în care prețul dă oferta cea mai bună și nu calitatea produselor. Suntem în situația în care aceste produse sunt livrate la un preț mic. Am avut discuții și cu cei de la ISJ și cu cei de la DSV și cu furnizorii și cu toată lumea. Părinții ar vrea ca în acest sandviș să fie și brânză, să fie și șuncă, să fie de toate. Numai că nutriționiștii interzic cu desăvârșire amestecul de brânză cu șuncă, trebuie să fie sandviș ori cu șuncă, ori cu brânză”, a declarat edilul Lucian Costin.  

Primarul a mai menționat că achizițiile sunt în conformitate cu prevederile date în Ordinul de ministru. 

„Am făcut o verificare serioasă în ceea ce privește derularea acestui contract și sunt respectate toate cerințele. Numai că oamenii spun să fie sandvișul mai consistent, dar există niște gramaje care sunt specificate în acest ordin. La acest moment nu am o rezolvare rapidă, mă gândesc să vedem ce putem face cu acest program, ca să fie mult mai bine”, a conchis primarul tecucean.   

În loc de concluzii 

Programul „Masă sănătoasă” se derulează în trei școli din municipiul Tecuci, iar numărul beneficiarilor este de 1.075 de elevi.  

Este un proiect desfășurat prin Ministerul Educației, în care fiecare copil care vine la școală primește o masă sănătoasă. Beneficiarii sunt stabiliți în urma diligențelor la minister efectuate de fiecare primărie în parte, iar normele privind desfășurarea programului sunt instituite prin Ordin de ministru. 

Contrar unor informații eronate, licitațiile de atribuire nu sunt organizate de către Primăria Tecuci. Furnizorii sunt stabiliți de Consiliul Județean Galați, în urma licitației de atribuire a contractelor.