Scriitorul Constantin Oancă la catedra Cenaclului literar tecucean cu un frumos recital de proză și muzică – FOTO 

  

Joi, 30 mai 2024, Sala „Alexandru Mironescu” a Casei de Cultură a municipiului Tecuci, a găzduit o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”. 

Ședința a fost deschisă, ca de obicei, de președintele cenaclului, poetul Dan Vîță, care ne prezintă noii membri ai cenaclului, respectiv profesoara Rodica Buhoci și omul de afaceri, dar și mare iubitor de cultură, Gabriel Banea, de loc din Cosmești, participant la evenimentele culturale din zona municipiului Tecuci și nu numai. Vorbitorul continuă spunând că la această ședința participă și binecunoscutul poet, scriitor și director al Revistei „Porto-Franco”, Sterian Vicol, dar și o altă veche membră a cenaclului, Viviana Nadia Căluean, acum economist al Casei de Cultură Tecuci. 

 Pentru început, a fost invitat la cuvânt poetul Sterian Vicol, care începe prin a ne spune că este foarte bucuros să fie din nou prezent la o astfel de activitate literară, fiind apropiat al tuturor membrilor cenaclului. Continuă, vorbind de reușita acțiunii comune a cenaclurilor „Calistrat Hogaș” din Tecuci și „Alexandru Vlahuță” din Bârlad, dorind ca în continuare să se realizeze acțiuni comune cu cenaclurile literare din orașele Focșani, Galați, Brăila sau Tulcea, aceasta pentru cunoașterea sau mai bine zis, recunoașterea valorilor din aceste cenacluri literare.  

Ne vorbește în continuare de Asociația literară „Costache Negri” din Galați, o asociație cu un binecunoscut scop literar și cultural. Menționează de colaborarea ce o are la revista pe care o conduce cu membrii cenaclului tecucean Constantin Oancă, Daniela Violeta Copăceanu și Dan Vîță, arătându-și disponibilitatea și la alte noi colaborări. Amintește de aportul considerabil adus la dezvoltarea culturii tecucene și nu numai de către regretatul poet Dionisie Duma. 

 Ședința a fost rezervată poetului scriitor Constantin Oancă, care a început prin a ne prezenta citate importante din cartea acestuia intitulată „Fluviul – idei și eseuri metafizice”, lucrare apărută la Editura „Armonii Culturale” din Urechești. Cartea, având 154 de pagini, conține 7 segmente – capitole, autorul trecând de la „Educație și cunoaștere” la elemente de patriotism. Ne vorbește de „Patria de cuvânt” și ne amintește de interesante citate din opera marelui Petre Țuțea, oprindu-se la – Timp și Eternitate . Analizează apoi poezia eminesciană „Mai am un singur dor” subliniind și ce a spus Tudor Vianu despre întreaga operă eminesciană. Nu este omis nici Nichita Stănescu, mai ales ce a spus acesta despre „Inovația în materie de poezie”. Se oprește apoi la eterna lupta dintre Bine și Rău și încheie vorbind de mult discutatul număr 666 și încercarea de înțelegere a lui constructiv. 

A fost apoi momentul în care profesorul – poet – scriitor Constantin Oancă a luat microfonul în mână și cu propria instalație audio a trecut la interpretări muzicale ale unor lucrări pe versurile marelui Eminescu, cum ar fi „Ce te legeni”, „Și dacă”, „Lacul”, „O rămâi”, „La mijloc de codru”, „Departe sunt de tine” și altele. Se oprește pentru a ne vorbi de codru, mai ales cum vede codrul pe poet, ca o ființă care reușește să comprime timpul. 

 A revenit la cuvânt Sterian Vicol care, după ce apreciază prestația poetului Oancă, propune realizarea unui album video cu ședințele de cenaclu, care să rămână documente de arhivă. Continuă, spunând că scriitorul – poet C. Oancă este o persoană binecunoscută prin valoarea lui și se bucură că numeroase cărți personale au fost prezentate de dânsul la Galați sau Iași: „Cuvintele lui exprimă multă bunătate și încredere. Cel puțin, pentru mine, el este un om special, un om bun și frumos!”. 

Intervine în discuție și poetul Dan Vîță care completează: „Un om, mereu bun”. Scriitorul Ionel Necula a venit cu interesante completări, aducând aprecieri marelui om de cultură Constantin Oancă. 

 În continuare, a luat cuvântul profesorul scriitor Virgil Pavel care începe prin a ne spune că îl cunoaște de foarte mult timp pe poetul C. Oancă: „El este un adevărat model care trebuie bine studiat și, mai ales, urmat. Are o voce caldă, plăcută și dispune de mijloace diferite de a ne capta atenția. El trăiește mai mult în viitor, loc spre care a făcut, deja, pași foarte importanți. Mi-a fost elev iar apoi l-am avut colaborator și mă bucur atunci când elevul își depășește profesorul. Prin atitudinea lui, înțelegem și mai bine să fim cât mai apropiați și să ne iubim mereu. Îi cunosc foarte bine și pe minunata lui familie. În final, trebuie să aduc mulțumiri cenaclului și conducerii acestuia pentru faptul că m-a primit în această minunată familie a cenaclului literar unde mă simt foarte bine. Aduc de asemeni mulțumiri și organelor superioare care sprijină această activitate și în general, activitatea literară și culturală din întreg municipiu”. 

 Poetul C. Oancă răspunde aprecierilor profesorului Pavel spunând „Este totuși loc și de mai bine”. 

În continuare, membra cenaclului – Rodica Buhoci a împărțit membrilor cenaclului cărțile „Lupta cu pamfletul – proză umoristică” și „Natura – Triumful imanenței” – poezii – autor fiind Ioan Dan Pintilie, volume apărute la Editura Europlus Galați. Apoi, distinsa profesoară Buhoci a prezentat câteva din cugetările și aforismele proprii, din care am remarcat „Tăcerea e de aur – dar vorba bună e de platină”. 

Un alt membru al cenaclului, profesorul epigramist Aurel Scarlat, a apreciat tot ce a prezentat profesorul Oancă și a venit cu frumoase epigrame adresate lui Eminescu, dar și unor membre ale cenaclului, respectiv Daniela Violeta Copăceanu și Mariana Enache. 

 A revenit la cuvânt poetul Sterian Vicol, recitând din propriile poezii – „Corabia lui Ulise”, dar și alte frumoase creații. A continuat aducând aprecieri adevăratului om de cultură Ionel Necula, cu mulțumiri pentru tot ce a realizat până acum. Poetul Sterian Vicol mai propune ca la ședințele de cenaclu să fie invitați profesori de Limba Română însoțiți de elevi ce iubesc proza și poezia. Am intervenit, spunând că am fost invitat, în acest an, de două ori de profesoara Corina Olaru de la CNCH să le vorbesc elevilor despre jurnalism și dragostea de Limba Română. 

În afară de persoanele de care am amintit, la ședință au mai participat Daniel Bradea, Cătălin Dumitrescu, Săndel Stamate, Ionică Răileanu, Ștefan Andronache, Violeta Daniela Copăceanu, Mihaela Gudană, Iancu Huzum. Consemnăm cu bucurie faptul că ședința și-a atins pe deplin scopul dorit. Următoarea ședință va fi în jurul datei de 15 iunie și va fi dedicată marelui nostru poet național – Mihai Eminescu. 

 

Iancu Aizic 

 

 

Lasă un răspuns