O nouă promoție de elevi spune „La Revedere, Școală dragă!” la CNSH Tecuci – FOTO 

  

Emoții, bucurie și mai ales multă nostalgie  

Despărțirile au fost, sunt și vor fi mereu frumoase, dar în același timp și dureroase. Clădim, în timp, o mare colectivitate, o adevărată familie, ne bucurăm fiecare pentru realizările noastre și a celor din jurul nostru, dar vine, totuși, inevitabil și momentul când trebuie să ne despărțim, poate, asemeni unui stol de porumbei care, eliberați, vor zbura spre zări diferite. 

Așa a fost și vineri, 7 iunie 2024, când clasele terminale a XII-a de la Colegiului Național „Spiru Haret” și-au luat rămas bun de la colegii lor și, mai ales, de cea care le-a fost exact o a două mamă, dirigintă, a cărei aripă a vegheat în permanență pentru toți copiii – elevi ai ei. 

Mă aflu la CNSH și îmi aduc aminte de faptul că, în anul 1898, aici s-a înființat o Școală profesională de fete, cu doar două clase, având ctitori pe Dimitrie Petre Anastasiu (cunoscut mai mult drept Tache Anastasiu) și soția acestuia, Elena. Apoi, a devenit Liceu de fete, Liceul nr. 1, iar din anul 1959 Liceu Mixt. O perioadă a funcționat ca Liceu de chimie, Liceu Industrial și din anul 2011 a devenit Colegiul Național „Spiru Haret”. 

 Pe aici, au trecut profesori și directori renumiți, cum ar fi Victoria Lupu Ciobotaru, Virgil Pavel și regretatul profesor Ion Grecu, cel care a supraviețuit cel mai mult în funcția de director. Spațiu nu ne permite să amintim și alți profesori valoroși și ne oprim puțin și la elevii ce au trecut pe aici, făcând cinste acestei unități de învățământ. Voi începe cu Lăcrămioara Clara Moraru, acum în Guvernul Luxemburgului, cea care a fost considerată de către un renumit Institut European în anul 2013 „Femeia care inspiră Europa!”. A sprijinit și sprijină în continuare Colegiul unde a învățat oferind și câteva burse anuale, la fel cum face și la o altă școală din Sibiu și la una din Chișinău. Apoi, un alt elev, șef de promoție, Petru Sobiețski, de loc din Nămoloasa, oferă în fiecare an, cu acceptul Ministerului Educației, premii anuale celor mai buni elevi din comuna unde s-a născut. Pe aici a mai trecut și profesorul, scriitor, poet Constantin Oancă, profesoara Ileana Tulică – fiica regretatului poet Ovid Caledoniu, profesorul scriitor poet și director de editură Petre Rău, scriitorul poet și renumitul om de radio Aurel Brumă – în Iași acum, a cărui texte inspirate stau la baza multor melodii ale altui profesor actual de aici, cantautorul Cristi Corcioveanu. Apoi, pe aici a trecut și crainica Anca Serea, actorul regizor Mihai Baranga, regretata actriță Tamara Buciuceanu și, nu în ultimul rând, dar cea mai recentă personalitate care a învățat aici, poeta scriitoare Bianca Mădălina Partenie, azi activând într-o grupare din cadrul Guvernului României 

 Acum, îndreptându-mă spre CNSH, am fost stăpânit de aceleași emoții pe care le aveam și eu, acum peste 50 de ani, când am terminat același liceu și, în ultimul an, am realizat, așa cum era pe timpuri, un Oracol, rugând toți colegii de clasă să-mi răspundă la 8 întrebări despre viață și ce își doresc ei, pentru ca după 50 de ani să scot de sub tipar cea de a doua carte personală „După 50 de ani, jarul nestins al amintirilor”, pe care le-am oferit-o tuturor, ei putând citi ce au scris în urmă cu 50 de ani. 

Intrând în curtea colegiului, am văzut absolvenții îmbrăcați în haine de gală, frumos aranjați pe scaune, pe clase, cu indicativul clasei în spate, iar în fața lor părinții și rudele acestora așteptând cu nerăbdare începerea activității. Se fac ultimele poze care vor rămâne, poate, cele mai frumoase amintiri din viața de elevi. 

Festivitatea a fost deschisă de cei doi simpatici prezentatori, Alexandra Mitu și Rareș Apostu din clasa a XI-a. Scena era frumos ornată iar pe fundalul ei se puteau citi cuvintele „Congratulations Gradutes”, expresia de mare sărbătoare a absolvenților. Și totul se petrecea pe fondul nemuritoarei melodii Gaudeamus Igitur. 

 Prezentatorii au invitat pe scenă premianții, șefii promoției 2024 a claselor a VIII-a, respectiv elevii Ioana Lavinia Enache și Alex Horinceanu, după care a fost invitată directoarea colegiului, prof. Eugenia Olariu. Aceasta începe prin a felicita pe toți absolvenții, îndemnându-i să pornească și să privească la viață cât mai încrezători în viitorul lor. Vorbește de importantele realizări ale colegiului însă amintește cu regret de pierderea în ultimul an a doi profesori de mare valoare, profesorii Ion Grecu și Vasile Ploae, solicitând ținerea unui moment de reculegere în memoria acestora. Continuă, menționând de faptul că recent s-au împlinit 125 de ani de existență a acestei școli, „iar voi, aveți obligația de a da școlii și vieții o dăruire nu de sută la sută ci de 125 %! Țin să vă mai spun că vă așteptăm oricând, cu mare drag, aici, la colegiul nostru!”. 

Apoi, în numele absolvenților clasei a VIII-a a vorbit diriginta și profesoara Magdalena Miron, amintind de faptul că aceste promoții au fost cele care au trecut prin nedorita pandemie de Covid: „Acum însă, eu, pe lângă o vacanță cât mai plăcută vă urez și o viață plină de împliniri și o fericire supremă! În același timp, vreau să închei spunând că eu nu mă voi despărți niciodată de frumoasa copilărie și vă îndemn și pe voi să faceți la fel”. 

 Revenind la microfon, șefii promoției claselor a VIII-a au mulțumit dirigintei pentru faptul că aceasta a ținut să le demonstreze, și chiar a reușit, faptul că în oameni există multă bunătate, dar trebuie să o găsim. Mulțumește tuturor cadrelor didactice, dar și părinților care au oferit elevilor libertatea necesară, de care aveau atâta nevoie. Au fost apoi prezentați șefii promoțiilor 2024 a claselor a XII-a, respectiv elevii Vanessa Ilaș și Crina Evelina Codău. A urmat un frumos moment muzical oferit de îndrăgita și tânăra elevă interpretă de muzică ușoară Alexandra Damian însoțită de chitariștii Octavian Turcu și Ioana Miron. 

A urmat apoi momentul când toate clasele terminale a XII-a, șase la număr, au trecut prin fața spectatorilor, având realizate frumoase prezentări în versuri pentru fiecare clasă. A urmat acordarea diplomelor, pe clase, fiind invitați reprezentanții tuturor claselor, toate de câte 30 de elevi după cum urmează: 

Clasa a XII a A a avut reprezentat pe eleva Isabela Niță, diriginte fiind prof. Felix Corneliu Arhire; 

Clasa a XII a B, reprezentată de Erika Alexandra Avanu, diriginte prof. Mihaela Munteanu; 

Clasa a XII a C, reprezentată de eleva Georgiana Panaitiu, diriginte prof. Doru Pamfile. 

Aceste 3 clase au fost de matematică. 

Clasa a XII a D, a avut reprezentant pe elevul Stelian Dragoș fiind singurul care a vorbit liber. Clasa a avut profil de stiințe naturale, diriginte fiind prof. Mirela Sechel; 

Clasa a XII a E – Științe sociale – reprezentantă de  elevul Erik Postolache, diriginte prof. Mihaela Nina Munteanu; 

Ultima clasă a XII a F, a fost reprezentantă de eleva Andreea Oana Crăciun, clasă cu profil de filologie, diriginte prof. Vicențiu Badiu. 

 Diriginții au oferit tuturor Diplome de absolvire care aveau textul: „Se acordă elevului…, pentru performanțe deosebite în însușirea materiilor studiate. Acest moment încununează eforturile fiecăruia pe parcursul anilor de liceu, prin căutări și cunoaștere. Privește cu bucurie înainte. Promoția 2024. Ziua de ieri să fie mulțumire și cea de mâine – promisiune. Astăzi însă bucură-te de ce ai reușit!”. 

În final a fost din nou rândul muzicii când solista Alexandra Damian, însoțită de chitariștii Octavian Turcu și Ioana Miron, ne-au emoționat cu nemuritoarea melodie din filmul „Liceenii” realizat de regizorul Nicolae Corjos (1935-2022), versuri Sașa Georgescu, muzică Florin Bogardo și interpretare Stela Enache. 

Și totul s-a terminat cu bucurii însoțite de jocuri de artificii și eterna promisiune de a se revedea peste 10 ani și poate mai înainte. 

Felicitări tuturor organizatorilor! 

  

Iancu Aizic