ANM: Ploi torențiale și caniculă  

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizări, valabile începând de astăzi până marți, 11 iunie 2024. 

Cod Galben 

 În intervalul 8 iunie, ora 12 – 8 iunie, ora 23, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Munteniei.  

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (55…65 km/h) și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului. 

Cod Galben 

 În intervalul 8 iunie, ora 12 – 8 iunie, ora 21, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și sud-vestul Transilvaniei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată. 

Maximele se vor situa între 30 de grade în centrul țării și 36 de grade în sud, unde local va fi caniculă și disconfort termic ridicat. 

Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul valorii de 80 de unități. 

Cod Galben 

În intervalul 9 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10, în cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogea continentală, nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și sudul Banatului se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată. 

Maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. 

Pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade. 

Cod Portocaliu 

În intervalul 9 iunie, ora 10 – 11  iunie, ora 10, în zona de câmpie și podiș a Munteniei și local în Oltenia, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. 

Maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

 

Lasă un răspuns