Necrolog Ene Susanu

 

27 iunie 2024. Zi de doliu în calendarul simțămintelor noastre greu încercate. Astăzi, avocatul Ene Susanu a restituit pământului bruma de țărână pe care o purtase prin lume și Cerului candoarea unui suflet  traversat de  tot felul de izbeliști justițiare. 

Cu fiecare om care se duce, se năruie o lume, spusese Eminescu și acum, după ce  lacrimile s-au mai uscat, încerc să reconstitui, nu efigia celui mutat de la noi, bine cunoscut de lieșteni, de tecuceni și de toți ce-avut de-a face cu justiția, ci lumea ce s-a năruit odată cu plecarea lui neașteptată. 

S-au ofilit grindurile, așa cum arătau în vremile de demult, cu viile încărcate de roadă, și cu femeile zălude, care umbau goale prin vii, se hrăneau cu cârcerii de pe vrejuri și alergau cu aracii amenințători orice bărbat întâlnit pe cale. 

S-au năruit minunata noastră Dumbrava de dincolo de nisipuri, unde pepenii pântecoși cât bota erau culeși de dimineață, pe răcoare și întreceau în savoare până și cea mai rafinată înghețată. 

S-au ascuns sub troscotul verii cărările care traversau islazul și ne ducea direct în bullboanele Siretului, unde găsam compensații la caniculă și zăduf. 

 Au dispărut faimoasele baluri de iarnă, unde se alegea regina petrecerii și, spre dimineață, organizatorii invitau flăcăii să participe la spargerea bufetului și să consume tot ce rămăsese necosumat.  

A dispărut zăvoiul dintre Bârlad și Siret – vechea vatră de sat, raiul păsăretului de tot felul, unde bătrânii mai veneau în zilele de sărbătoare cu vitele la păscut și se melancolizau de nostalgia unei lumi definitiv dispărute.  

A dispărul clubul de vară de la școala condusă de d-l Mitrea unde se aduna seară de seară liceenii și studenții aflați în vacanță și se puneau la cale serbări și alte manifestri de frumoasă ținută intelectuală.  

Toate s-au năruit odată cu plecarea lui Ene Susanu și niciodată nu vor mai fi evocate de cineva.  

Să-ți fie țărâna ușoară, Ene, și Dumnezeu să-ți așeze sufletul prin apropierea tronului Său de lumină și îndurare. 

 

Ionel Necula