Deschiderea unei noi unități de învățământ la Malu Alb – FOTO

  

Se spune, pe bună dreptate, că atunci când participi la evenimente culturale faci cunoștință și chiar te poți împrieteni cu persoane care au aceleași păreri și gusturi cu tine, iubind cu adevărat arta și fenomentul cultural, în general.  

Astfel, pe data de 11 mai 2024, am participat la un eveniment în Parcul „Oltea Doamna” din Tecuci, inițiat, organizat și condus de îndrăgita artistă tecuceană Irina Bara Gâciu, postat apoi pe site-ul Ziarul Tecucean sub titlul „O adevărată lecție de iubire față de viață, de natură, de artă și de mare patriotism local”. Atunci, pe lângă alți invitați, am cunoscut pe Marcela Murgoci și Mihaela Mocanu. De la ultima, aveam să aflu că a petrecut mai mulți ani în Italia unde a lucrat și în învățământ, fiind chiar și voluntară la o Școală After School, spunând că este din Malu Alb și ar dori ca acolo să deschidă o unitate de acest gen.  

Recent, am primit de la această distinsă învățătoare, invitația de a paricipa sâmbătă, 6 iulie 2024, ora 10, la deschiderea acestei unități la Malu Alb. În plină vară, când mai toate școlile și-au închis activitatea și se pregătesc, prin curățenie și igenizare, de deschiderea noului an școlar din septembrie, o unitate de învățământ, condusă de învățătoarea Mihaela Mocanu, ne invită la o deschidere. Pentru acest eveniment, organizatorii au pus doritorilor mașini la dispoziție și nu puteam pierde ocazia de a răspunde și eu prezent la această acțiune de suflet. 

Malu Alb este un sat în comuna Drăgănești, cu circa 2.300 de locuitori. Inițial, satul a purtat numele de Slobozia Drăgănești până prin anul 1837. În acest loc, au apărut mai mulți locuitori din satul Răstoaca din ținutul Putnei, pentru a lucra pe moșia Domnitorului Mihail Sturdza care a domnit între ani 1834-1849, deci 15 ani. Despre acest domnitor, istoricul Radu Rosetti spunea: „A fost bărbatul de stat cel mai capabil ce l-a produs Moldova de două veacuri încoace!”. 

Și iată că am ajuns la locația noului sediu din Malu Alb, situat pe str. Florilor nr. 29. Am văzut aici un spațiu foarte frumos, ornat ca de sărbătoare, cu multe baloane de diferite culori. Am vizitat și toaleta, foarte frumos realizată, răspunzând tuturor normelor igenice. Oameni de diferite vârste, copii, tineri și tinere, părinți și bunici, așteptau deschiderea evenimentului pe fondul muzical al neutatului Mihai Constantinescu cu a lui Lume minuntă a copiilor. 

 Manifestarea a fost deschisă cu o obișnuită slujbă de pomenire, oficiată de preoții Marcel Chiriac și Ion Tudoran, directoarea Mihaela Mocanu spunând că „Nimic fără Dumnezeu înainte!”. Am remarcat și faptul că manifestarea a început exact la ora programată, 10, aceasta și ca un prețios exemplu că în viață trebuie să fim dominați de corectitudine și punctualitate. Preoții au spus că au venit cu mult drag la acest eveniment și binecuvântează cu plăcere acest spațiu și pe toți cei care i-au trecut și îi vor trece pragul, mulțumind din suflet distinsei învățătoare Mihaela Mocanu pentru invitația de a oficia slujba la acest important spațiu cultural și de învățământ. 

Luând apoi cuvântul, directoarea noului centru de învățământ – Mihaela Mocanu începe prin a adresa mulțumiri tuturor celor care și-au adus aportul la această realizare, mulțumiri în special primarului Liviu Condrache care ne-a oferit cu mare generozitate acest frumos spațiu, ne-a înțeles încă de la început și l-am simțit mereu alături de noi. „Mulțumesc tuturor care sunt acum cu noi, dar și celor care din diferite motive nu sunt acum, aici. Mulțumesc părinților care s-au implicat în această acțiune și au făcut lucruri de care eu nu am știut cum ar fi umflarea și ornarea baloanelor, sau pregătirea de dulciuri și un tort cu «La Mulți Ani, Mihaela After School!»”.  

Eu, continuă învățătoarea, sunt fiica a acestui sat, am învățat aici, am fost plecată peste 10 ani în Italia, unde am lucrat atât în învățământul normal, dar am făcut voluntariat și la școli after și am decis să revin acasă în satul meu și să valorific cunoștințele mele în acest domeniu.  

 „Deși locuiesc acum în Tecuci, voi construi o casă în acest sat dorind să lucrez aici. Mulțumesc încă odată dl. primar care s-a dovedit a fi un prieten de nădejde. Este prezent aici doar prin fiica dânsului, dr. Diana Condrache. Doresc ca acest spațiu să fie dedicat copiilor și educației lor. Am ornat acest loc mai mult cu culorile verde și galben care înseamnă comunitate, bucurie, echilibru și mai ales ideile spre care visăm. Centrul pleacă de la învățarea alfabetului până la dezvoltarea personală a copiilor pentru a-i învăța să se exprime cât mai bine. Vom valorifica potențialul copiilor și cu siguranță îl vom dezvolta. În încheiere aduc în prim plan cuvintele prin care se spune că lumea o vom putea schimba doar prin cultură”. 

A fost apoi invitată la microfon artista Irina Bara  Gâciu, care a amintit pe scurt cum le-a cunoscut pe distinsele Maricela Murgoci și Mihaela Mocanu, urând succes acestei noi unități de educație. 

Subsemnatul am mulțumit pentru invitația primită și am arătat disponibilitate de colaborare și parteneriat. 

Mulțumiri pentru invitație și aprecieri pentru inițiativă au venit și de la Maricela Murgoci, apropiată a familiei Mocanu și de la dr. Diana Condrache. 

Profesoara Lidia Costea a apreciat inițiativa generoasă a învățătoarei Mihaela Mocanu. 

A luat cuvântul și învățătoarea Nina Nistor, cea care a activat în acest sat peste 40 de ani, printre elevele dânsei fiind și Mihaela Mocanu, actuala conducătoare a acestei unități de învățământ. 

Am apreciat o poză realizată cu mai multe generații respectiv învățătoarea Nina Nistor, învățătoarea Mihaela Mocanu și fiul acesteia. 

A mai luat cuvântul o mamă din sat care ne spune că va aduce aici 5 copii și nepoți, pentru a fi frumos educați. 

 A fost apoi rândul muzicii realizate de micuțele soliste Maria Murgoci și Nectaria Ojoc, cărora li s-au alăturat mai multe persone. 

S-au servit dulciuri, apoi responsabil cu buna dispoziție a fost artista Irina Bara Gâciu și muzica lui Mihai Constantinescu a fost permanent. 

Programul de vară a acestei unități va fi între orele 9 – 12, iar în timpul școlii din septembrie 12,30 – 17, cu încercarea de oferire a mesei. 

Adresăm sincere felicitări inițiatorilor și organizatorilor acestui eveniment. 

  

Iancu Aizic  

 

 

Lasă un răspuns