Sâmbătă, 14 septembrie 2024, manifestările artistice realizate la Ateneul Fundației Pelin, au continuat cu un Recital cameral la care și -au adus contribuția doi instrumentiști de mare valoare, clarinetistul Mihai Ailenei și pianistul Răzvan Dragnea.
Clarinetistul Mihai Ailenei este născut la Iași în anul 1969, iar în anul 1991 a absolvit Academia de Arte „George Enescu”. În anul 2009 obține titlul de Doctorand în muzică la Universitatea de Arte din Iași. În prezent, este prim solist clarinetist al Orchestrei Simfonice „Moldova” din Iași, alături de care a efectuat numeroase înregistrări pe CD, și pentru televiziuni, și a efectuat turnee artistice în țară dar și în Italia, Germania, Franța, Elveția și alte țări.
Pianistul Răzvan Dragnea este licențiat în arte, masterand și doctorand al Universității de Muzică din București. Este laureat al mai multor concursuri de interpretare instrumentală din țară dar și de peste hotare. A interprins turnee de mare succes în Portugalia și Africa de Sud.
După anul 1990 a efectuat turnee în Japonia, Germania, Franța, Italia și multe alte țări Activează la Filarmonica din Pitești. A debutat sub baghetas marelui dirijor și om de muzică Iosif Conta. A colaborat cu mai mulți renumiți dirijori dintre care remarcăm pe Petre Sbârcea și regretatul nostru om de muzică și dirijor Pedro Negrescu.
Acum, purtătorul de cuvânt al acestui apreciat duet a fost clarinetistul Mihai Ailenei care a început prin a mulțumi publicului prezent pentru că a ales să vină la acest recital, „Acum, când în municipiu se sărbătorește Ziua Orașului, și de aceea, plăcerea noastră este și mai mare. Ne vom strădui să nu vă dezamăgim și să vă oferim un concert de mare valoare artistică”. Și acum, spunem noi, așa a fost!
În program, au fost numai piese de compozitori români începând cu Stan Golestan cu piesa „Eglogue”, Marțian Negrea cu Suita „De prin munții Apuseni”, George Enescu „Sonata în fa diez minor pentru pian” și piesa „Burlesca”, Vasile Rotaru cu piesa „Improvizație pentru clarinet – Solo”, V. Banu cu piesa „Preludiu” și „Rigaudon” și în final Sabin Pautza cu „Două preludii de dans”.
Apreciatul clarinetist a ținut să sublinieze faptul că dintre toate instrumentele de suflat, clarinetul redă cât mai înălțător sunete muzicale. Instrumentistul a apreciat și multiculturalitatea poporului român, creator de frumoase piese muzicale.
Instrumentiștii vor concerta în continuare la Tescani, locul mult iubit de George Enescu, apoi la Bacău și Iași.
A fost un concert foarte apreciat și aducem mulțumiri pentru acest lucru interpreților și gazdei Ateneului, Doru Eugen Pelin.
Iancu Aizic