Cea de a doua zi a Festivalului de poezie „Costache Conachi” a debutat la ora 9,30 când numeroși participanți la acest eveniment, s-au deplasat la monumentul marelui poet din Parcul „A.I. Cuza” pentru a depune o coroană de flori. Aici, poeții Dan Vîță și Adrian Răcaru au venit cu importante amănunte din viața poetului Conachi.
Manifestarea a continuat la Sala Studio a Casei de Cultură, unde poetul Dan Vîță a început prin a spune că „Despre Conachi ar trebui să se vorbească permanent, pentru că el este cel care a pus bazele poeziei noastre românești”. Pentru mai multe amănunte despre poetul nostru a fost invitat să ne vorbească prof. dr. Dan Grădinaru prin conferința intitulată „Costache Conachi și începuturile literaturii românești”.
Acesta începe prin a ne spune că „nu este un orator versat, exprimându-se mult mai lejer prin scris”. Ne spune că a venit acum, aici, de la Veneția și după ce a dormit o seară acolo și a două seară în Ungaria, iată că acum poposește la Tecuci cu mare plăcere. Ne spune că de obicei merge cu mașina personală condusă de soție, căsătoriți fiind de 35 de ani. Și pentru că a amintit de Veneția, menționează că în ultimii 24 de ani a fost exact de 24 de ori în acest frumos oraș. Vorbind despre Conachi, specifică faptul că vine pe linia Ion Budai Deleanu și Alexandru Văcărescu – accentuând faptul că acesta este prenumele lui corect și nu Alecu cum s-a încetățenit în multe locuri. Vorbitorul ne spune că este critic literar dar și autor al numeroaselor volume pe care le-a scris cu multă plăcere și dăruire. Ca prozator, amintește lucrările „Povestea din Viena”, „Povestiri din vremea revoluției ale unui român”, „Imago”, O culegere de proză și romanul „Maraton”, un volum de 800 de pagini cu acțiunea petrecându-se în Grecia și Veneția, o adevărată poveste de dragoste.
În calitate de critic, ne amintește de cele două volume dedicate lui Eminescu o monografie despre Ion Creangă și una dedicată marelui critic literar G. Călinescu. Ne amintește și de monografia „Leonid Dimov” dar și de „Istoria Literaturii Române între anii 1775-1812” precum și „Calendarul Literaturii Române pe 250 de ani”, volumul I și II, unde își găsesc locul circa 1.000 de autori. Revenind la Conachi, remarcă faptul că acesta a avut drept model pe poetul Ion Cantacuzino și pe Alexandru Văcărescu. Se oprește apoi la momentul când poetul Conachi se îndrăgostește de Zunia, care i-a devenit o sursă importantă de inspirație. În final, distinsul profesor îl prezintă pe scriitorul Mihail Sadoveanu ca poet, unul foarte talentat și cu adevărat remarcabil. Intervine poetul Dan Vîță care ține să precizeze faptul că în urma unor studii aprofundate ale renumitului istoric literar gălățean Paul Păltănea acesta susține că familia poetului Conachi vine din zona Vasluiului și nu era în nici un caz fanariot. Poetul Vîță continuă prin a spune că pentru prima oară, în poezie, Conachi vine cu frumoasa construcție – „Tirania ochiului!”.
A fost, în continuare, rândul folkului prin prezența pe scenă a talentatei interprete Ștefania Coroiu care ne-a prezentat piesa „Ia-o de mână”, iar folkistul cantautor Cristi Corcioveanu ne-a prezentat piesa „La o cafea” – text Sorin Poclitaru, muzică Cristi Corcioveanu.
A fost invitat în scenă Ansamblul coral „Pastorala”, un grup format din 18 persoane, despre care ne-a vorbit Marilena Șerbănuț, director al Ateneului „Maior Gh. Pastia” din Focșani. Aceasta începe prin a ne spune că au venit aici, la Tecuci, în calitate de prieteni. „Formația noastră este înființată acum 50 de ani și a obținut numeroase premii naționale și chiar internaționale. Este o copie, la scară mai mică, a renumitului Madrigal, care era condus de regretatul Marin Constantin și pentru acest lucru noi suntem supranumiți Madrigalul Focșanilor. Ansamblul are în repertoriu peste 700 de piese și prin acest grup au trecut numeroși interpreți, ansamblul fiind într-o continuă schimbare, aici venind oameni care iubesc cu adevărat acest gen muzical”.
Ansamblul este pregătit și condus de profesorul doctor Dumitru Săndulachi care a fost invitat în scenă. Acesta a avut rol de prezentator și astfel am ascultat piesele – „Gaudeamus Igitur”, apoi „Limba noastră” – piesă considerată de toți „Un adevărat imn al Limbii Române”. A urmat piesa „Cântecul învățătorului”, după care profesorul C. Manea, care predă și la Palatul copiilor din Focșani, ne-a delectat cu frumoase piese la flaut. A urmat Andrei Hagiu, elev la Liceul Pedagogic din Focșani, cu o piesă la chitară, apoi ansamblul a prezentat piesa „Are mama fată mare” de N. Oancea și „Hora la români” de Marin Constantin. În final, distinsul profesor Săndulachi, a amintit faptul că nu peste mult timp vom avea sărbătorile de iarnă, mai ales Crăciunul, și ne-a prezentat colindul „O, ce veste minunată!”. Profesorul dirijor – prezentator a încheiat apreciind activitatea pe care a urmărit-o, respectiv festivalul de poezie, îndemnându-ne să iubim poezia și muzica, muzica fiind după dânsul cea mai frumoasă dintre arte. Încântat de primirea făcută, a promis că va reveni cu drag la Tecuci.
A venit momentul mult așteptat, când participanții la acest festival au aflat rezultatele jurizărilor.
La secțiunea Debut, premiul a revenit concurentei Olivera Stoianovici din Belgia, premiul fiind oferit de lector dr. Livia Iacob.
La secțiunea Poezie, Premiul III a fost obținut de Andreea Casian din Tulcea care nu a fost prezentă, Premiul II – Alexandra Maria Buric din Tulcea, Premiul I – Emanuela Nicoleta Dănilă din Suceava și Marele Trofeu al festivalului – Adela Șulea din Suceava.
Premiile au fost înmânate de către președintele juriului, poetul Gellu Dorian, director al revistei Hyperion din Botoșani. În final, toți premianții au citit publicului din lucrările lor.
Valoarea premiilor – 300 lei premiul III, 400 lei premiul II, 500 lei premiul I și Trofeul – 600 lei.
Apreciem reușita acestui festival cu regretul că nu au fost mai mulți participanți la concurs și mai mulți spectatori în sală.
Iancu Aizic