Prima zi a Festivalului Național de poezie „Costache Conachi” de la Tecuci – FOTO 

       

Casa de Cultură în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Tecuci, Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” Tecuci și Editura „Junimea” din Iași, a organizat pentru zilele de 25 și 26 octombrie 2024 cea de a XXXII-a ediție a Festivalului Național de poezie „Costache Conachi”. 

Manifestarea a început pe data de 25 octombrie, la ora 17, în Sala Studio a Casei de Cultură, cu un public numeros, de diferite vârste, începând de la adulți și terminând cu membrii Asociației de Pensionari, prezenți la diferite evenimente, sub conducerea neobositei președinte Nuța Sevastița Donici. În sală domina frumosul fond muzical, pe textele poetului Costache Conachi, în aranjamente muzicale aparținând și profesorului Mircea Călianu, cel care s-a aplecat cel mai mult asupra poeziei conachiene. 

 Manifestarea a fost deschisă de managerul Casei de Cultură, Cristian Gabriel Călugăru, care, după ce a urat un călduros „Bun venit” tuturor participanților la eveniment, a vorbit despre importanța festivalului atât în orașul nostru, în zona noastră și chiar la nivel național. Continuă prin a ne spune că această ediție a festivalului a cuprins două secțiuni – Debut și Grupaj de poezie. Prezintă în continuare și membrii juriului, respectiv dr. lector Livia Iacob, poetul Gellu Dorian, director al revistei „Hyperion” din Botoșani, poetul Dan Grădinaru, poetul N. Corlat – redactor șef adj. la revista „Hyperion” din Botoșani și poetul Alexandru Ovidiu Vintilă – redactor șef la revista „Basarabia literară” din Suceava. În încheierea cuvântului de deschidere, mulțumește tuturor celor care au fost implicați în realizarea acestui festival, celor care și-au pus sufletul în slujba poeziei și predă microfonul poetului Dan Vîță, moderator și director al festivalului.  

Poetul Dan Vîță începe prin a ne spune că acum 32 de ani, mai exact 32 de ani și o lună, între 24-25 septembrie 1972, se desfășura aici prima ediție a acestui festival de poezie din juriul căruia se afla și poetul Gh. Tomozei, care spunea că „acest festival este cu adevărat o mare boierie”, cu trimitere la boierul poet Costache Conachi. Și accentuează apoi – „Da, este o adevărată boierie ce faceți voi acum, aici, la Tecuci”. Moderatorul continuă prin a spune că marele critic literar Eugen Simion îl așează pe poetul Costache Conachi printre cei mai valoroși reprezentanți ai începuturilor poeziei românești. Continuă, menționând că printre inițiatorii acestui festival se numără scriitorul Ionel Necula și Mariana Enache, fost directori ai Casei de Cultură, acum prezenți în sală. Din juriul primei ediții printre alții s-au aflat și poetul Sterian Vicol, poetul Sergiu Adam. În continuare, oferă microfonul Folkului, pe care îl consideră o prelungire încântătoare a textului poetic și invită în scenă pe folkiștii Cezar Popescu din Iași și Cristi Corcioveanu din Tecuci, dar nu înainte de a reaminti faptul că folkul a apărut acum 40 de ani și că printre premianții acestui gen se numără și interpretul, compozitor, poet Bob Dylan. 

Cantautorul Cristi Corcioveanu începe prin a preciza că se bucură să cânte în fața tecucenilor, pe care îi iubește și îi respectă. Interpretul Cezar Popescu ne prezintă prima piesă – „Amintirile din palmă”, după care ne aduce un călduros Salut din frumosul Iași cu mulțumiri pentru invitația de a veni acum, aici, la acest frumos festival de poezie, pentru că poezia și muzica au făcut mereu „Casă bună”. Continuă recitalul cu piesă „Pe umăr port”, pe versurile regretului poet ieșean G. Lesnea. Și pentru că la această piesă a purtat o pălărie, după piesă, și-a scos pălăria spunând – „Îmi scot pălăria în fața voastră, a ceea ce faceți voi aici, la Tecuci!”. Continuă, zicând că „ în general, se spune că nu se consideră folkist adevărat interpretul care nu are în program măcar o piesă pe versurile marelui poet Adrian Păunescu” și ne prezintă melodia „Abia acum” pe versurile acestuia. Continuă cu piesa „Drum pe cărări”, pe versurile poetului ieșean Andrei Matei. A intrat apoi în scenă cantautorul tecucean Cristi Corcioveanu care a început cu „Jumătate de lună” – versuri Ana Blandiana, apoi piesa „Sânziana” – pe versurile poetului Boris Ioachim, continuând cu piesa proprie – „Dorința” și își încheie prestația cu frumoasa piesă pe textul tecuceanului nostru Aurel Brumă – „Meseria de copil”. 

Revenind la calitatea de moderator, poetul Dan Vîță ne reamintește faptul că marele critic literar G. Călinescu aprecia valoarea operei conachiene și continuă prin a analiza o poezie a lui Costache Conachi – „Mori în durere”,  comparată cu modul cum ar fi ea realizată cu sprijinul Inteligenței Artificiale. 

 Apoi, invită în scenă pe poeții Gelu Dorian și Al. Ovidiu Vintilă. Poetul Gellu Dorian ni-l prezintă pe poetul Al.O. Vintilă, cel care acum 20 de ani a fost premiant al Festivalului „Costache Conachi”. Poetul Vintilă mulțumește organizatorilor pentru frumoasa primire făcută și amintește de legăturile pe care le-a avut cu poetul tecucean Dionoisie Duma și cu poetul focșănean D. Pricop. Continuă prin a ne spune că de acum Tecuciul face parte din viața și biografia lui, după care ne prezintă cele mai noi cărți scoase de el de sub tipar în anii 2022 și 2023. Ne prezintă poeziile „Nimic mai discret și mai solemn”, „Omul ocupat de om”, „Un poem despre alți poeți”, „Câtă naturalețe” și încheie cu poezia „Floarea păianjen”. 

 Revenit la calitatea de moderator, Dan Vîță vorbește de Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” și de cei 72 de ani de existență al acestuia, perioada în care au fost realizate un număr de patru antologii, ultima urmând a fi acum prezentată, având titlul – „Compania de zbor Calistrat Hogaș” – antologie din creațiile membrilor cenaclului literar „Calistrat Hogaș”. Este o lucrare care cuprinde texte a 34 de membri ai acestui cenaclu. Dar, despre cenaclul și istoria acestuia a fost invitat pe scenă iscusitul cercetător în istoria locală Daniel Bradea, care ne spune că în anul 1955 a fost înființat în cadrul Casei de Cultură Cenaclul literar „Ion Creangă”, primul președinte fiind doctorul George Dimitriu. Membrii cenaclului publicau în presa locală „Brazda Tecuciului”, „Avântul” sau în presa județeană „Pagini Dunărene” și „Viața Nouă”. Au mai fost în continuare la conducerea cenaclului Emil Băicoianu, Doru Scărlatescu, Dionisie Duma, Cristian Pohrib, Constantin Oancă și, acum, Dan Vîță. 

A fost apoi invitată în scenă lector dr. Livia Iacob, de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași pentru a ne prezenta volumul „Plus minus infinit” al poetei Marinela Tcaci Dinulescu, distinsa profesoară vorbind de cartea de față dar și de autoare, care a publicat multe poezii la „Junimea”, spunând că „cine ajunge să publice în Junimea și să se afirme, cu siguranță are în mână un CEC în alb, pentru viitor”. 

Autoarea, Marinela T. Dinulescu, afirmă că este, acum, la Tecuci pentru a doua oară, prima oară a fost când a venit aici pentru a-și ridica marele premiu al Festivalului. Ne prezintă poeziile „Fără pergament”, „Bifurcații”, „Drumul către atom”, „Cine suntem”, „Ultimul zbor”, „Virtuos în abisuri de timp”, „Ție”. În încheiere mulțumește tuturor și spune că „va crede permanent în suavitatea poeziei”. 

În încheierea primei zile scriitorul Vasile Ghica apreciază activitatea cercetătorului în istoria locală Daniel Bradea, spunând că în ultimii zece ani a scos la iveală numeroase documente din istoria Tecuciului necunoscute până acum. Vorbește apoi despre Cocuța Conachi și importanța ei, încheind prin a afirma că trebuie să dăm cât mai mult literaturii și culturii în general. 

Festivalul continuă în următoarea zi, 26 octombrie 2024. 

 

Iancu Aizic