„Crăciunul celor trei soprane” la Sala Ateneu 

 

Fundația Pelin din Tecuci vă invită sâmbătă, 14 decembrie 2024, pentru un eveniment deosebit desfășurat sub titulatura „Crăciunul celor trei soprane”. 

Pe scena Sălii Ateneu din Tecuci, de la ora 18, vor evolua sopranele Mihaela Stanciu, Daniela Ciociea și Cătălina Sima. 

„Trei soprane din generații diferite au demonstrat, prin glasul lor, prin expresivitate și prin puterea de a transmite mesajul artistic, ca tradiția muzicala românească, cu interpretări feminine de mare valoare, este dusă mai departe” – Cosmin Meitoiu. 

Mihaela Stanciu. A absolvit Conservatorul din București şi este solistă a Operei Naționale București din anul 1994. A interpretat mai multe roluri de primă importanță în străinătate, printre care Pamina şi Prima Doamnă din „Die Zauberflöte” („Flautul fermecat”) de Wolfgang Amadeus Mozart, în Marea Britanie, la Bristol, Canterbury, Edinburgh; Nannetta din „Falstaff” de Giuseppe Verdi, în Italia (la Verona), în Ungaria (Budapesta), în Germania (Ludwigshafen); Frasquita din „Carmen” de Georges Bizet, în Japonia; Leila din „Les Pêcheurs de perles” („Pescuitorii de perle”) de Georges Bizet, în Germania; Lucia din „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti în Franța, la Paris, Poitiers, Blois, Cherbourg şi Loche.  

De-a lungul carierei, a colaborat cu Opera Brașov, Opera Națională Română din Timișoara, Opera Națională Română din Iași, Teatrul Muzical Nae Leonard din Galați, Teatrul de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanța, filarmonicile din București, Timișoara, Constanța, Brașov, Orchestra Națională Radio. 

Mihaela Stanciu a câștigat în 1997 Premiul I la Concursul Internațional de Canto de la Budapesta pentru rolul Nannetta din „Falstaff” de Giuseppe Verdi, iar în 1993 a fost laureată a Concursului Internațional de Canto Belvedere de la Viena. 

Daniela Ciociea. După absolvirea studiilor de licență în drept și muzică la București, soprana Daniela Ciociea a obținut titlul de doctor în muzică al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca. Daniela a cântat recitaluri de opera și lied în săli prestigioase precum Musikverein (Filarmonica) din Viena, Opera Națională București, Opera Română Iași, Filarmonica George Enescu din București, Muzeul Wolfgang Amadeus Mozart din Viena, Conservatorio Liceu din Barcelona, Conservatorul Superior de Muzica din Barcelona, Kulturhalle din Siegraben (Austria), Ardingly College Hall (Marea Britanie), Teatrul de Comedie din București, Teatrul Act din București, Cercul Militar din București, Biblioteca Metropolitană București, Sala Dalles. 

Daniela Ciociea a debutat cu primul său rol de operă pe scena Festivalului de Operă din Ierusalim în iulie 2024, cu rolul Gertrude din opera Hänsel și Gretel de Engelbert Humperdinck si urmează sa interpreteze rolul Giuliettei din opera Capuletti si Montecchi de V. Bellini pe aceeași scenă din Ierusalim în 2025. 

Pentru soprana Daniela Ciociea, opera reprezintă o pasiune și un mod de viață așa cum a fost și pentru bunicul său, baritonul Iulian Rădulescu, membru fondator al Operei Române din Iași. Soprana și-a început studiile de canto cu Mia Barbu (profesoara Angelei Gheorghiu) și a desăvârșit tainele vocii umane cu personalități importante din lumea liricii precum: Viorica Cortez, Giaccomo Aragall, Magda Olivero, Stefania Bonfadelli, Mariella Devia, Lucianna Serra, Penny Mackay, Jonathan Hinden, Richard Jackson, Eugene Asti, Brian Parsons (Guildhall School of Music, Marea Britanie), Andrea Mellis (Universitatea de muzică și dans din Viena). 

Cătălina Sima. A început studiul pianului la vârsta de 7 ani, urmând ulterior lecții de canto clasic, absolvind Liceul de muzică „Dinu Lipatti” din București. A continuat studiile de licență și de master la Universitatea Națională de Muzică din București, la secția canto, sub îndrumarea profesorilor Gabriel Năstase și Daniel Magdal. 

Cătălina a susținut recitaluri de opera și lied în săli prestigioase din țară și străinătate precum Opera Națională București, Filarmonica George Enescu din București, Sala Enescu și Studioul de Operă ale Universității Naționale București, Biblioteca Metropolitană București, Sala Dalles, Nafplio – Grecia. 

Soprana Cătălina Sima este în prezent membra a Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess”.
În 2022, Cătălina a câștigat Premiul II la ”Medici International Music Competition” (Londra, Anglia) și premiul al III-ea la Amadeus International Music Awards (Salzburg, Austria). 

A participat la cursuri de măiestrie susținute de cântăreți celebrii precum: Markus Hollop, Patrick Lange, Marius Budoiu, Vasile Moldoveanu, Elena Mosuc, Matthias Rexroth, Susan Bullok, Jenny Drivala, Mihaela Stanciu, Gladiola Lamatic.  

Soprana Cătălina Sima a cântat rolurile Micaela din Carmen de G. Bizet, Mimi din Boema de G. Puccini, La voix humaine de Fr. Poulenc și Marea Preoteasă din Aida de G. Verdi. 

Sunteți așteptați!