Atentă, ca de obicei, la principalele evenimente naționale, Casa de Cultură a municipiului Tecuci, cu sprijinul nemijlocit al Primăriei și Consiliului Local, a organizat vineri, 29 noiembrie 2024, în Sala „Ion Petrovici” un spectacol menit să sărbătorească așa cum se cuvine Ziua Națională a României.
La intrarea în sală se remarca o scenă frumos ornată iar fondul muzical era asigurat de piese patriotice precum „Așa-i românul”, „Treceți batalioane române Carpații”, „Noi suntem români” și altele.
Spectacolul a fost deschis de prezentatorul Mihail Vasilache, care după ce a făcut o scurtă dar interesantă descriere a evenimentului a invitat în scenă Corul Casei de Cultură Tecuci, pregătit și instruit de profesorul de canto Claudiu Vișan. Așa cum am aflat, corul a fost la prima lui apariție pe scenă în această formulă. Am urmărit cu mare atenție figurile celor 30 de micuți componenți ai corului și am remarcat la ei bucuria cântului și mai ales bucuria vieții.
Nu putem decât să apreciem frumoasa inițiativă a profesorului Claudiu Vișan prin înfăptuirea acestui cor care dorește să ducă mai departe tradiția renumitului Grup „Angel”, constituit cu multă dragoste și dăruire de familia Mircea și Marcela Călianu, grup care a obținut numeroase premii în competițiile naționale și chiar internaționale.
Acum, corul și-a început programul cu Imnul României și ce poate fi mai frumos și mai înălțător decât să asculți acest imn interpretat de voci tinere. Urmăream figurile lor pline de bucurie și nu puteai să nu remarci atenția pe care o aveau cu toate privirile spre profesorul dirijor Claudiu Vișan, și el bucuros de această reușită. Corul a interpretat piesele „Dumnezeu e sus”, „Da, da, aici e țara mea”. Toți membrii corului erau îmbrăcați cu bluzițe albe, pantaloni sau fuste de culoare închisă, purtând cu mare bucurie, la brâu, panglici tricolore, așa cum purta și profesorul Vișan. Ultima piesă, a avut-o solistă pe interpreta Daria Vîrlănuță, o voce foarte plăcută și, mai ales, gesturi și mișcări scenice frumoase.
Apoi, au intrat în scenă cei 30 de dansatori, membri ai noului grup „Altița”, acum reîntinerit total, fiind considerați de prezentator „boboci”. Grupul este pregătit și îndrumat de talentata coregrafă Nicoleta Cucoaneș. Am văzut și la ei bucuria faptului că duc mai departe tradiția dansului și portului popular și de aceea cred că aici, la Tecuci, aceste lucruri vor continua.
Tânăra Maria Meșca ne-a prezentat frumoasa piesă „Cât trăim pe acest pământ”, după care micuța Greta Donu ne-a prezentat piesa „Maica Românie”. Antonia Ursu a interpretat foarte frumos piesa „Pentru ea”, după care a intrat pe scenă micuțul și apreciatul interpret Nikolas Ghiorghiu, cel care ne-a reprezentat cu mult succes la numeroase competiții naționale și chiar internaționale și cu apariții la televiziuni. El ne-a prezentat piesa „Român să fii mereu!”.
A urmat talentata interpretă Alexandra Zaharia cu piesa „Răsună din Carpați”, după care Sara Mihai ne-a prezentat frumoasa piesă cu un titlu care spune absolut totul „România”. Au mai urcat pe scenă Denisa Pricope – cu piesa „Ea este țara mea”, Cristina Tonu cu melodia „România mea frumoasă”, după care a intrat pe scenă Ingrid Mihai cu nostalgica piesă „Treceți batalioane române, Carpații”. Ultima piesă a avut doi interpreți, prezentatorul Mihai Vasilache și interpreta Crina Ion, pregătită la Centrul Cultural „Dunărea de Jos” de profesoara Mitrița Cămară Velicu și care acum ne-au prezentat frumoasă piesă „Frați români”.
În concluzie, am asistat la un spectacol bine închegat, apreciat de publicul spectator. Să mai spunem că partea muzicală și sonorizarea a fost asigurată de profesorul Claudiu Vișan, iar partea coregrafică de Nicoleta Cucoaneș.
Felicitări organizatorilor și La Mulți Ani, România!
Iancu Aizic