Sărbătorirea Zilei Internaționale a Poeziei la Tecuci – FOTO

 

Casa de Cultură a municipiului Tecuci, în colaborare cu USR Iași, reprezentanta Tecuci-Galați și Cenaclul literar „Calistrat Hogaș”, a organizat vineri, 21 martie 2025, în Sala Studio, o festivitate prin care a fost sărbătorită Ziua Internațională a Poeziei.  

Această zi a fost decisă de UNESCO, începând cu anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, respectiv poeții și scriitorii din întreaga lume, și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. 

 Deschizând evenimentul, poetul Dan Vîță, președinte al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”, după ce a mulțumit invitaților pentru participare, a vorbit despre importanța poeziei, afirmând că aceasta ne însoțește permanent în viața noastră, încă din cele mai vechi timpuri și mai ales, acum, în epoca automatizării și digitalizării, poezia fiind mereu alături de noi, făcând parte din viața noastră. 

Ne amintește în continuare de regretatul poet tecucean Ioan Purdelea, care, prin anii 1980, prevedea faptul poetic prin care, în viitor, un roboțel și o robotică se vor iubi pe o grămadă de șpan provenită dintr-un atelier de strungărie. Dragostea și poezia, continuă poetul Vîță, vor fi mereu alături de noi, fie că avem în jurul nostru porumbei sau drone. 

Vorbește apoi despre poezia din timpul marelui filozof Platon, subliniind puterea poeziei care dăinuie de peste 6.000 de ani, ea fiind deci prezența în viață noastră din cele mai vechi timpuri. Ne spune în continuare că Voltaire a rămas celebru pentru noi și prin caracterizarea poeziei, pe care acesta o consideră „Muzica sufletului și, mai ales, a sufletelor mari și sensibile”. 

Vorbind de muzică și de strânsa legătură dintre muzică și poezie, l-a invitat în scenă pe profesorul cantautor Cristi Corcioveanu care ne-a prezentat două piese, pe versurile poetului botoșănean-ieșean Nicolae Turtureanu, respectiv melodiile – „Pasărea” și „Joc de primăvară”. 

 A fost apoi invitat în scenă profesorul scriitor și poet Constantin Oancă, membru al USR, pentru a face o laudatio poeziei în general. Acesta începe cu vorbele lui Feodor Dostoievski, conform cărora „Poezia va schimba lumea”. Ne vorbește în continuare de frumusețea Limbii Române și ne recită poezia eminesciană „Lacul”, subliniind aici faptul că poetul era atunci trist pentru că iubita nu a venit la întâlnirea promisă. Continuă prin a ne recita fragmente din „Călin file de poveste”, „Luceafărul” și „Floare albastră”. Ne spune în continuare că Eminescu, de fapt, „s-a născut plecând” și ne reamintește ce au spus despre Eminescu oameni de mare valoare ca Tudor Arghezi, Petre Țuțea, C. Noica, Marin Sorescu, Tudor Vianu, G. Călinescu și alții. 

Revenit la calitatea de moderator, poetul Dan Vîță ne vorbește de iscusitul bibliotecar corodean Iancu Huzum, de pasiunea lui pentru cărți, mai ales de volumele pe care le are cu autografe de la autori. Acesta și acum a montat în foaier un stand cu cărți remarcabile. Iancu Huzum începe prin a ne spune că „O bibliotecă trebuie să cuprindă toate cărțile posibile”. Ne vorbește apoi de faptul că, acum, elevii nu dau atenția necesară poeziei, amintind de o recentă întâlnire a lui cu elevii unei școli, care la întrebarea „Știți cine este Mircea Dinescu?” un elev a spus că este „un bucătar care are o emisiune la TV!”. 

 În continuare, a fost invitat în scenă poetul Adrian Răcaru, membru marcant al cenaclului și redactor șef adjunct al revistei „Tecuciul literar-artistic”. Acesta începe prin a ne spune că este de acord cu elevul care a spus de Mircea Dinescu, că este un bucătar, dar „Un mare bucătar al cuvintelor”. Ne vorbește despre frumusețea poeziilor și ne recită poeziile „Zăvoiul amintirilor” și „Am ajuns”. 

Revenit la microfon, poetul Dan Vîță ni-l prezintă pe invitatul special al evenimentului, poetul Mihail Gălățanu, născut la 11 septembrie 1963 la Galați, membru al USR. A absolvit Facultatea de Matematică – Fizică în anul 1988, după care a urmat Școală Postuniversitară de Relații Internaționale de la Paris, fiind chiar bursier al Guvernului francez și al Comunității Europene. A colaborat cu reviste cum ar fi „Cronica” de la Iași, mai ales la rubrica „Diligența poștală”, având aprecieri de la poetul Emil Brumaru. A colaborat și cu revista  „Luceafărul” condusă de poetul Geo Dumitrescu, dar și cu Suplimentul literar al ziarului „Scânteia tineretului”, condus atunci de Ion Cristoiu. Este deținător al mai multor premii, cele mai importante fiind  Premiul Național pentru debut din anul 1985 și Premiul Național pentru Proză „Liviu Rebreanu” obținut în anul 1999.  

 Mihail Gălățanu începe prin a ne spune că „Poezia nu e pentru cei care o realizează, ci pentru cei care o folosesc”. Poezia reprezintă o adevărată naștere a spiritualității, prezentă pentru încercarea de a schimba lumea. După mine, poetul este doar un „medium”. Ne vorbește în continuare de poezia lui Tudor Arghezi, acesta intrând în lumea literară la vârstă de peste 47 de ani, prin acele memorabile „Cuvinte potrivite”. Amintește apoi de poetul matematician Ion Barbu – Dan Barbilian și de importanta poeziei lui. Vorbind de Eminescu ne spune că va fi greu de egalat. Mihail Gălățanu: „Poeții, după mine, sunt acei oameni cu minți strălucitoare, care trebuie respectați pentru ceea ce realizează”. 

Ne prezintă apoi, cu recitări de adevărată excepție, poeziile proprii „A venit cineva”, „De profesie mort”, „Despre cum voi fi izbăvit”, „Nu voi muri din cauza morții mele”. 

 Revenit la calitatea de moderator, Dan Vîță prezintă date importante despre poetul Mihail Gălățanu și ce au spus despre el Alex Ștefănescu și N. Manolescu. Subliniază faptul că poetul Gălățanu s-a născut chiar în anul în care a murit Nichita Stănescu, anul 1983. Avem acum, în fața noastră, prin poetul Mihail Gălățanu, un adevărat poet contemporan care ne demonstrează că nu se poate trăi fără iubire, a încheiat poetul Dan Vîță. 

Personal, ascultând recitările poetului Gălățanu, aveam impresia că îl ascult pe marele critic George Călinescu, recitând. 

Apreciem reușita acestui eveniment, cu o sală Studio plină, remarcând și de această dată prezența Asociației Pensionarilor, în frunte cu neobosita președintă Nuța Donici.  

Felicitări tuturor care au contribuit la realizarea acestui frumos eveniment! 

  

Iancu Aizic