Tineri sănătoși, comunități sănătoase

30 liceeni din diferite orașe au informat 3000 dintre colegii lor despre infecția cu virusul HIV
 În cadrul proiectului „Tineri sănătoși, comunități sănătoase!”, Asociația Semper Musica Filiala Tecuci a format la sfârșitul lunii septembrie 30 elevi, din 30 de licee din România, în problematica prevenirii infecției HIV, urmând ca aceștia să utilizeze tehnicile de educație nonformală învățate și informațiile primite pentru a livra sesiuni de prevenire HIV adresate egalilor lor și a organiza evenimente publice, cu aceeași temă, adresate comunităților din care fac parte. 

Cei 30 de liceeni formați inițial au organizat 120 de sesiuni de prevenire a infecției cu HIV pentru 3000 dintre colegii lor, vorbindu-le acestora despre căile de transmitere, care este diferența dintre HIV și SIDA, cum afectează infecția organismul, depistarea virusului, tratament și cât de mult sunt marginalizate persoanele seropozitive în România.
Pentru sesiunile organizate, tinerii au folosit instrumentele de educație nonformală la care au avut acces în timpul cursului de formare.
Ioana Negru, participantă la curs și elevă a Colegiului Naţional „Octavian Goga”, Miercurea-Ciuc, menționează:
„Primul meu gând când am auzit că va trebui să ținem sesiuni pe baza celor învățate a fost . Îmi cunosc colegii și eram sigură că nu vor fi atenți, vor comenta, vor face orice altceva numai să mă debusoleze, dar nu a fost așa. Absolut toți elevii au fost atenți, au pus întrebări, erau interesați de subiect, ceea ce m-a făcut să scap de emoții, să mă simt bine și mândră că sunt în fața lor și îi pot învăța lucruri importante în viață. Spre surprinderea mea, mulți elevi au auzit pentru prima oară anumite lucruri legate de HIV/SIDA. Cred că e scuzabil deoarece tinerii de azi nu sunt informați despre acest subiect considerat tabu, iar dacă sunt, nu sunt din surse sigure cum ar fi școală sau doctori. După părerea mea, profesorii nu țin astfel de cursuri în cadrul orelor de curs din cauza rușinii, ceea ce face ca bolile cu transmitere sexuală să apară chiar și la copii sub 14 ani. Faptul că am fost pusă să despre HIV/SIDA a fost ceva magnific, m-am dezvoltat în primul rând pe mine, apoi am deschis mintea unui număr mare de liceeni.”
Sesiunile tinerilor fac parte din proiectul organizat de Asociația Semper MusicaTecuci și finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului în urma concursului național de proiecte pentru tineret, ediția 2016.
Pentru informații suplimentare despre acest proiect, vă rugăm să ne contactați la telefon: 0769.986.260.

Persoană de contact: Mădălin Ianuș, Director Executiv, Asociația Semper Musica Filiala Tecuci.You cannot copy content of this page