Casa de Cultură a municipiului Tecuci şi Cenaclul literar „Calistrat Hogaş” au organizat miercuri, 22 februarie 2017, în sala „Studio”, o nouă manifestare, de această dată menită să lanseze volumul intitulat „În dialog cu al treilea”, scris de poetul gălăţean Leonard Matei.
A fost o seară literară având la pupitru un grup de poeţi şi scriitori gălăţeni, aceştia venind cu tot dragul în mijlocul membrilor cenaclului tecucean dar şi alături de iubitorii de poezie şi literatură din Tecuci.
Manifestarea a fost deschisă de managerul Casei de cultură, Daniel Dojan, care, după ce a arătat scopul acestei manifestări şi a mulţumit celor prezenţi pentru participare, a invitat să ia cuvântul pe primarul Cătălin Hurdubae.
Moderatorul a continuat lecturând cuvintele scrise pentru acest eveniment de diferite personalităţi despre cartea de acum a poetului Leonard Matei, descriindu-l ca un poet talentat, membru al mai multor cenacluri literare gălăţene, fiind un poet cu adevărat dedicat poeziei.
A fost invitat să ia cuvântul scriitorul, publicistul şi dramaturgul Victor Cilincă, redactor la cotidianul „Viaţa liberă”. Acesta spune că este foarte bucuros să fie din nou în „capitala fostului judeţ Tecuci” şi să îşi revadă numeroşii prieteni care „ştiu să preţuiască cu adevărat actul cultural”. Vorbind în continuare despre carte, spune că „aceasta este o lucrare reuşită, având în ea multe ingrdiente de unde cititorul poate să îşi aleagă tot ce îşi doreşte”. Găsim la autor, continuă vorbitorul, curaj, eleganță şi tandreţe, fiind un adevărat reprezentant al poeziei tinere.
Autorul este membru al cenaclului literar „Noduri şi Semne”, alături de poetul Ion Zimbru şi de alţi poeţi valoroşi, de diferite vârste şi profesii. Volumul de faţă conţine multe apreciate poezii ce au trecut prin cenacluri literare dar şi prin ziarul „Viaţă liberă”. Pe poetul de azi, continuă apreciatul jurnalist, îl aşteptăm şi cu lucrări în proză şi chiar dramaturgie. Acesta este pentru autor al doilea volum şi pot spune cu siguranţă, că tot ce face construieşte foarte bine.
Vorbitorul citeşte câteva aprecieri din cartea scriitorului A.G. Secară, spunând printre altele că poetul ne prezintă aceste poezii cu precizia unui ceasornicar care lucrează cu nişte „rotiţe şi piese foarte mici”. După aceasta, jurnalistul Victor Cilincă citeşte poezia „Câteva ore în Paris”, oprindu-se la versul provocator, „un ţigan care scuipă româneşte”.
Victor Cilincă apreciază la autor şi faptul că acesta are şi poeme retorice. Vorbind în continuare de Leonard, ne spune că se întâlneşte cu acesta aproape în fiecare zi şi este un prieten cu sufletul mereu deschis, acordând ajutor ori de ate ori este nevoie.
Colegul autorului, reporterul Tv Marius Grama, începe prin a ne spune că a venit aici, la Tecuci, la invitaţia prietenului Leonard, pentru a-l susţine şi a fi alături de el la această nouă lansare de carte. „Îl cunosc de peste douăzeci de ani, de la Cenaclulul literar Anton Holban iar acum doi ani, când a încetat din viaţă poetul Gelu Naum, am hotărât să dăm acest nume cenaclului literar”. Vorbitorul aduce în prim plan numele poeţilor Andrei Velea, Octav Miclescu, Dragoş Dumitru şi alţii, toţi cu vârste în jurul a patruzeci de ani. „Noi, toţi aceştia, suntem acum Generaţia Domnească, aşa cum ne numeşte scriitorul A.G. Secară”. Leonard, continuă vorbitorul, este ca un pictor care trasează doar liniile şi îl invită pe cititor să urmeze cursul şi drumul pe care şi-l doreşte. Ne citeşte poezia „Drumul spre casă” şi „Poezie pentru sănătatea poeţilor”.
A fost prezentată proiecţia video cu versurile poeziei „În celulă cu Wittgenstein”.
A luat cuvântul scriitorul gălăţean Ovidiu Cristian Nedu, specialist în orientalism, acesta aducând impresiile dar şi aprecierile critice ale altor specialişti gălăţeni, toate cu referire la lucrarea de faţă.
Microfonul a fost oferit prof. poet Constantin Oancă, membru al USR, preşedinte al Cenacului literar „Calistrat Hogaş”. Acesta a început cu rugămintea de a se proiecta o parte dintr-un concert de Mozzart după care a spus este unul din cei care vine din muzică în poezie, muzica fiind, de fapt, pentru dânsul, rimă, dragoste. Continuă prin a ne spune că, mereu, tinereţea a fost propice poeziei, ajungând apoi să analizeze frumoasele cuvinte „dragoste de poet” şi arătând că întotdeuna, între dragoste şi poezie a fost şi este egalitate.
Poetul Constantin Oancă spune că doreşte să vorbească în faţa invitaţilor şi în calitatea de preşedinte al cenaclului tecucean, în numele poeţilor şi scriitorilor acestui oraş, o mare parte dintre ei fiind de faţă şi acum: „Regretăm absenţa poetului Dionisie Duma, preşedinte de onoare al cenaclului, dar avem de faţă pe Ionel Necula, Tănase Dănăilă, Mişu Ștefăniu, Vasile Ghica, Vasile Sevastre-Ghican, Mihaela Gudană, părintele Gh. Croitoru, Iancu Huzum, Săndel Stamate, Emil Șerban, Eleonora Stamate, Viviana Toporău, Ştefan Andronache, Adrian Răcaru, Cătălin Dumitrescu, poetul-pictor Mircea Cojocaru, Dan Vâță şi alţii. Prof. Oancă lecturează poezia „Inocenţă şi discernământ”, încheind prin a spune că poeziile lecturate nu pot fi ţinute bine minte, dar nici nu pot fi uitate.
Aprecieri pentru volumul de faţă au venit şi de la jurnalistul Tănase Dănăilă, acesta spunând că „avem de-a face cu o poezie modernă”, pentru ca apoi să facă o fină analiză a acestui volum, încheiind cu lectura poeziilor „De ce au ajuns comuniştii pe Lună”, „Între străini” şi „Inocenţă şi discernământ”.
Invitat să ia cuvântul, poetul Leonard Matei începe prin a aduce mulţumiri organizatorilor spunând că prin această carte vom încerca să ne apopiem şi mai mult de poezie. „Aduc toate mulţumirile mele membrilor Cenaclului literar Calistrat Hogaş din Tecuci dar şi tuturor celor ce au participat la această manifestare”.
Autorul a citit poeziile „Spre dincolo”, „Ţintă zero”, „Te întâlnesc la fel că în ultima zi”, „Am petrecut un timp între oameni”, „Marsilia la răsăritul soarelui” şi „Poemul globulelor roşii”.
A fost o sărbătoare literară, având la pupitru poeţi gălăţeni care au ţinut să întoarcă vizita scriitorilor şi poeţilor tecuceni care au participat la mai multe evenimente în municipiul Galaţi.