Inflația lovește în coșul de consum – Video

Salariile au crescut în 2016 cu cel mai rapid ritm anual din istorie. Scumpirile înregistrate după creşterile salariale

Inflatie Salariile au crescut în 2016 cu cel mai rapid ritm anual din istorie – peste 18%. În medie, o persoană a încasat 2.300 de lei, cu 350 de lei mai mult, decât în ianuarie 2015.

Din păcate, această creştere artificială impusă de măsurile electorale şi nu de economie, ne face acum să pierdem o mare parte din bani. Asta pentru că au apărut scumpirile, iar inflaţia loveşte exact în coşul de consum al romanului de rând. S-au scumpit cu 10% legumele şi cu 6 procente fructele.

Inflaţia înseamnă că preţurile cresc şi, de exemplu, cu aceeaşi bani cumpărăm mai puţine produse acum faţă de anul trecut.

Indicele preţurilor a stat sub zero, adică au tot fost ieftiniri importante în 2016, iar acum în ianuarie şi februarie anul acesta inflaţia a revenit în vieţile noastre, e pozitivă. Dar aici cuvântul „pozitiv” e ca în medicină – înseamnă numai nenorociri. Concret, cu 10 lei nu mai cumpărăm 6 kilograme de cartofi, ci doar 5.

 Apropo de cartofi – aceştia sunt în topul scumpirilor de la o luna la altă – aici avem diferenţele faţă de decembrie. Aproape 11% legumele, fructele au şi ele preţuri cu 6% mai mari. De ce cresc preţurile? În mare parte pentru că au crescut salariile, iar asta, paradoxal, afectează puterea de cumpărare.

Ne-a crescut salariul mediu net cu 18% timp de un an, asta fără să devenim noi mult mai buni profesionişti peste noapte. Avem peste 2.300 de lei în mâna, iar minimul e la angajaţii din turism şi alimentaţie publică, 1.200 de lei, maximul la companiile de tutun – de 5 ori mai mare. Pare bine, nu?! Doar că nu a fost o creştere sănătoasă, făcută pe profitul firmelor, pe productivitatea angajaţilor, pe baze competitive ci una politică – aşa s-a decis la partid.

Şi firmele care sunt obligate acum să dea salarii mai mari, că să aibă fonduri scumpesc produsele. Aşa că cei 100 de lei primiţi în plus la salariu sunt aproape anulaţi de scumpirile de care ne vom lovi şi în lunile viitoare.

Video poate fi accesat AICI.

 

Sursa: stirileprotv.ro