Teatrul bârlădean aplaudat la Tecuci

Teatru Tecuci (3) Marți, 14 martie 2017, îndrăgitul teatru „Victor Ion Popa” din Bârlad a prezentat în fața publicului tecucean, pe scena sălii de spectacole „Ion Petrovici”, piesa „Pacea cu zmeii” sau „Poveste de adormit adulții” de Valeriu Butulescu.

A fost o spumoasă comedie în care am văzut o actualizare a îndrăgitelor basme cu „feți-frumoși” și „zmei” care ne-au dominat copilăria. Făt Frumos de astăzi nu mai locuiește în palat ci într-un bloc obișnuit, tip ANL, alături de Ileana Cosânzeana care face cumpărături numai la supermarket.

Teatru Tecuci (1) Interesantă este transformarea personajelor din basme la nevoile și condițiile vremurilor de astăzi. Astfel, Gerilă este acum lucrător la o centrală termică, Strâmbă Lemne lucrează la o renumită fabrică de mobilă iar Flămânzilă este specialist în alimentația rațională.

Făt Frumos este un puternic luptător pentru drepturile omului care își cheamă calul din garaj. Din motive economice calul are acum două potcoave în loc de patru, iar Balaurii din basme sunt doar pe la primării.

Interesant a fost și faptul că piesa a cuprins multe părți muzicale, interpretate de actori, precum și inspirate versuri: „Ce simplu și serios / E să fii Făt Frumos”.

Teatru Tecuci (2) La apariția Zmeului în casa lui Făt Frumos, întrebat „De ce nu mai ai șapte capete?” acesta a răspuns: „Astăzi e foarte greu de hrănit un cap, d-apoi șapte”.

În final am remarcat, referitor la încheierea păcii între Zmeu și Făt Frumos, faptul că „Cele mai puternice bătălii se dau pe timp de pace”.

Publicul a aplaudat minute în șir evoluția actorilor care au fost: Făt Frumos – George Sobolevschi; Ileana – Oana Florea; Zmeul Zmeilor – Lucian Arhire; Calul – Bogdan Manolache; Pepelea – Alexandru Savu. Regia – Dorin Mihăilescu iar scenografia – Sandu Maftei.

 

Iancu Aizic

 

You cannot copy content of this page