Un colectiv de valoroşi actori ai Teatrului Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, conduşi de actorul şi regizorul Dan Tudor, a prezentat marţi, 21 martie 2017, în sala „Ion Petrovici” din Tecuci, spectacolul cu piesa „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale.
Această capodoperă a dramaturgiei româneşti, s-a jucat pentru prima oară pe data de 18 ianuarie 1879, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. În anul 1943, regizorul Jean Georgescu a realizat după această comedie şi un film, mult apreciat la aceea vreme. Piesa este considerată a fi o reuşită comedie de moravuri, de caracter, de situaţii şi mai ales de limbaj.
Încă de la început, prin încântătoarea muzică a acelor vremuri, dominată de fascinanta „Zaraza”, am pătruns cu adevărat în atmosfera acelor ani. Apoi, am remarcat o interesantă conlucrare cu publicul spectator prin apariţia din sală, a Jupânului Dumitrache şi a credinciosului şi devotatului Nae Ipingescu. Discuţia dintre cei doi se remarcă prin celebrele schimburi de replici, din care nu puteau lipsi expresii precum „bagabondul“, „coate goale”, „ambiţ”, „onoarea mea de familist” sau permanentele aprobări ale lui Nae, „rezon”.
Numeroşii spectatori prezenţi în sală au avut fericitul prilej de a avea în faţa lor pe talentaţii actori Dan Tudor, actor la Teatrul de Comedie din Bucureşti în rolul lui Rică Venturiano, care, aşa cum am mai spus, a semnat şi regia spectacolului; Afrodita Andone, de la T.N. I.L. Caragiale în rolul Veta; Dragoş Ionescu de la acelaşi teatru în rolul Jupân Dumitrache zis Titirică Inimă Rea; Tudorel Filimon, fost la Teatrul Naţional I.L. Caragiale şi apoi la Teatrul Metropolis, în rolul lui Nae Ipingescu; Narcisa Pintea, de la Teatrul I.L. Caragiale dar şi director la Teatrul din Turda în rolul Ziţa; Florin Dobre de la T.N. I.L.Caragiale în rolul lui Spiridon şi Orodel Olaru, de la T.N. I.L. Caragiale, în rolul lui Chiriac.
Publicul a aplaudat minute în şir evoluţia acestor minunaţi actori iar în numele acestora, actorul regizor Dan Tudor a mulţumit, reamintind de necesitatea reapropierii de teatru, lăsând pentru câteva ore mirajul televiziunii.
Să sperăm ca la următoarea revenire a acestor actori pe scenă tecuceană, publicul va fi şi mai numeros.
Iancu Aizic