Electrica a găsit soluţia: Consumatorul este bun de plată

Electrica vrea să-i pună pe clienţi să plătească stâlpii doborâţi de furtună, deşi compania refuză să facă investiţii în infrastructura veche de 60 de ani

Stalp cazut Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, a făcut zilele acestea un anunţ suprinzător: pagubele cauzate de prăbuşirea a sute de stâlpi, după furtunile de la sfârşitul săptămânii trecute, trebuie recunoscute în facturi. Altfel spus, consumatorii să plătească pagubele, chiar dacă ei au fost cei care au avut de suferit cel mai mult.

Ceea ce omite Stancu să spună e că 80% din reţeaua de distribuţie are o vechime de până în 60 de ani. În plus, chiar şi în condiţiile în care reţeaua este uzată fizic şi moral, Electrica nu respectă planurile de investiţii. Bani pentru investiţii sunt, Electrica având în conturi aproape 2 miliarde de lei, obţinuţi în urmă listării. De altfel, chiar dacă ceea ce s-a petrecut zilele trecute este fără precedent, reprezentanţii companiei se aşteptau la avarii cauzate de furtuni, fapt menţionat în mai multe rapoarte ale societăţii.

Reamintim că 425 de stâlpi de medie tensiune din aria de acoperire a Electrica, în judeţele Brăila, Buzău, Galaţi, Vrancea, Prahova şi Cluj, au fost doborâţi de vântul puternic de la sfârşitul săptămânii trecute, lăsând în beznă 130.000 de consumatori.

După patru zile de la furtună, încă existau peste 20 de localităţi fără electricitate, în judeţele Galaţi şi Vrancea.

 

Sursa: economie.hotnews.ro

2 thoughts on “Electrica a găsit soluţia: Consumatorul este bun de plată

  1. De patru zile existau si inca exista fara comune fara curent electric chiar si miercuri …

    1. Daca le merge… doar traim in tara in care hotii profita si prostii platesc. Ca dupa principiul asta functioneaza statul roman.
      Ne-au vandut reteaua electrica aproape gratis – comisionul nu se mai pune – unii s-au improprietarit, iar pretul redus cu care au cumparat s-a justificat prin obligatia de a refece reteaua pe cheltuiala lor. Nu au facut-o si rezultatele se vad, dar au incasat avantajele. Iar acum, culmea tupeului, in loc sa ne despagubeasca pentru lipsirea de energie electrica, ne ca ne pun pe noi sa platim.
      E ca si cum, cand mergi cu autobuzul sau cu trenul, si astea se strica, calatorii platesc stricaciunea.
      Din pacate, consumatorii nu se asociaza in organizatii care sa le apere interesele, se lasa in baza oficiilor de protectie pe care le finantam tot noi, din impozite, care fac blaturi cu furnizorii.

Comments are closed.