Grandios spectacol susținut de Andrei Păunescu la Ateneul Fundației Pelin

Andrei Paunescu Tecuci (6) Vineri, 21 iulie 2017, Ateneul „Fundaţia Pelin” Tecuci a găzduit o interesantă manifestare la care invitatul special a fost profesorul universitar doctor, dar şi cantautor, Andrei Păunescu, fiul marelui poet Adrian Păunescu, părintele revistei şi al Cenaclului „Flacăra”.

Evenimentul a fost deschis de Cristian Pohrib, directorul Radio Tecuci, iniţiatorul acestei minunate sărbători. Acesta a început prin a ne spune că vom participa la o nouă seară a Cenaclului „Flacăra” unde se vor reasculta piese din repertoriul acestuia, piese care zilnic se difuzează cu mare plăcere la Radio Tecuci, majoritatea fiind realizate pe versurile poetului Adrian Păunescu şi pe muzica lui Andrei.

Andrei Paunescu Tecuci (5) Vorbitorul reaminteşte publicului faptul că în urmă cu circa trei ani, în cadrul unei şedinţe a Cenaclului literar „Calistrat Hogaş” care s-a desfăşurat la Restaurantul Cina, Andrei Păunescu ne-a făcut marea plăcere de a fi în mijlocul membrilor şi invitaţilor cenaclului: „Mă bucur nespus pentru faptul că şi de această dată Andrei este din nou în mijlocul nostru, în mijlocul oamenilor iubitori de cultură şi artă. Cenaclul Flacăra a apărut prin dorinţa şi voinţa unui singur om, Adrian Păunescu. Mă bucur acum, pentru faptul că o avem printre noi pe doamna Lucia Gologan, manager al Casei de cultură şi doresc ca împreună să reînviem  tradiţia colaborării dintre Casa de cultură şi radio pentru realizarea de noi spectacole atractive, aşa cum am mai avut, aici, la Tecuci”.

Invitat să ia cuvântul, prof. scriitor Vasile Ghica, începe prin a scoate în evidenţă importanța Fundaţiei Pelin, adresată în totalitate tecucenilor şi care se alătură cu mult succes celorlalte unităţi de cultură din Tecuci: Muzeu, Bibliotecă, Casă de cultură, Club Art, Clubul elevilor, fără nici o urmă de concurenţă.

Andrei Paunescu Tecuci (7) Se menţionează şi faptul că aici, pe lângă concerte de pian, a fost recent şi un spectacol realizat de îndrăgitul actor Radu Gheorghe. În continuare, profesorul Ghica readuce în prim plan figura marelui poet Adrian Păunescu pe care îl consideră un adevărat munte în cultura noastră, iar noi, stând prea aproape de el, nu ne-am putut da seama de valoarea şi importanța lui.

„Ieri, continuă vorbitorul, poetul ar fi împlinit 74 de ani, dar el rămâne mereu printre noi.  A scris poezii patriotice, a scris despre iubire, despre părinţi, a realizat spectacole şi multe altele. Există şi astăzi oameni care îi mai mulţumesc pentru ce a făcut pentru ei, atât prin revista ce o conducea cât şi prin cenaclu. Pentru mine cel puţin, cenaclul a fost o experienţă unică, am participat la cenacluri care ţineau şi zece ore şi doream să nu se mai termine. Acolo era muzică adevărată, poezie dar şi alte învăţăminte.

Îmi amintesc cu plăcere şi de anul 1983, când cenaclul a fost aici, la Tecuci, pe stadion. Atunci, pentru mine a fost o răsucire a destinului meu, dându-mi rubrica în revista Flacăra care apărea în 600.000 exemplare, rubrica ce o continui şi azi prin urmaşii poetului, Ana-Maria şi Andrei. Despre Andrei pot afirma faptul că el merge sigur pe urmele tatălui, fiind poet, jurnalist, cantautor şi profesor universitar. Îi mulţumesc acum pentru faptul  că a făcut acest efort de a fi acum, din nou, în mijlocul nostru.”

Trecând la microfon, Andrei ne spune zâmbind: „Bine v-am găsit iubiţi tecuceni şi după atâtea vorbe frumoase, să trecem şi la cântece! Dar, înainte de acestea, să vă spun că sunt foarte încântat de această locaţie şi rămân uimit că încă se mai găsesc oameni cu suflete adevărate, dedicate actului cultural. Aveţi acum, un spaţiu minunat, intim, aşa cum puţine oraşe au. Înainte de a  trece la cântece, vreau să vă spun că odată l-am întrebat pe tata ce iubeşte mai mult pe acest pământ. Mi-a răspuns simplu – Cenaclul şi Femeia pentru că la acestea două găsesc tot ce doresc!”

Andrei Paunescu Tecuci Prima melodie interpretată de Andrei a fost „La margini te chem”, urmată de frumoasa melodie realizată în anul 1987 şi intitulată „Haide mama, haide tată!”.  După aceasta, vorbind de părinţi, s-a declarat, în glumă, nemulţumit de faptul că încă nu ştie exact câţi fraţi sau surori mai are, deorece singura care a venit, e cam puţin pentru cât a umblat tatăl prin ţară.

Ne vorbeşte în continuare de felul cum era poetul Adrian Păunescu şi de dorinţa lui continuă de a realiza lucruri noi. Ne aminteşte de primii membri ai cenaclului: Doru Stănculescu, Tudor Gheorghe, Marcela Saftiuc şi alţii şi ne cântă apoi melodia al cărui titlu îl avea şi pe tricou „Iobag la patron, iobag la stat”, povestindu-ne şi istoria acestuia. A urmat piesa realizată în anul 1995 şi intitulată „Figuranţii” şi continuă cu piesa realizată în anul 1998, împreună cu Adrian Daminescu şi intitulată „Ţara lui Impozit Vodă” cu versuri cum ar fi „Facem ce ni se cere / cu oameni mai puţini în ministere” sau ,,Suntem ţara lui Impozit Vodă / toţi perceptorii sunt la modă!”.

Andrei Paunescu Tecuci (10) În continuare, privind la o fiţuică aşezată pe trepied, ne spune că în Cenaclul Flacara nu avea nimeni voie să poarte fiţuici motivând astfel. „Eu scriu şi ştiu mii de poezii şi voi nu puteţi învaţa una, două piese!”.

A urmat o nouă melodie proprie intitulată „Cât de dragă îmi eşti tu, viaţă”, după care ne reaminteşte faptul că acel Cenaclu era pe atunci singura manifestare care nu avea un program din timp stabilit, o regie, pentru că  motiva poetul: „Cenaclul, prin nume, era un laborator de creaţie şi nu se putea stabili dinainte ce urmează sau cine va intra în spectacol”. Astfel, el şi-a desfăşurat activitatea între anii 1970-1985.

Andrei Paunescu Tecuci (9) A urmat tot o piesă proprie, „Nu te întoarce”, dedicată unor despărţiri şi lipsa puterii de decizie „Ca amantă ai fi prea jos / ca soţie ai fi prea sus!”. În continuare, cantautorul ne vorbeşte de Florin Condurăţeanu, renumitul om de televiziune de azi, care este, cum spune Andrei, tot o creaţie a tatălului său.

O altă piesă scrisă de Andrei, un adevărat îndemn la viaţă, este piesa „Fii tu însuţi” din care am remarcat versul „Dacă ai un buletin, nu eşti sigur şi un om”. Andrei ne vorbeşte în continuare de muzica uşoară, „care deşi i se spune aşa, nu e deloc uşoară”, vorbind apoi şi de cel care îşi face în faţa bisericii o cruce mare dar care nu întotdeuna înseamnă că e şi un adevărat credincios, încheiind prin a spune că „în viaţă, e bine să crezi în tine şi să fi mereu aşa cum eşti”.

Andrei Paunescu Tecuci (3) Revenit la capitolul de amintiri, ne zice că tatăl lui îi spunea, colindând ţara, „că cea mai frumoasă parte a ţării, este peste tot”. Ne cântă apoi piesa realizată în 1990 şi intitulată „Vremuri grele”, după care una realizată în 1986 şi intitulată  „Să faci pe prostu”. Ne precizează că în viaţă, nu există „Bine fără rău”, reamintindu-ne în glumă faptul că provine dintr-o familie dezorganizată. Se opreşte, privind sala, la cei de jos şi cei de sus, admirând Ateneul şi mulţumind încă odată familiei Pelin pentru această minunată realizare.

A urmat o altă piesă, cu puternic mesaj de iubire intitulată „Las-o să plece” cu trimitere la cuplurile care, din diferite motive nu se mai pot înţelege în dragoste. A recitat renumita piesă realizată în anul 1978 „Căciula” adusă în cenaclu de Ion Hagiu şi ne spune în continuare cum în anul 1982, cu Cenaclul la Reghin, aşa zisa comisie de selecţie a celor dornici să se afirme, formată din Vasile Şeicaru şi Ducu Bertzi, au ales din 30 de doritori, doar doi. Poetul Adrian Păunescu, a privit lista şi a văzut acolo un tânăr maghiar de 18 ani cu o piesă intitulată „Și totuşi iubirea”. A cerut ca acesta să vină să fie ascultat de poet, şi astfel, s-a născut nemurititoare piesă care, un timp, a dat şi numele cenaclulului. A urmat piesa „Omul pădurii”, realizată în Maramureş în anul 1995, după care piesa patriotică „Capul de la Turda”.

Andrei Paunescu Tecuci (8) Din program, nu puteau lipsi piesele „Treceţi batalione române Carpaţii’’, „Tu, Ardeal”, „Ocroteşte-i Doamne pe români”.

În final, invitatul special a ţinut să menţioneze faptul că a revenit acum la  Tecuci, la invitaţia prietenului Cristian Pohrib pe care îl stimează și aprecieză foarte mult.

Am remacat faptul că la cest eveniment au participat numeroși membri ai cenaclului  tecucean „Calistrat Hogaș”: Vasile Ghica, Vasile Sevastre Ghican, Tănase Dănăilă, Adrian Răcaru, Mișu Ștefăniu, Mihai Constantin, prof. dr. Ungan, prof. Simona Vasilie și alte cadre didactice. Au mai participat invitați din Suceava, Vaslui și alte orașe, veniți să se întâlnească cu Andrei Păunescu.

La intrarea în Ateneu, pe mese, erau expuse exemplare din revista „Flacăra lui Adrian Păunescu” nr. 24/14-20 iulie 2017, publicație condusă de Ana Maria Păunescu și Andrei Păunescu. Acesta a oferit autografe pe cărțile lui și a făcut fotografii cu cei doritori.

 

Autor: Iancu Aizic