Spectator la un recital excepțional

Fundatia Pelin Tecuci (2) Fundaţia Pelin & Friends a organizat luni, 28 august 2017, în sala Ateneu Cafe a Fundaţiei Pelin din Tecuci, un recital cu adevărat excepţional.

Recitalul cameral a fost susţinut de Cvartetul Ateneu din Bacău şi a avut în program piese de W.A. Mozart, J. Haydn şi M. Vogel şi a avut în prim plan pe prof. univ. Elizabeth Ganter, solistă a Filarmonicii din Zurich – Elveţia.

Trio Ateneu din Bacău a fost format din Andrei Onofrei la vioară, Mihai Epuran la violă şi Simona Diaconu la violoncel.

Fundatia Pelin Tecuci (5) Recitalul a fost deschis de gazda ateneului, Eugen Doru Pelin, care, după ce a mulţumit distinşilor oaspeţi pentru că au acceptat invitaţia de a concerta la Tecuci, a invitat spectatorii să asiste la un încântător recital.

După ce am ascultat o foarte interesantă introducere în lumea muzicii culte şi după ce s-a explicat strânsa şi armonioasa legătură dintre instrumentele de suflat şi cele cu corzi, am ascultat câteva piese din repertoriul marelui Josep Haydn, dar nu înainte de a ni se descrie atmosfera care exista acum peste 200 de ani când au fost compuse aceste piese, ascultate apoi la lumina lumânărilor ce  existau în acele timpuri. Au urmat piese din compoziţiile lui Michelle Vogel și lucrări realizate cu mult suflet de Wolfgang Amadeus Mozart, pentru a se încheia cu lucrări din creaţia lui Anatoli Dvorak.

În final, gazda a oferit flori interpreţilor, care au fost aplaudaţi minute în şir, la scenă deschisă şi chiar după ce aceştia au părăsit scena.

Fundatia Pelin Tecuci (3) Am remarcat prezenţa la recital a mai multor membri ai cenaclului literar tecucean cum ar fi Vasile Ghica, Vasile Sevastre Ghican, Mişu Ștefăniu, Tănase Dănăilă şi alţii.

Nu putem încheia acest material fără a remarca încă odată enorma contribuţie pe care o aduce Fundaţia Pelin la susţinerea activităţilor cultural-educative din Tecuci.

Dacă până acum s-au primit aprecieri pentru Ateneu de la actorul Radu Gheorghe, de la cantautorul şi omul de cultură Andrei Păunescu şi alţii care au trecut pe aici, acum laudele au venit de la Trio-ul Ateneu din Bacău şi distinsa profesoară universitară din Elveţia.

Felicitări domnule Pelin pentru tot ce faceţi aici, la Tecuci!

 

Autor: Iancu Aizic