Deşi caracterizate de o tendinţă descendentă în ultimii ani, furturile din locuinţe constituie fapte cu un impact deosebit asupra percepţiei populaţiei privind siguranţa personală, fapt pentru care se află permanent printre priorităţile de acţiune preventivă ale Poliţiei Române.
Astfel, în perioada august-decembrie a.c. se va derula, la nivel naţional, Campania de prevenire a furturilor din locuinţe „Hoţii sunt creativi, fii preventiv!”. Acest demers a fost iniţiat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii în parteneriat cu Groupama Asigurări şi are drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe.
Grupul ţintă este constituit din cetăţeni din mediul urban, posesori de locuinţă la bloc, urmărindu-se conştientizarea acestora asupra necesităţii şi importanţei adoptării unei conduite prudente în raport cu locuinţa şi bunurile proprii.
Pentru susţinerea activităţilor din cadrul campaniei au fost realizate o serie de materiale de suport: flyere cu recomandări preventive, afişe, dar şi site-ul www.prevenireafurturilor.ro.
La nivelul judeţului Galaţi, campania a fost lansată prin intermediul unei acţiuni publice organizată pe raza municipiului Galați, în zona Țiglina 1, unde poliţiştii le-au oferit celor prezenţi materiale informative care descriu principalele moduri de operare folosite de către infractori, dar şi recomandări pentru reducerea riscului de victimizare.
În perioada următoare, poliţiştii vor organiza atât activităţi de informare a diverselor grupuri ţintă din mediul urban, cât şi acţiuni de distribuire în locuri publice a materialelor conţinând recomandări preventive.
Pentru a minimiza riscul de a deveni victime ale furturilor din locuinţe, poliţiştii vă recomandă:
- Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute în locuinţă;
- Când lipsiţi de acasă, nu lăsaţi ferestrele deschise;
- Vorbiţi doar cu persoanele apropiate despre plecarea în concediu;
- Nu transformaţi conturile de pe reţelele de socializare în surse de informaţii pentru infractori;
- Atenţie la ceea ce postaţi (dumneavoastră sau copiii dumneavoastră) pe site-urile de socializare; informaţiile privind planurile de vacanţă sau plecările de lungă durată pot constitui indicii uşor de valorificat de către infractori;
- În cazul în care lipsiţi o perioadă mai lungă de timp de acasă, rugaţi o persoană de încredere să ridice corespondenţa;
- Un sistem de tip interfon instalat la intrarea în scara blocului poate constitui o barieră în calea infractorilor, dacă este utilizat corespunzător;
- Dacă locuiţi la parter sau la etajul I, luaţi în calcul montarea unor grilaje solide la ferestre.
- Dacă sunteţi victimă sau martor al unei infracţiuni, anunţaţi poliţia la telefonul de urgenţă 112.
Nu uitaţi! Hoţii sunt inventivi şi pot transforma orice vulnerabilitate într-o ocazie de a da următoarea lovitură.
IPJ Galaţi