Fundaţia Pelin, continuă cu mult succes acţiunea de a aduce muzică, în special cea cultă, cât mai aproape de iubitorii de cultură tecuceni. Astfel, joi, 7 septembrie 2017, ne-a invitat la o nouă manifestare unde, alături de lansări de cărţi, am asistat la un încântător recital de pian şi flaut.
Pentru început, gazda, Doru Pelin, ne-a invitat să urmărim un reuşit filmuleţ despre viaţa şi activitatea scriitorului Vasile Ghica, autorul cărţilor care urmau să fie lansate, material realizat de preotul Constantin Velicu. Urmărind acest material, am remarcat faptul că scriitorul Vasile Ghica surprinde prin cărţile lui adevărate momente reale din viaţa de zi cu zi scoţând generalul din particular dar şi particularul din general, filmul încheiindu-se cu frumosul aforism „Dublează umărul cuiva şi îţi va zâmbi sufletul!”.
Invitat să ia cuvântul, scriitorul Vasile Ghica începe prin a mulţumi publicului pentru că a răspuns invitaţiei sale de a participa la acest eveniment şi continuă prin a ne spune că încă de mic, a dorit să ajungă actor, a participat ca figurant la realizarea unui film despre Ion Creangă şi anunţându-şi cunoscuţii că joacă în film, la premieră a constatat că scena în care apărea şi el era tăiată: „În schimb, iată, acum, am ajuns personaj principal prin acest filmuleţ”.
Scriitorul a vorbit în continuare despre istoria Tecuciului, moment în are a invitat-o pe profesoara Marin Oana de la CNCH să ne vorbească despre un proiect despre istoria oraşului nostru, proiect la care mai lucrează şi prof. Monica Onica, încercând prin aceasta să facă elevii să se apropie cât mai mult de istoria, cultura şi tradiţiile româneşti şi în special cele tecucene. „Încercăm prin aceasta, continuă profesoara Marin, să redescoperim Tecuciul cu obiectivele lui importante şi mulţumim, cu această ocazie, partenerilor noştri. Vom promova patrimoniul local sprijinindu-ne pe faptul că totul are un început. Vom fi atenţi şi cu faptul că recent, s-au împlinit o sută de ani de la încetarea din viaţă a marelui tecucean Calistrat Hogaş, patronul nostru spiritual şi închei, reamintind celor interesaţi că vineri 8 septembrie, la Biblioteca municipală vom susţine activitatea intitulată <<Educaţie: Atunci şi acum – Calistrat Hogaş, scriitor şi ctitor de şcoală>>”.
Revenit la microfon, scriitorul Vasile Ghica ne reaminteşte faptul că Tecuciul este un oraş bogat în evenimente culturale şi sociale: „Să nu uităm faptul că oraşul Tecuci apare cu 24 de ani înaintea oraşului Bucureşti, să nu uităm de aportul la Marea Unire adus de Cocuţa Conachi, că suntem Capitala Cercetăşiei, suntem aproape de marea localitate istorică Mărăşeşti. Aici, la Tecuci, în secolul XIX aveam saloane literare, am avut mari valori literare ca Theodor Şerbănescu, Ion Petrovici, Calistrat Hogaş, Iorgu Iordan, Gh. Petraşcu, iar Tecuciul era alături de Fălticeni şi Bacău un important oraş moldovean. Avem trei unităţi de cultură, casa de cultură, muzeu, bibliotecă, avem clubul copiilor, avem Club Art, avem numeroşi membri ai USR şi nu în ultimul rând, avem acum şi Fundaţia Pelin unde s-au desfăşurat şi se desfăşoară activităţi importante”.
Scriitorul V. Ghica a trecut apoi la prezentarea cărţii sale intitulate „Spovedanii în oglindă”, apărută la Editura Detectiv Literar, pe care autorul o consideră o lucrare de autocunoaştere, un dialog cu autorul, mai bine zis. Începe prin a ne spune că învăţătorul lui era un om de o mare înţelepciune şi ne reaminteşte de bunicul lui, de la care a rămas cu importantele vorbe precum „În viaţă, să nu tragi la lucru prost” şi să nu uităm niciodată că „Mintea sănătoasă trebuie să fie mereu şi corect antrenată”.
„Rămân surprins, continuă scriitorul Ghica, citind într-un material faptul că aproape 80% din omenire, pleacă de pe această lume fără să ştie sau să participe la evenimente culturale. E foarte mult!”
În toate, încheie scriitorul rezumatul primei părţi a lucrării, trebuie să fie o măsură, în toate să avem exigenţă şi respect!
Trecând la partea a doua a lucrării, autorul ne spune că aici are mai multe amintiri despre viaţă. „De fapt, titlul, spovedanie, înseamnă a spune nişte adevăruri, lucru pe care eu l-am făcut aici.” Vorbeşte în continuare de problema rromilor, scoţând în prim plan figura marelui om de cultură Ion Voicu. Vorbeşte şi despre relaţiile cu maghiarimea, dar şi despre holocaust. Rămâne totuşi mirat de faptul că manualele ungureşti tipărite în România, nu conţin nici o hartă a României. Se vorbeşte în continuare şi despe monarhie.
A urmat prezentarea celei de a doua cărți, „Surâsul lui Icar”, apărută la editura Erikon, autorul ne spune că aforismul este o specie literară prin care el se poate exprima mai bine: „Am multe cărţi scoase de sub tipar şi pot spune că pentru aceasta, am avut şi o oarecare şansă pentru că în Tecuci sunt mulţi scriitori talentaţi dar poate nu toţi au avut şansa mea. Aşa cum am spus, prin aceste aforisme, eu mă exprim mai bine, în ele se poate vedea atitudinea mea faţă de ceea ce se petrece în jurul meu, în ţară sau în lume. Închei, spunând că totuşi, se pare, nu mergem chiar pe un drum bun, în toate domeniile”.
Trecându-se la discuţii, au luat cuvântul prof. scriitor Ionel Necula, prof. poet Ionel Scarlat şi prof. Virgil Pavel, care printre altele a spus că prin profesorul Vasile Ghica avem un fin observator al elementului social şi cultural, un fin observator care lucrează cu recizia pe care o are medicul chirurg când are în mână bisturiul. „Realizator al cărții <<Nasc şi la Tecuci oameni>>, avem acum, în faţă, un adevărat exemplu prin scriitorul Vasile Ghica”, a încheiat profesorul Pavel.
Partea a doua a manifestării, a fost deschisă tot de prof. Ghica, cel care ne-a prezentat pe cei doi invitaţi gălăţeni, dar cu origini tecucene.
Livia Teodorescu – Ciocanea este compozitoare şi pianistă, profesor universitar doctor la catedra de compoziţie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Lucrările sale au fost interpretate în ţară dar şi în Italia, Franţa, Spania, Anglia, Ucraina, Rep. Moldova, Germania, Danemarca şi altele. A fost decorată cu Ordinul Naţional Meritul Cultural în grad de Cavaler în anul 2008.
Nicolae Mantu este dirijor la Secţia de revista a Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi. Este profesor la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi.
Soliștii au interpretat compoziții celebre din Gabriel Faure, Lili Boulanger, Benjamin Godard, Franz Liszt, Frederic Chopin, Franz Peter Schubert și Achille Claude Debussy.
Autor: Iancu Aizic