Joi, 26 octombrie 2017, de marea sărbătoare a Sfântului Dumitru, Şcoala gimnazială ,,Dimitrie Sturdza’’ şi-a cinstit aşa cum se cuvine ziua patronului spiritual.
Dimitrie A. Sturdza (1833-1914) a fost un foarte cunoscut om politic, ministru şi chiar prim-ministru al României între anii 1885-1909, iar între anii 1882-1884 a fost şi preşedinte al Academiei Române. Legăturile lui cu Tecuciul se explică prin faptul că a avut proprietăţi şi pământuri în zona noastră, zona pe care de altfel, a reprezentat-o ca senator în Senatul României.
Manifestarea s-a desfăşurat în sala ,,Ion Petrovici’’ din Tecuci şi a fost deschisă de Mihail Vasilache, referent al Casei de cultură, care, după ce a solicitat publicului să se ridice în picioare pentru a asculta Imnul României, a oferit microfonul preotului Mihai Roşu care a oficiat o slujbă de pomenire pentru elevii şi profesorii acestei şcoli care nu mai sunt astăzi printre noi. În continuare, părintele Roşu a vorbit despre legătura ce trebuie să existe între şcoală şi biserica, urând La Mulşi Ani şi alte succese în viaţa şcolară.
A fost invitată apoi pe scenă prof. Raluca Gabor, director al şcolii, care a vorbit despre activităţile instituţiei de azi dar şi o analiză a celor 128 de ani de când există această unitate. A continuat prin a felicita elevii şi profesorii ce activează aici, subliniind o parte din rezultatele obţinute de aceştia la olimpiade sau alte concursuri naţionale, situând şcoala pe un loc onorabil pe ţară.A adus mulţumiri şi a invitat copiii să între în scenă şi să arate ce au pregătit ei pentru acest eveniment, sub conducerea prof. Maricica Movileanu. A fost invitat profesorul Mihai Pohrib pentru a prezenta câteva repere istorice ale personalităţii patronului nostru spiritual.
Prof. Pohrib începe prin a spune că acesta s-a născut la 25 februarie 1833 la Miclau;eni, judeţul Roman, azi judeţul Iaşi. Provine dintr-o familie boierească, care între proprietăţi avea şi moşia Gaiceanu din judeţul Tecuci. Tânărul studiază la mai multe universităţi din Germania şi la 23 de ani intră în politică în Partidul Naţional al Moldovei. Este de opt ori ministru şi de patru ori prim-ministru. Este senator şi chiar preşedinte al Senatului. A condus PNL fiind înlocuit de marele I.C. Brătianu. A fost reprezentant al României la Constantinopol şi a colaborat cu Al.I. Cuza. A murit la Bucureşti şi este înmormântat la Cimitirul Bellu. Voi încheia această prezentare, a spus profesorul Pohrib, spunând că într-un discurs al acestuia cu ocazia sărbătoririi lui a 70 de ani de viaţă acesta a declarat ,,Mă declar mulţumit pentru că am putut contribui şi eu cu ceva la Renaşterea Patriei’’!
Apoi, au apărut pe scenă cele două prezentatoare din clasa a V-a, Diana Munteanu şi Amalia Teodor care şi-au invitat pe rând, colegii pe scenă pentru a ne arata ce au pregătit pentru acest mare eveniment. Pentru început am urmărit ,,Boboceii’’ învăţătoarei Florentina Golea cu multe cântece animate şi cu învăţătoarea frumos echipată, în mijlocul lor, oferindu-ne un spectacol cu totul şi cu totul inedit, baloanele fiind mereu prezente.
Învăţătoarea Valeria Tudorache de la cl. I-a A ne-a introdus în lumea dansului popular urmărind-o apoi şi pe Maria Georgescu. În continuarea, învăţătoarea Dumitra Pârvana de la cl. a II-a A ne-a prezentat prin elevii dânsei un frumos dans modern, după care a urmat Mioara Irimia. Eleva Delia Iancu de la clasa învăţătoarei Mirela Paraschiv ne-a prezentat un microrecital pianistic.
Profesoarele Raluca Gabor şi Maricica Movileanu au pregătit eleva Ştefania Coroiu cu frumoasa piesă ,,Copilăria’’. Prof. Claudia Ghica de la cl. a VI-a A a pregătit elevele Minola Nechifor cu monologul ,,În gară’’ şi pe Alesia Munteanu, interpretă de muzică uşoară, cu piesele ,,A milion stars’’ şi ,,Stelele nu mor’’,după care prezentatorul Mihail Vasilache a invitat-o în faţă pe Alesia şi a spus că această colegă a participat la concursul ,,Constelaţia necunoscută’’ediţia cu nr. 47 de la Bacău din 14-15 octombrie 2017 şi cu piesa,,Stelele nu mor’’pe care ne-a prezentat-o şi acum, luând Trofeul pentru ,,Cea mai bună interpretare a unei melodii româneşti’’, la concurs participând peste o sută de tineri interpreţi şi alături de ea au mai obținut premii şi câţiva copii de la Casa de cultură Tecuci pregătiţi de Claudiu Vişan.
Pentru clasa a IV-a A, învăţătoarea Elena Taralungă a prezentat un frumos dans modern, toţi copiii având pe tricou cu litere mari inscripţionat Doar Dumnezeu ocroteşte România.
Pentru clasa a VI-B, prof. Daniela Cusiac a prezentat sceneta ,,Portretul colegei de bancă’’ pentru că apoi să urmărim alte dansuri moderne.
Clasa a VII-A, prof. Ecaterina Frangate ne-a prezentat sceneta ,,Amintiri’’ iar pentru clasa a VII-B, eleva Crina Tudorache pregătită de prof. Viorica Pătrăşcanu ne-a prezentat o frumoasă melodie de muzică uşoară.
Clasa a VIII-A, condusă de prof. Livia Tudorici a prezentat sceneta ,,Floarea şi Gheorghe’’, iar eleva Diana Ilie de la clasa prof. Maria Iacomi ne-a cântat şi încântat la pian. Tot la pian au cântat şi elevele Beatrice Pamfil şi Alexandra Dinu pregătiţi de prof. Costică Tamas.
În final am ascultat un nou grup format din Alesia Munteanu, Ştefan Birzu, Daris Cocoiag, Beatrice Anghel, Maria Petrea, Nicoleta Capotă şi Florin Vintilă cu piesa ,,Andri Popa’’.
Prof. Alice Cristache din partea ISJ Galaţi a felicitat elevii şi profesorii şcolii pentru rezultatele obţinute urându-le mult success în activităţile viitoare.
Se cuvin mulţumiri şi celor două coregrafe care au pregătit elevii şcolii, Mariana Enache şi Nicoleta Cucoaneş. A fost un spectacol agreabil şi reuşit din toate punctele de vedere.
Autor: Iancu Aizic
Galerie foto: