Spectator la un excepţional recital dat de profesionişti

Fundatia Pelin Tecuci (1) Sub sloganul „Artă pentru suflet”, Fundația Pelin a prezentat sâmbătă, 28 octombrie 2017, un nou recital vocal instrumental.

De această dată, în faţa publicului de la Ateneul tecucean, a evoluat Ansamblul Psalterion, avându-l coordonator muzical şi realizator pe profesorul Gabriel Bulancea.

Fundatia Pelin Tecuci (6) Solişti au fost Adelina Diaconu – soprană, Florin Bobei – tenor, iar instrumentiştii care au cântat, şi cu adevărat ne-au încântat, au fost Marian Sava la vioara, Anişoara Negură la oboi, Cristian Dumea la orgă şi Gabriel Bulancea la chitară.

Recitalul a fost deschis de prezentatoarea Daniela Vlad, realizatoare a emisiunii „Ora de cultură” de la  Radio Pro FM, care ne-a prezentat membrii ansamblului ce a fost înfiinţat în anul 2013, la insistenţele profesorului Gabriel Bulancea şi cu sprijinul membrilor săi fondatori.

Fundatia Pelin Tecuci (7) Graţioasa prezentatoare ne spune că  ansamblul are o linie melodică cu o coordonată cu ritm baroc dar, de multe ori, atacând şi bucăţi clasice sau chiar moderne. Ne spune în continuare, foarte plastic, că  muzica e o adevărată terapie necesară, ca un răspuns la care nu s-a pus încă nicio întrebare. „Prin muzică, noi trebuie să fim cât mai buni, departe de lumea dezlănţuită din ziua de azi. Vă mulţumim pentru faptul că aţi ales să fiţi în această seară alături de noi şi vă invităm să-i ascultaţi pe aceşti minunaţi instrumentişti”, a încheiat prezentatoarea.

În program, am ascultat piese de Craig Armstrong, Antonio Vivaldi, J.S. Bach, A. Cornelli, C. Monteverdi, Gabriel Faure, K. Jenkis, J. Groban, Celine Dion şi E. Morricone.

Fundatia Pelin Tecuci (3) Între piese, am avut fericita ocazie să ascultăm un excelent recitator în persoana actorului gălăţean Vasile Dănilă, cel care ne-a prezentat, aşa cum ştie el mai emoţionant, poezii de o mare sensibilitate umană cum ar fi „Te aştept”, „Intră”, „Prizonierul şi Prăpastia”  de Vasile Voiculescu, „Isus în celulă” de Radu Gyr, „Glossa” de M. Eminescu.

În final, publicul a aplaudat minute în şir evoluţia  talentaţilor instrumentişti. Prezentatoarea Daniela Vlad a mulţumit publicului în numele acestora. Mulţumiri au fost adresate de prezentatoare şi familiei Pelin pentru tot ce au realizat  aceştia pentru cultura tecuceană.

Fundatia Pelin Tecuci (5) Actorul gălăţean Victor Mihăilescu a asigurat partea de sound-design dar şi încântătoarele proiecţii video.

Acesta a fost un nou pas, sigur, făcut spre cultură de Fundaţia Pelin care are şi pe viitor programate alte interesante manifestări culturale adresate cu mult drag tecucenilor.

 

Autor: Iancu Aizic