A treia apariție literară a profesorului Virgil Pavel – Galerie foto

Virgil Pavel Tecuci (3) La începutul acestui an profesorul Virgil Pavel ne-a  pus la dispoziție două reușite cărți, respectiv „80 de ani în jurul vieții mele” și „Întoarcerea în timp” – aceasta având coautor pe distinsa lui soție, Lidia Pavel.

Ieri, 11 noiembrie, am fost invitați de inimosul profesor Virgil Pavel, la o nouă lansare de carte, volumul intitulat „Nicolae Pavel, 75 de ani, România – America via matematica”.

Virgil Pavel Tecuci (10) Manifestarea, care a avut loc la sala Studio a Casei de Cultură Tecuci, a fost deschisă de prof. Viorel Burlacu care pentru început a salutat publicul prezent, public în care s-au regăsit multe cadre didactice tecucene dar și din alte orașe, invitați speciali și numeroși membri ai Cenaclului literar tecucean. Vorbitorul ne spune că lumea în care el se desfășoară mai bine este cea literară și îl invită pe prof. Pavel pentru un cuvânt de început.

Virgil Pavel Tecuci (15) Prof. Pavel începe prin a mulțumi din tot sufletul celor prezenți la acest eveniment, apoi continuă: „Lansarea aceasta vine după ce, cu puțin timp în urmă, am avut una și la  Iași, la Universitatea unde a predat fratele meu, Nicolae, unde am fost însoțit de prof. Burlacu și alți iubitori de literatură. Cu lansarea la Tecuci, putem modifica titlul spunând <<Nicolae Pavel, 75 de ani, România – America, via matematica prin Iași și Tecuci>>.

Cartea, apărută la editura Performantica din Iași îl are ca redactor pe scriitorul Aurel Brumă, un alt tecucean, iar lectura și corectura aparțin prof. Lidia Pavel.

Virgil Pavel Tecuci (8) În carte găsim nume de fost studenți ai prof. Nicolae Pavel, azi academicieni și membri ai unor importante foruri de matematică. Aceasta este totuși o carte de autor, de adevărat cercetător, cu largă recunoaștere în lumea literară. Aici, în carte, găsim și aprecieri de la mulți profesori universitari, din care numim doar pe medicul, dar și scriitorul tecucean, Ion Jean Hurjui, cetățean de Onoare al municipiului Tecuci”.

Virgil Pavel Tecuci (7) S-a urmărit un reușit film realizat de – așa cum a spus prof. Burlacu – un adevărat animator al vieții culturale tecucene, prof. Ștefan Andronache, animatorul tecucean de ieri, de azi și de mâine. Filmul ne face cunoștință cu locul natal al familiei Pavel, Strâmba, actual Vâlcele, comuna Corbița, județul Vrancea, trecându-ne prin copilărie, studenție și ajungând în SUA.

Virgil Pavel Tecuci (17) În continuare, a luat cuvântul prof. univ. dr. Silviu Sburlan, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța care începe prin a ne spune că este pentru prima oară la Tecuci dar este foarte bucuros de faptul că a găsit aici o activitate culturală cum nu credea că poate exista. Acest lucru m-a emoționat profund, a spus distinsul prof. univ. Mulțumește și pentru activitatea de față, spunând că s-a cunoscut cu Nicolae Pavel la facultatea ieșeană de matematică, atunci când decan era prof. Gheorghiev, și pentru numai 5 locuri au intrat 10 pentru fiindcă toți aveau aceeași notă maximă: „Am continuat apoi să concurăm la olimpiade și la alte concursuri. Avea o mare voință, o imensă capacitate și era un foarte bun organizator. Cu o vorbă bună, cu un zâmbet, rezolva orice conflict. Am fost de trei ori în SUA și această țară adună ce e mai bun iar faptul că prof. Nicolae Pavel a rezistat, înseamnă că a fost cu adevărat bun!”.

Virgil Pavel Tecuci (18) Este invitată la microfon prof. univ. dr. Cornelia Livia Bejan, fostă studentă a prof. univ. Nicolae Pavel. Ne spune că a colindat prin țări cu renume ca Japonia, Germania, Canada, Rusia, dar e pentru prima oară la Tecuci, unde a găsit o căldură sufletească cum nu credea. Prof. Bejan ne readuce în prim plan nume de mari profesori universitari, în frunte cu prof. D. Manjeron și mulți alții, și ne spune, ca o glumă, faptul că Matematică ar veni de la cuvintele „mă tem”.

Virgil Pavel Tecuci (14) „Profesorul N. Pavel a avut foarte mari realizări la nivel internațional iar eu, ca studentă și apoi profesoară universitară, am fost uimită de ce a putut realiza acest om! El s-a acomodat foarte ușor în SUA iar în țară, când ne era profesor universitar, făcea din oră o adevărată artă și îți părea rău că se termină ora, mereu, parcă, prea repede. Pe om îl poți cunoaște după fapte, nu toți trăim mult, dar, cât trăim, trebuie să trăim frumos. De aceea, felicit pe organizatori pentru acest minunat eveniment”, a spus profesoara Bejan.

Virgil Pavel Tecuci (19) A luat în continuare cuvântul prof. Vasile Ghica, începând prin a spune că este foarte bucuros să participe la un așa eveniment, cu atâtea personalități importante: „Mă bucur să aud cuvinte frumoase despre Tecuci, pentru că acest loc a fost înzestrat cu nume de mare valoare, așa cum alte orașe mai mari ca al nostru nu au. Prof. Pavel ne face mereu să fim mândri de el. Este o persoană foarte generoasă, un adevărat ferment pentru colectivitate, perseverent în absolut tot ce face, atașat de ținutul natal. Dânsul a adunat ca o furnicuță dovezi și documente pe care ni le-a oferit cu multă dragoste. Toți frații lui au avut studii universitare și asta a fost un lucru minunat. Am citit cu multă plăcere cartea și remarc faptul că descrierile făcute au fost cu adevărat curate, curgând cât se poate de lin. Îl felicit și îi urez succes în continuare!”.

Virgil Pavel Tecuci (20) A luat cuvântul prof. Sorin Ionescu de la CNSH vorbind despre legătura dintre Tecuciul literar și Tecuciul matematicienilor.

Scriitorul Tănase Dănăilă, referindu-se la acest fericit eveniment literar, începe prin a ne spune, conform poetului „Niciodată toamna nu fu mai frumoasă”. Face în continuare o atentă analiză a cărții, încheind prin a zice că, în general, „oamenii mari se nasc în case mici”.

Prof. Gheorghiță Ifrim, doctorand în geometrie, ne vorbește despre legătura dintre matematică și literatură.

Virgil Pavel Tecuci (23) Cuvinte de apreciere pentru noua carte au venit și de la prof. Constantin Oancă, care vorbește de legătura dintre matematică și poezie dar ne fascinează cu un frumos colind. Prof. Pavel ține să reamintească publicului prezent că prof. Oancă este nepotul artistului plastic care a pictat biserica din comuna Strâmba.

Virgil Pavel Tecuci (24) Scriitorul Petre Rău precizează: „Prof. Virgil Pavel mi-a fost profesor la liceu și l-am reîntâlnit la Galați, la o lansare a mea de carte. De atunci, am colaborat, l-am ajutat la editarea primelor două cărți dar i-am spus, mai bine zis l-am avertizat de faptul că odată ce s-a apucat de scris, va continua. Acum, vă spun sigur, lucrează la cea de a patra carte”.

Emoționantă, a luat apoi cuvântul Tatiana Mușat, sora cea mică a fraților Pavel, destăinuind mai multe despre frații dânsei.

Virgil Pavel Tecuci (25) Prof. Ion Pricope din Podul Turcului ne vorbește de locurile natale cu bucuria faptului că părinții fraților Pavel l-au botezat. Zona lor a dat un general de armată, pe Viorel Pieptene, dar este și zona renumiților Zeletini.

În final, se citește scrisoarea prof. Nicolae Pavel, prin care își arată regretul că nu poate participa la acest eveniment. A urmat sesiunea de autografe pe cărțile autorului Virgil Pavel.

 

Autor: Iancu Aizic

Galerie foto: