Două ore de adevărat spectacol la Ateneul Fundației Pelin

Ateneu Pelin Tecuci (1)Marți, 14 noiembrie, Ateneul Fundației Pelin din Tecuci și-a invitat din nou iubitorii de muzică pentru a asista la concertul intitulat semnificativ „Emoții de toamnă” – bijuterii muzicale românești, pe scenă evoluând tenorul Răzvan Săraru și pianista Tatiana Zaharova-Ionașcu.

Tenorul Răzvan Săraru este născut la Galați, licențiat al Universității de muzică la clasa prof. Ionel Voineag, participant la numeroase concursuri în țară și în străinătate, semifinalist la concursul „Regina Elisabeta” din Bruxelles și deținător al Premiului de Excelență al Uniunii criticilor și muzicologilor din România. Actualmente este tenor al Teatrului de Operă și balet „Oleg Danovski” din Constanța.

Ateneu Pelin Tecuci (7)Tatiana Zaharova-Ionașcu este solistă a Teatrului gălățean și este născută la Chișinău, loc unde a urmat și școala, având acum și un doctorat în muzică. Din anul 2004 este maestru corepetitor pentru soliștii de operă și operetă a Teatrului „Nae Leonard” din Galați, făcând cu aceștia numeroase turnee în Europa.

Până la începerea spectacolului, am urmărit pe ecranul Ateneului, imagini cu artiștii ce urmau să evolueze dar și cu interesantul anunț care ne reamintea faptul că Ateneul este, sau mai corect spus a fost la Tecuci, chiar dacă nu sub acest nume, încă din anul 1892, deci sărbătorim anul acesta 125 de ani de Ateneu!

Ateneu Pelin Tecuci (9)Privind imaginile cu artiștii așteptați mă gândeam că, poate, nu toți tecucenii ne dăm seama ce înseamnă prezența acestor invitați, și nu doar acestora, aici la noi, la Tecuci, la acest minunat Ateneu, deschizător spre adevărata cultură, pe care ne-o oferă cu multă generozitate familia Pelin. În această locație, Ateneu, oamenii iubitori de cultură încep să vină din ce în ce mai mulți și se regăsesc în acest loc, ca între adevărații prieteni.

Concertul la care facem acum referire, a fost deschis de simpatica prezentatoare Daniela Vlad, realizatoare a emisiunii „Ora de cultură” de pe PRO FM, lider FM, emisiune care se desfășoară, de obicei lunea, începând cu orele 18. Prezentatoare începe prin a mulțumi spectatorilor prezenți în sala Ateneu, spațiu ce găzduiește adevărata activitate culturală.

Ateneu Pelin Tecuci (3)Continuă spunând că, dacă ne este sete, trebuie să bem apă, peste 2 litri pe zi pentru a ne menține, dar, aici, venim cu mult drag pentru a ne astâmpăra setea de cultură și în special, de muzică. Să iubim muzica, așa cum alții dar și noi, trebuie să ne iubim pământul natal, cum bine spuneau minunatele vorbe ale marelui Petre Țuțea.  Vorbind de apă, prezentatoarea ne vorbește de bogăția poporului nostru, izvorul cultural de la care noi ne adăpăm și ne liniștim setea de cultură. Pentru că noi, românii, avem o cultură bogată iar noi, am venit acum aici, în fața voastră, să vă prezentăm câteva adevărate bijuterii muzicale românești.

Spun aceasta pentru că știm cu toții că bijuteria este un obiect care se realizează cu multă trudă, din ceva brut, din ceva ce nu îți poți închipui că va ieși așa un miracol. Noi, repet, vă vom prezenta prin cei doi valoroși invitați, adevărate bijuterii românești, pentru că nu trebuie să uităm nicicând că suntem români!

Ateneu Pelin Tecuci (5)A fost invitat în scenă tenorul Răzvan Săraru, primit cu multe aplauze, la fel și pianista Tatiana Zaharova-Ionașcu. Tenorul începe prin a ne spune „Nu știu cum să vă explic mai bine, ce simt și mai ales ce am simțit când am văzut ce se întâmplă aici, la dvs, la acest minunat Ateneu. Am colindat prin multe orașe și chiar țări, dar ce se întâmplă aici, este cu totul și cu totul excepțional. Să vă bucurați pentru tot ce face aici, această minunată familie Pelin. De aceea, trebuie să repet, spunând, bucurați-vă de imensa șansă de a fi alături de cultură și mai ales, de muzică!”

În continuare, pianista s-a adresat publicului cu o emoție normală, într-o limbă română vorbită aproape corect, dar cu o imensă sensibilitate.

Ateneu Pelin Tecuci (4)S-a trecut apoi la audiția propriu-zisă, începându-se cu un buchet de piese compuse de Tiberiu Brediceanu, cel ce a compus muzică simfonică, de film, teatru, etc. Au fost prezentate piesele  „Cine mă aude cântând”, „Bagă Doamne luna-n nori”, „Dragu-mi mândro de tine’’ dar și piesa „Crizanteme” de Sabin Drăgoi.

Au urmat apoi melodii în primă audiție realizate de compozitorul Sabin Pautza, cel care a încredințat cu multă dragoste și siguranță piesele tenorului Răzvan Săraru, acesta manifestându-și bucuria pentru acest lucru.

Prezentatoarea ne reamintește faptul că Sabin Pautza a fost orchestrator și asistent al renumitului compozitor Leonard Bernstein. Plin de emoție, tenorul ne prezintă în prima audiție, la Tecuci, piesele „Tatăl nostru”, „Cu miresme amețitoare”, „Și aș fi vrut”, „Tu mi-ai furat primul sărut”.

Ateneu Pelin Tecuci (6)Revenită pe scenă, Daniela Vlad ne spune că melodia ce va urma va fi dedicată tuturor mamelor din sală și chiar celor care ne ascultă pe diferite rețele de socializare, numind aici „pe profesoara de franceză Elena Leon din Constanța și chiar mamei mele, care e și acum alături de mine, având o vârstă foarte frumoasă și eu îi mulțumesc și cu această ocazie pentru tot ce a făcut pentru mine”.

Melodia pe care a interpretat-o tenorul cu foarte mult profesionalism și patos s-a numit  „Tare necăjit am fost”, pe versurile lui Virgil Carianopol, tenorul încheiind prin a ne îndemna „Să nu vă uitați și să vă iubiți mereu părinții”!

Au urmat piesele „Miorița 3”, „Vai Mândruțo”, „Miorița 2”, „Dragu mi-i mândro de tine” și „Mult mă întreabă inima de tine”, toate de Tiberiu Brediceanu.

Ateneu Pelin Tecuci (8)Pentru a prezenta următoarea melodie, realizatoarea a spus doar „Ce te legeni” urmând fireasca întrebare, ce urmează, la care publicul a spus în cor „Codrule” și Eminescu, prezentatoarea făcând o adevărată pledoarie pentru sentimentul național și dragostea față de poeți și interpreți.

A fost apoi invitat pe scenă amfitrionul evenimentului, Doru Eugen Pelin, omul, care așa cum spune prezentatoarea, se străduiește și chiar reușește să aducă cultură în mijlocul tecucenilor. Doru Pelin spune că încearcă și continuă să facă lucruri frumoase, dar, pentru aceasta, avem nevoie și de oameni frumoși din toate punctele de vedere, pentru că vrem să lăsăm ceva în urma noastră: „Și noi, am primit educație de la părinții noștri, acum avem noi datoria să ne educăm copiii, tineretul, să îi îndreptăm spre cultura adevărată, pentru că și aceștia să lase ceva în urma lor. Știu de la bătrâni că nimic nu se face, dacă nu e cineva să facă. Eu, de aceea fac acest lucru”.

Ateneu Pelin Tecuci (2)În continuare, am ascultat în interpretarea tenorului o arie din opera „Țara surâsului” de Franz Lehar urmată de piesele „Tu ești iubirea mea” pe care a dedicat-o cu drag publicului tecucean, alături de rugămintea de a nu-i uita iar simpatica prezentatoare a continuat spunând  „Vom reveni cu siguranță și cu mult drag la Tecuci, pentru că nu puteți scăpa de noi. Și nici nu vrem, noi continuăm”.

Ateneu Pelin (10) Prezentatoarea, văzându-l în sală pe părintele protopop  Gheorghe Joghiu l-a invitat să ia cuvântul, acesta vorbind de bucuria ce a realizat-o aici, la Tecuci, acest Ateneu, venind cu date din istoria culturală a orașului. Printre altele, părintele a spus „Voi, artiștii, sunteți alături de noi, purtătorii vorbelor și cuvintelor frumoase, voi vă adresați direct sufletelor semenilor noștri”. Au fost invitați pe scenă toți realizatorii acestui minunat eveniment care au adus din nou, sublimul la Tecuci.

Așteptăm cu drag, pe aceștia și pe oricare din purtătorii de cultură și muzică la acest minunat Ateneu!

 

Autor: Iancu Aizic