Ziua Națională a României sărbătorită cu fast la Ateneul Pelin

Ziua Nationala Tecuci (1) Fundaţia Pelin, care activează sub înălţătoarele îndemne „Promovăm cultura, susținem educația’’ și ,,Suntem alături de oamenii noștri’’, ne-a invitat și vineri 1 Decembrie 2017, de măreața zi a Sărbătorii Naționale, să participăm la un Concert de muzică veche românească. Spectacolul, desfășurat sub înălțătorul îndemn ,,Tecucenii sărbătoresc Marea Unire’’, a ținut să ne readucă acorduri de acum două, trei sute de ani din Țările române, purtând amprente ale timpului lui Dimitrie Cantemir, Anton Pann dar și a altor autori, alături de multe piese din folclorul românesc.

Ziua Nationala Tecuci (2) Intrând în sala Ateneului, frumos împodobită pentru această sărbătoare, am remarcat cum spectatorii încep să se cunoască între ei și bucurându-se de revedere, precum adevărați prieteni. Pentru această manifestare am avut în fața noastră grupul vocal-instrumental ,,Kalofonis’’, recunoscut ca o formație de muzică veche românească. Deși ei cântau de mai mult timp împreună, adevăratele baze ale formației au fost puse la sfârșitul anului 2014, funcționând în cadrul Asociației pentru promovarea Patrimoniului Cultural APPC Galați. În formație găsim studenți la conservator, liceeni de la liceul de Artă ,,Dimitrie Cuclin’’ Galați, profesori sau angajați ai Teatrului muzical ,,N. Leonard’’, toți având o pasiune comună: muzica veche românească.

Ziua Nationala Tecuci (3) Spectacolul a fost deschis de simpatica prezentatoare Daniela Vlad, vorbind pentru început despre importanța evenimentului, ziua de 1 Decembrie, îndemnându-ne să facem totul pentru a păstra în memoria noastră importanța acestei zile a Marii Uniri. Ne sunt prezentate contribuțiile Regelui Ferdinand, a Reginei Maria și a lui Ionel Brătianu, amintindu-se și de cei peste 100.000 de participanți, despre cei 1228 de delegaţi aleși prin vot universal.

Ziua Nationala Tecuci (4) Prezentatoarea continuă spunând că datorită profesiei dânsei ar fi putut pleca oriunde în lume dar a rămas aici în România pentru a simți mirosul gutuilor sau gustul adevărat al roșiilor pământului românesc, știind că oriunde ai pleca și orice post ai ocupa peste hotare vei fi considerat tot un străin, ducând dorul țării tale. Vorbitoarea încheie reamintind de Mica Unire din 1859 revenind la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, reamintind faptul că mesajul Unirii a fost citit atunci de Vasile Goldiș iar la 11 decembrie 1918 s-a dat legea care consfințea Marea Unire.

Ziua Nationala Tecuci (5) Prezentatoarea îl felicită pe organizatorul acestui eveniment, Doru Eugen Pelin și îl invită la microfon. Acesta începe prin a spune ,,Să fii român înseamnă să îți iubești credința strămoșească în care te-ai născut și să iubești necondiționat țara’’, încheind prin a spune ,,La mulți ani România !’’.

Au intrat în scenă componenții grupului vocal și anume: Mugurel Bezman, Daniela Petrea, Anișoara Negură, Emanuel Mihai, Constantin Lupu, Nelu Stase, Vasilică Burcuș și Costel Racoviță.

Ziua Nationala Tecuci (6) Grupul a cântat pentru început Imnul Național, după care au cântat cu toții în grup ,,La mulți ani România !’’prezentându-ne în continuare piesele: ,,Zori de ziuă’’ și ,,Ostropesul’’, melodii culese de Dimitrie Cantemir ,,Într-o zi de dimineață’’, ,,Dintr-a Patriei’’, culese de Costache Conachi, ,,Mugur mugurel’’, ,,Cântec de dor’’, ,,Leliță Saftiță’’, ,,Bordeiaș’’, ,,Astăzi bură’’ și ,,Hora vinului’’, toate de Anton Pann. ,,Într-o verde grădină’’ de Gheorghe Ucenescu și piesele folclorice ,,Hai Dunărea mea’’, ,,Balada lui Avran Iancu’’, o suită oltenească ,,Cântă cucu’’, o doină din colecția Musiqe Orientale și încheind cu piesa ,,Doamne, ocrotește pe români’’ și ,,Mulți ani trăiască’’.

Ziua Nationala Tecuci (9) În timpul desfășurării recitalului grupului, pe ecranul montat în sala Ateneu se derulau imagini cu Stema României sau postări cu ,,La mulți ani România!’’, ,,Țara mea este România, oriunde aș fi’’ și imagini din numeroasele filme istorice cu subiectul Marii Uniri, remarcat fiind documentarul ,,Jurnal de secol’’.

În final prezentatoarea a ținut să mulțumească publicului spectator dar și  Alexandrinei Martin, consilier cultural la primăria Umbrărești și primarului Paraschiv Stoica pentru frumosul costum popular oferit pentru această sărbătoare. Prezentatoarea a mai spus în final ,,Iubiți-i pe acești talentați instrumentiști la fel ca pe toți marii artiști pentru că ei merită cu adevărat respectul nostru!’’.

Acesta a fost un alt spectacol reușit, marca Ateneul Fundaţiei Pelin, fapt pentru care îl felicităm și cu această ocazie.

 

Iancu Aizic