Casa de cultură la ceas de sărbătoare

Casa de cultura Tecuci (1) Joi, 28 decembrie 2017, sala Studio a Casei de cultură Tecuci a găzduit o manifestare prin care a ținut să sărbătorească așa cum se cuvine 130 de ani de existență a acestui edificiu.

Manifestarea a fost deschisă de managerul Casei de cultură Lucia Gologan: „Pe la jumătatea secolului XIX, dominau construcțiile din lemn dar, alături de acestea, au început să apară și imobile de mare avengură cum e și această clădire care este, ca mărime, a doua după cea de la vechiul Tribunal. Această lucrare a început în anul 1886 si s-a finalizat în anul 1887, avându-l ca arhitect pe celebru Dimitrie Maimarolu, născut în anul 1856. Acesta a studiat arhitectura în Franța, aducându-și din plin contribuția la mai multe edificii din Tecuci, dar și din București, transpunând în realitate vechiul dicton conform căruia Bucureștiul ar fi un mic Paris”.

Casa de cultura Tecuci (12) A luat cuvântul arhitectul Vasilică Crăciun, un fiu al Tecuciului. Acesta începe prin a ne spune că va încerca să facă totul pentru a păstra în municipiu vechea arhitectură, reamintind faptul că Tecuciul a avut și foarte multe clădiri frumoase, că este necesar să le păstrăm, să dăm jos praful de pe ele și să le renovăm în măsura în care se poate, pentru a combina vechiul cu elementele noi. Terminându-și scurta dar interesantă expunere, managerul Casei de cultură i-a oferit o Diplomă și o floare.

A luat cuvântul primarul municipiului, care vorbeşte despre reabilitarea Casei de cultură cu fonduri europene, din anii 2007-2011, reamintind că în acest spațiu a funcționat și Primăria Tecuci, apoi Casa Agronomului, Casa de cultură funcționând aici din anul 1970: „Dorim cu toții ca această Casă de cultură să fie a noastră, a tuturor, așa cum ne dorim cu toţii să răspundă tuturor solicitărilor legate de actul de cultură”.

Casa de cultura Tecuci (14) A fost  rândul copiilor pregătiți de profesorul de canto Claudiu Vișan să ne arate ce știu și pentru ce au reușit să culeagă diplome și medalii la concursurile la care au participat. Ne-a cântat pentru început micuța dar talentată Alexandra Zaharia după care managera casei de cultură, i-a oferit o Diplomă și un plic cu bani din partea Primăriei.

Au fost oferite Diplome consilierei locale Gina Dumitriu, consiliului local Tecuci, lui  Mircea Iulian, după care a cântat Roxana Danceanu, apreciată și de managera Lucia Gologan pentru sensibilitatea și dăruirea ce le-a demonstrat prin cântec, primind și ea o Diplomă și un plic cu bani. A fost oferită o Diplomă prof. Viorel Burlacu, manager al Muzeului de istorie, cel care a spus că a lucrat în Casa de cultură peste 30 de ani.

Casa de cultura Tecuci (2) A fost acordată o Diplomă lui Marin Moraru, director al Poliției Locale, spunând printre altele, că poliția locală își face datoria, dar, la nevoie, ne mai și sancționează dacă greșim. O altă Diplomă  a fost acordată Marianei Manole, director al Serviciului de Asistență socială.

Revenind la monumente arhitectonice din zona noastră, Lucia Gologan ne vorbește de alți mari arhitecți tecuceni remarcabili, spunând că numărul acestora, dacă ar fi să îi enumerăm, depășește 20.

Casa de cultura Tecuci (10) A urmat la capitolul muzical, Andreea Darie, care a primit Diploma și plicul. A mai fost acordată o Diplomă Protopopiatului Muncipiului Tecuci pentru sprijinul acordat, apoi Companiei de Utilități Publice, UM 0513  care a răspuns mereu prezent solicitărilor Casei de cultură. O altă Diplomă a fost oferită Centrului Cultural Dunărea de Jos dar și Casei de cultură a comunei Liești, respectiv Mioarei Dibu, o altă colaboratoare a instituţiei.

După ce am ascultat-o pe interpreta  Georgiana Panaitiu, a fost oferită o Diplomă lui Cristian Pohrib, director al postului Radio Tecuci, cel care a început prin a ne spune că în sală se află trei dintre foștii directori ai Casei de cultură, respectiv profesorii Ionel Necula, Laurențiu Groza și Viorel Burlacu. Continuă prin a ne spune că a colaborat sub diferite forme cu această unitate de cultură din anul 1986, deci de 30 de ani, și invită acești minunați copii să vină să cânte la Radio Tecuci în cadrul emisiunii culturale. A fost oferită o Diplomă și Asociației ATT, „un exemplu de colaborare cu elevii și tinerii tecuceni”.

Casa de cultura Tecuci (5) A fost oferită o Diplomă și profesoarei Oana Bizău, de la Școală St. O. Iosif, dânsa fiind de loc din Vaslui. După ce ne-a cântat și interpreta Raluca Alexe, a fost acordată o Diplomă și firmei Elitrans Tecuci, Lucian Costin – Gegi, cu rugămintea continuării colaborării și, dacă se poate, să se asigure transport gratuit artiștilor și solistilor Casei de cultură, la concursurile din țară.

Au mai primit Diplome firmele Graphotec Tecuci, Universal Impex Tecuci, apoi s-au acordat lui Eugen Pelin, Ștefan Andronache, Valeriu Precupanu, Valeriu Mănăila, Mircea Cojocaru, Cristian Briceanu, Nicoleta Cucoaneş.

O altă Diplomă a fost oferită profesoarei Mariana Chiriță iar după ce ne-a cântat și Daria Şerban a fost oferită o Diplomă trupei Atrivum.

Casa de cultura Tecuci (4) Diplome au mai fost oferite CNCH, CNSH și profesoarei Alexandra Manolache, de la Clubul Copiilor Tecuci, această spunând că Diploma aparține de fapt copiilor pe care îi pregătește de foarte mulți ani. Profesoara Manolache a repetat și acum rugămintea de a se face tot posibilul că această Casă de cultură să fie dotată cu o pianină.

A intrat în scenă Eliza Bunu încântând publicul.

Au fost oferite apoi diplome profesorului  Ionel Necula, poetului Dionisie Duma, reporterului Iancu Aizic și fotografului Ion Diaconu, mereu prezent la evenimentele Casei de cultură.

Casa de cultura Tecuci (9) În cuvântul său, reporterul Iancu Aizic, mărturisind că poate fi considerat cârcotaș, s-a arată mirat de faptul că nu au primit diplome, deși au colaborat cu această unitate, trupa Zumba condusă de Alexandra Poloboc și cantautorul Cristi Corcioveanu, remarcat și respectat mai mult în alte orașe, decât aici, acasă la el, la Tecuci. Și mai consemnez un nume care ar fi trebuit să primească o diplomă, profesorul de canto Mircea Călianu, cel ce a preluat dragostea de muzică și de copii de la regretatul Eugen Bertea, Mircea Călianu fiind inițiatorul  Grupului Angelli care a dus faima în țară și peste hotare, descoperitorul unei Eliza Bunu, unui Cristi Briceanu și alte vedete.

Dar, una peste alta, a fost o acțiune reușită.

 

Iancu Aizic