În şedinţa Consiliului local Tecuci de astăzi, 30 ianuarie, consilierii locali au votat „Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului local al Municipiului Tecuci”.
Mirarea consilierilor a fost peste măsură atunci când au citit articolul 43 al acestui regulament. Articolul menţionează:
Art. 43
„Alegerea viceprimarului va fi consemnată în hotărârea Consiliului local, conform prevederilor legale. Prin aceeaşi hotărâre Consiliul local ia act de încetarea mandatului de consilier al viceprimarului, în locul acestuia fiind validat primul supleant aflat pe lista partidului politic, alianţei politice sau a alianţei electorale respective, în situaţia în care conducerea acestora confirmă în scris că persoana în cauză mai este membru al partidului respectiv”.
Secretarul UAT Tecuci, jr. Fotache Valerica, a susţinut în cadrul şedinţei că articolul 43 este corect. Necunoştinţa acestui articol nu îl absolvă de vină pe viceprimar care în ultimele luni a votat în Consiliu fără să fi avut acest drept şi a încasat chiar şi o remuneraţie pentru acţiunile sale ilegale.
Iniţiatorii acestui proiect sunt viceprimarul Dănuţ Pintilie şi consilierii locali Bogdan Buliga şi Mihai Martin. Chiar şi aceştia au aflat cu stupoare, în plină şedinţă, despre existenţa articolului 43, dovedind cât de bine cunosc proiectul pe care l-au iniţiat.
Rămâne de aflat care este soarta proiectelor care au trecut prin votul viceprimarului instalat ilegal la masa Consiliului local. Sunt, sau nu sunt legale aceste proiecte?
Bineînțeles că toate proiectele la care a votat pintilia sunt ilegale, fiindcă nu a avut cine s-o anunțe pe doamna secretar că legea 215 s-a mai modificat, nu a rămas la fel când i-a citit-o Mitruț pe vremea lui Finkelștain. Dar cum prefectura da Ok la toate ilegalitățile, că e politic se va vedea după ejectarea lui Hurdubae.
Cand veti afla ca Hurdubaie nu e membru PSD sa te tii incurcatura…
A fost candidatul PSD pentru Primăria Tecuci. A fost cea mai bună alegere a domnului senator Butunoi Ionel la Primărie. Restul nici nu mai contează.
”Pe durata exercitării mandatului, viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizația aferentă acestui statut.” [ alin. (7), art. 57 Legea administrației publice locale nr. 215/2001, în forma aplicabilă de la 20 febr. 2007].
”(1) Funcția de primar și viceprimar […] este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:
a) funcţia de consilier local; […]” [ alin. (1), art. 87, din Legea nr. 161/2003-prevenirea și combaterea corupției, astfel cum a fost modif. prin Legea nr. 87 din 28 aprilie 2017].
Dar, ulterior, lit. a din alin. (1), art. 87, din Legea nr. 161/2003, a fost abrogată prin Legea nr. 128 din 31 mai 2017.
Așadar, nefiind abrogat implicit sau explicit, alin. (7), art. 57 Legea administrației publice locale nr. 215/2001 este în vigoare, adică: pe durata exercitării mandatului, viceprimarul își păstrează statutul de consilier local, fără a beneficia de indemnizația aferentă acestui statut.
Cel mult s-ar putea pune problema legalității din perioada: 5 mai 2017 – 10 iunie 2017, timpul dintre intrările în vigoare a celor 2 legi de modificare.
Astăzi, 31 ian.2018, este evident că există o prevedere nelegală în partea a doua a art. 43 din ”Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului local al Municipiului Tecuci”: ”Prin aceeași hotărâre Consiliul local ia act de încetarea mandatului de consilier al viceprimarului […]”.