Vinerea Mare va fi zi liberă pentru angajați

Calendar

 Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, va deveni zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, potrivit unui proiect de act normativ care a primit semnătura președintelui României. Așadar, salariații se vor bucura, pentru prima oară, de timp liber în Vinerea Mare începând din acest an și vor beneficia de o minivacanță de patru zile. Anul acesta, Vinerea Mare va fi pe 6 aprilie, iar Paștele între 8 și 9 aprilie.

Practic, acest proiect va modifica lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Mai exact, prin adăugarea Vinerei Mari, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, la lista sărbătorilor nelucrătoare, aceasta va număra nu mai puțin de 15 astfel de zile.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și a Postului Mare, fiind și una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină (Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare) numite „Triduum Sacrum” și este considerată unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase din an.

Prin adoptarea acestei propuneri, lista sărbătorilor legale și nelucrătoare devine următoarea:

– 1 și 2 ianuarie;

– 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);

– Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui)

– Prima și a doua zi de Paște;

– 1 mai (Ziua Muncii);

– 1 iunie (Ziua Copilului);

– Prima și a doua zi de Rusalii;

– 15 august (Adormirea Maicii Domnului);

– 30 noiembrie (Sfântul Andrei);

– 1 decembrie (Ziua Națională a României);

– 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

 

Sursa: avocatnet.ro