Casa de cultură nu se încurcă cu mărunţiş

Plan cultural 2018 Casa de cultura Tecuci Pentru anul 2018 Casa de cultură a Municipiului Tecuci solicită un buget de 263.000 lei, după ce anul trecut s-a mulţumit cu 100.000 lei. Dacă se păstrează această rată de creştere, de 2,63 ori, anul viitor managerul Casei de cultură va avea nevoie de 691.690 lei.

Revenind la bugetul pe anul în curs, cele peste 2,5 miliarde lei vechi vor fi cheltuite în principal pe servicii artistice – 38,87 %, materiale de promovare – 13,80 %, indemnizaţie juriu – 6,92 %, mese festive – 6,51 % şi promovare radio 4,86 %.

Serviciile artistice, reprezentate de recitaluri ale unor interpreţi, formaţii, sau păpuşi gigant, îi va costa pe tecuceni suma de 89.100 lei, 891 milioane lei vechi.

Pentru materialele de promovare, prin afişe, invitaţii, bannere, drapeluri, vom scoate din buzunare 36.300 lei, 363 milioane lei vechi.

Indemnizaţiile persoanelor care vor fi prezente în diferite jurii în acest an sunt în valoare de 18.200 lei. Cheltuielile cu masa invitaţilor sau a participanţilor la diferite evenimente sunt de 17.130 lei.

Promovarea radio va costa 12.800 lei, respectiv 128 milioane lei vechi. Aranjamentele florale ne vor costa 5.870 lei, cazarea invitaţilor 4.900 lei, iar drepturile de autor ale diferitelor piese interpretate la manifestările programate sunt de 5.300 lei.

La capitolul Altele se regăsesc costuri de 73.400 lei, respectiv 734 milioane lei vechi, 27,90 %, sumă reprezentând apariţii editoriale, participarea la concursuri în alte oraşe, parteneriate, etc.

2 thoughts on “Casa de cultură nu se încurcă cu mărunţiş

 1. Trebuie sa fim realisti. Cu toate articolelele si comentarile aparute in mass- media, masina de vot a consilierilor locali PSD va aproba Programul de activităţi culturale al Municipiului Tecuci în anul 2018. Ei si ? Va ramane un plan pe hartie, care , in conditiile actuale, are toate sansele sa zaca intr-un dosar, sau aruncat intr-un sertar. Nu e totul sa-ti propui ceva, ci trebuie sa ai si puterea financiara de a realiza acel lucru. Dar hai sa detaliem :

  Bugetul Local este compus din doua parti, Venituri si Cheltuieli, care, in fiecare an, teoretic trebuie sa fie egale ca valoare. In ultima şedinţă a Consiliului local, Primarul a spus ca Bugetul din acest an este un buget cu deficit, chiar in conditiile folosirii si a excedentului acumulat in anii precedenti.

  Prin urmare, la Venituri s-au mobilizat toate resursele : sume alocate de la bugetul de Stat, venituri proprii (provenind din impozite si taxe locale, redevente, chirii, taxe speciale, taxa salubrizare, inclusiv restantele din anii precedenti, etc.), excedentul bugetar din perioada 2016-2018, alte subventii, transferuri si alocatii bugetare.

  La cheltuieli sunt prevazute cheltuieli de personal (subdimensionate in sem II ac.), materiale, subventii, cheltuieli de capital, transferuri, etc., care pot fi realizate efectiv in conditiile realizarii integrale a veniturilor.

  Cum toate veniturile proprii (inclusiv restantele din anii precedenti) se vor realiza doar in proportie de cca 30 %, iar din acestea o mare parte se va ceda CUP, in contul taxei de salubrizare, rezulta ca nu vor fi bani suficienti, care sa permita realizare tuturor cheltuielilor propuse prin Bugetul Local.

  Si atunci, pentru sustinerea cheltuielilor de personal (la nivelul celor din sem. I), si a unor cheltuieli materiale minime, se vor reduce drastic cheltuielile de capital si subventiile (care cuprind si sumele necesare indeplinirii programului de activităţi culturale al Municipiului Tecuci în anul 2018) . Asa ca, dupa ziua de 23.04.2018 – Sfantul Mucenic Gheorghe, probabil ca activitatile culturale din municipiu vor fi sistate, iar personalul Bibliotecii, Muzeului si Casei de Cultura, se va rezuma sa stearga praful de pe obiectede de inventar din dotare, cu speranta ca va primi integral salariile majorate…

 2. Apropae 500 milioane lei vechi pentru promovare prin materiale si radio. Iată cum arunci pe apa sambetei jumatate de miliard. Vorba vine, deoarece toată lumea stie ca acesta este o modalitate de sifonare a banilor publici. Cu toata promovarea, anul trecut, la manifestarile organizate de acesta institutie, nu venea nici dracul. … Poate anul asta vine tacsu.

Comments are closed.