Şedința de Cenaclu literar – sub semnul Zilei Internaționale a Poeziei

 

Sedinta Cenaclu Tecuci (1)Joi, 22 martie 2018, sala „Alexandru Mironescu” a Casei de cultură Tecuci a găzduit o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”. Deschizând manifestarea, poetul Dan Vîţă, referent al instituţiei dar și președinte al cenaclului, a urat mulţi ani membrilor cu ocazia împlinirii a 19 ani de când se sărbătorește și la noi în țară Ziua  Mondială a Poeziei.

Poetul Vîţă continuă, informând că la data de 15 martie 2018, la Galați a avut loc ședința Filialei USR , unde reprezentanța Tecuci era condusă de regretatul poet Dionisie Duma și prin dispariția acestuia, poetul Constantin Oancă a fost desemnat ca președinte al Reprezentanței Tecuci a Filialei USR Galați.

 Sedinta Cenaclu Tecuci (3)Vorbitorul precizează că  adoptarea planului cultural al municipiului Tecuci, unde Festivalul  „Costache Conachi” a fost prins cu suma de 40.000 lei, adică este de cinci ori mai mare decât în anul 2017, are acum premisele unei ediții superior mai bine organizată.

Se amintește că la această ședință ar fi trebuit să participe și ec. Cătălin Dodu, președinte al AACAR Unirea, dar din motive speciale, nu a putut ajunge în timp util la Tecuci. Acesta a ținut să comunice conducerii cenaclului că în  cazul  în care nu va mai avea unde să își desfășoare activitatea, cenaclul va fi primit la sediul Asociației Unirea, pentru a-și continuă activitatea. Se menționează totodată că ec. Dodu a sprijinit financiar apariția mai multor volume ale scriitorilor și poeților tecuceni, membrii ai cenaclului sau nu.

 Sedinta Cenaclu Tecuci (4)Vorbind în continuare de Ziua Mondială a Poeziei, Dan Vîţă amintește și faptul că vom sărbători și ziua de naştere a scriitorului corodean Constantin Oancă.

A oferit din partea Casei de cultură, o Diplomă de Excelență scriitorului Oancă, pentru întreaga activitate culturală depusă. În același timp, pictorul Mircea Cojocaru îi oferă un tablou sărbătoritului iar preotul poet Ion Croitoru oferă  noua lui carte intitulată „Vremuri în flăcări”, apărută în anul 2017.

Sedinta Cenaclu Tecuci (5)Au fost recitaluri de poezie susţinute de cei prezenţi.

Scriitorul Vasile Ghica ne spune despre C. Oancă că este o persoană deosebit de sensibilă, exprimarea lui fiind la fel de clară, fie în poezie, fie în proză. Vorbind de Cenaclu, apreciază activitatea acestuia, zicând că este un adevărat laborator de creație, dar, acest cenaclu ar trebui să iasă cât mai mult în lume. Ne amintește apoi faptul că pe 18 aprilie 2018, este programat să fie în mijlocul cenaclului, cunoscutul eminescolog N. Georgescu.

 Sedinta Cenaclu Tecuci (6)Prof. Virgil Pavel vorbește de faptul că Tecuciul a început să fie din ce în ce mai cunoscut prin activitatea lui culturală, atât în țară cât și peste hotare. Apreciază  activitatea scriitorului V. Ghica, amintind succesul avut cu organizarea primei ediții a Festivalului Internațional al Aforismului.

În organizarea acestui eveniment, consilierul Vasile Diaconu, a oferit tort și șampanie.

Au fost prezentați noi membri ai cenaclului: Laurențiu Șerban, Cosmin Lupei, Emanuel Oancă, Andrei Stan și av. Bogdan Mocanu.

 Sedinta Cenaclu Tecuci (7)Menționez faptul că, în afară de membrii nominalizaţi, au mai participat: Lidia Costea, Eleonora Stamate, Săndel Stamate, Mişu Ştefaniu, Tănase Dănăilă, Aida Zaharia, Carmen Huzum, Teodora Aciocârlănoaie, Violeta Mândru, Mihaela Gudană, Cristian Pohrib, Ionica Nasie, Viviana Toporău, Mihai Constantin.

A fost o activitate reuşită.

 

Iancu Aizic